Мая Нешкова:“Аз съм голям бунтар и не мога да си премълча, ако се обединим, можем да направим чудеса“

Интервю на Тошко Стоянов, наш кореспондент за Бургас

сн.личен архив на певицата

Мая Нешкова, Вие сте една от видните представителки на българската популярна музика. В месец май Ви питаме защо се наричате Мая?

– Просто съм се родила с него. Или по -точно казано то си ме е избрало – родена съм на 1 май точно в 12 часа на обяд! Имам и такава песен -“ Май е моето име „.

Какво място в сърцето Ви заемат оркестър „Благоевград“ и самият Благоевград?

-Благоевград – моето истинско творческо начало ! Преди да срещна Кирил Икономов само съм трупала сценичен опит. Истинската работа започна със срещата ми с него и моя избор да отида в Благоевград. Най -много ме привлече идеята за самостоятелна работа с млади и талантливи хора ! Любовта дойде след това.

Този период ми даде всичко-поле за изява, приятели, любов. И първите и най-ценни успехи. И първите песни, написани за мен.

Как съдбата Ви срещна с Вашият съпруг- Кирил Икономов?

-С Кирил се срещнахме в Консерваторията. Бяхме просто познати. Всеки тръгна по своя път като професионален изпълнител. След време го срещнах точно, когато провеждаше конкурс за оркестър Благоевград. Идеята в началото ми се стори луда, но след като помислих видях, че предимствата са повече и… се и явих на конкурса. Съдба.

Защо според Вас песента Ви „Честит рожден ден“ стана любима и най-известна Ваша песен?

– Мисля, че стана толкова успешна, защото в нея сме вложили целия си потенциал като музиканти, като интелект, Манталитет, патриотизъм, светоглед и любов! Всеки се припознава в нея , чувства се благословен, самоуважаващ се и любим. В тази песен е вложено тържеството и важността на живота! Всеки се чувства специален. Това сме искали и сме го постигнали.

А Вие как празнувате Вашите рождени дни?

– Моите рождени дни са в семейна обстановка и…хиляди пожелания от почитатели и приятели.

И в наши дни Вашата концерна дейност продължава. Има ли разлика между публиката в миналото и публиката в настоящето?

-Да, продължавам с концертите си. Пътувам с цялото си семейство.Всички сме на сцената и това е уникално като преживяване за мен. Мечтала бях за такова време! Кирил винаги е бил на сцената до мен, но когато и Весела и Йоана се качиха заедно с нас – това е всичко ! Не бях пътувала дълго и разликата беше очевадна. България не е същата. Празни и бездушни градове , по -скоро тъжни , примрели…Бях шокирана в началото, после започнах да свиквам…

Но духът е жив , българският , истинският…

Дано всички да се приберат и да осъществим нашата си реалност, нашия потенциал. Аз съм голям бунтар и не мога да си премълча. Ако се обединим можем да направим чудеса и да имаме родно производство, и всеки да живее у дома със семейството си, и да е добре ! … Ех , мечти, дай Боже да се случи ! За това песните ни са заредени с послания ! Да сме си Ние, да се самоуважаваме …и всичко може да стане реалност…

Получава сте много награди, включително и международни,но за Вас коя е най-ценната?

-Може би ще прозвучи шаблонно , но публиката и нейната награда на всеки концерт си остават най -важни за мен! Всички награди са ми ценни , но да видиш сълзи…в залата , да чуеш стон ….в залата , да видиш възторг и емоции … в залата – това е незаменимо !И след концерт – чакащи, цветя , снимки, емоции… И да знаеш, че твоята музика, твоята песен, твоят глас и емоция е наредила някой за дни напред ! ….. Красиво е ! И ти е удовлетворено до следващия път.

И за финал, Вашият коментар на откъса от песента: „Без любов светът опустява, няма сила, няма наслада“?

– „Без любов света опустява …“ ами така си е! Какво може без любов !?Без изкуство, без приятелство, без подкрепа? Колко е просто, ако мислим през тази призма -всичко ще е лесно и безпрепятствено! Но явно пътя е по -дълъг… Но да си го пожелаем -Да сме здрави, да се обичаме, да си помагаме.Господ ще е добър с нас ! На всички, които четат това интервю моите най -искрени пожелания за светлина и любов !!!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s