Ажда Чаушева: Винаги съм се вдъхновявала от любовта и нейните измерения

Интервю на Тошко Стоянов, наш кореспондент за Бургас

Ажда с кореспондента ни Тошко Стоянов

Родена сте в Бургас и сте учила в първото бургаско училище- СУ“Св.Св.Кирил и Методий“, какви спомени пазите от този период?

– Спомените от училище “Св. Св. Кирил и Методий” са едно от най-съкровените и чисти неща, които съм запазила. Живея в близост до него и минавайки покрай него, винаги ме обзема една носталгия, една любов. Спомените се събуждат. Всичко е прясно, сякаш е било вчера. Преди дни се събрахме с част от класа. Беше толкова вълнуващо! Да видиш хора, които не си виждал с години. Безценно!

Коя е песента, която Ви донесе много успехи?

– Моята визитна картичка е песента “ОФ, оф”. Това е кавър, музиката е на Назан Йонджел, а българският текст – мое дело. Снимах клипа на кино лента, което е скъпо за България, но аз държа на качеството, когато работя. Режисьор на видеото е Лъчезар Аврамов. Тази песен направи голям бум. Тогава хората започнаха да ме разпознават по улиците. Отново ме върнахте в едни много красиви спомени.

Имате два самостоятелни албума. Обмисляте ли да направите трети?

– Не обмислям трети албум засега, а по-скоро сингъл. Не искам да издавам нищо на този етап.

Певицата с баща си Мустафа Чаушев

Хората имат навика да „слагат етикети“. Вас как Ви свързват- като Ажда Чаушева или като „дъщерята на Мустафа Чаушев“?

– Честно казано, отдавна съм спряла да живея за хората или за това какво ще кажат. Имам свой стил, своя философия за живота и не се съобразявам с клишетата. Няма как да избягам от факта, че съм дъщеря на Мустафа Чаушев, но и не искам. За мен това е най-голямата чест и съм горда, че точно той е моят баща. Да е жив и здрав и още дълги години да ме подкрепя!

Каква е емоцията да пеете с баща си на една сцена?

– Не намирам подходящи думи, за да опиша това. Радост, гордост, сила, вдъхновение, сигурност… Обич.

Как се роди идеята да напишете стихосбирката“Портокалови нощи“?

– Пиша от съвсем малка. После имах период, в който прекъснах. Доста дълъг период. Пишех текстовете на песните си, но не и стихотворения. В един момент се “изляха” тези стихотворения. Винаги съм се вдъхновявала от любовта и нейните измерения. Това е моята муза.

Както се пее във вашата песен: „Тежък грях ли е да се предаде една любов“?

– За мен е така. Не е честно. Приключвала съм връзки точно, заради изневяра. Не правя компромиси в това отношение. Смятам, че ако има проблем, трябва да се говори. Най-смешното е, когато някои мъже смятат, че могат да имат всички жени на света. Е, няма как! И така се стига до един бърз финал.

Всички харесваме песните Ви, а кои са Вашите любими песни“?

– Много са! Ако ме питате за мои – обичам всичките си песни. Те са ми като деца и няма как да ги деля. От едно известно време слушам много “Севдана” на Лили Иванова. Текстът и музиката ме докосват силно.

Едно от новите Ви начинания и което много се харесва на малките дечица е четенето на приказки. Защо избрахте точно това?

– По време на пандемията всички правехме горе -долу едно и също – чистене, готвене, четене на книги и гледане на филми. Много от моите приятелки се чувстваха изтощени, защото се налагаше да учат с децата си. След тежък ден едва ли може да намерят сили за четене на приказки. Така ми хрумна тази идея. Исках също да насърча децата да четат книги. Това е от изключителна важност. Към днешна дата получавам съобщения и от големи, които ми споделят, че с радост слушат моите приказки!

https://www.youtube.com/channel/UCTckSzNeex4c37FqzvGnbEQ?fbclid=IwAR1j9yyOHXKLwGclSN4GlLPZjyeUVsnH1UAdarZrGxbqEgpSvcE9NBRIFak

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s