Учителят Пламен Топалов:За един учител, най-голямата награда е да вижда как неговите учениците успяват

Интервю на Елица Динева, наш кореспондент за Сливен

-Как взе решението точно за тази професия и как стартира тя? Разкажи ни малко повече за себе си, за да те представим пред читателите.

-Имах желание да стана учител, още от ученик. Исках да науча децата, не само да са отлични в спорта, но и в живота. След като завърших училище в моя роден град  Шивачево, започнах висшето си образование във   ВТУ “ Св св. Кирил и Методий „, където желанието ми да стана учител стана още по-голямо. След като завърших, работих една година в моя роден град.  А вече 5 години съм неразделна част от моето семейство –  ПГХТ “ Акад. Неделчо Неделчев“,  където създаваме шампиони. 

Как протича един час по физическо?

-Часът по физическо винаги започва с настроение, за да се предразположат добре учениците и да имат добро настроение за работа. След като учениците са готови, се съобщават задачите на дадената тема за деня и следва разгрявка, защото тя е много важна- на първо място, предпазва от контузии и помага за осъществяването на по-трудни упражнения, да бъдат по-лесно усвоени. След което преминаваме на упражнения за физически качества и преминаваме към същината на  урока. За край, следват леки упражнения за възстановяване и  отново предразполагаме учениците да се чувстват комфортно, с пожелание за лек и приятен ден .

Как да накараме едно дете да заобича спорта още от ранна детска възраст?

-На първо място, всичко зависи от семейството. Ако родителите дадат насока на детето и  дават ясен пример, че спорта е начина, по който  се  проявява характер, воля и желание към постигнатото.  Спортът изгражда характер и ни помага в много от начинанията.

Как се чувстваш, когато работиш?

-Детският спорт е нещо чудесно. Да видиш старанието на едно дете и как то проявява воля и характер и  успява, въпреки трудностите е страхотно. За един учител, най-голямата награда е  да вижда как неговите учениците успяват. Винаги съм бил заедно с моите ученици, когато побеждават и когато губят. Печелят ли и те, печеля и аз. Губят ли те, губя и аз. Изживяваме всеки един момент. Изграждаме  добра здрава връзка. Радвам се, че станах учител. 

Допитват ли се твоите ученици до теб, относно начина си на хранене? Какво най-често ги съветваш?

-Да, често децата ме питат. Но както казвам, всеки организъм е различен. Мога да им дам насоки, как да свалят или как да качат килограми без да вредят на организма си. Съветвам ги да се хранят здравословно, да подбират храната си внимателно, да приемат храната си често, но по-малко .

Има ли специален ден в годината, в който се организират спортни събития, в които участват и родителите на децата?

 -Родителите са активни. Винаги, когато са на състезания, имаме една вярна  родителска агитка на трибуните  и децата играят супер мотивирано, за което им благодаря.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s