Различни ли сме и толерантни ли сме като българи?

Едно анкетно проучване на Ева Димитрова

Толерантността е термин, който означава търпимост и зачитане на различията, били те социални, културни, сексуални или религиозни. Според някои философски речници тя може да се прояви като акт на снизходителност, като акт на търпимост или като акт на подкрепа и разбиране. Съответно като нетолерантост се квалифицират всички подходи и практики, които не проявяват подобно отношение. Проявата на толерантност не означава безразличие, търпимост към социална неправда, отказ от собствените убеждения или отстъпка от собствените позиции под чужд натиск.

Толерантността е морална стойност, която предполага пълното зачитане на другите, техните идеи, практики или убеждения, независимо дали са различни от нашите. В този смисъл тя е признаване на разликите, присъщи на човешката природа, разнообразието от култури, религии или начини на поведение. Някои считат толерантността за основна ценност за хармонично мирно съжителстване. Смята се, че толерантността е в основата на добрите отношения между хората от различни култури, вероизповедания, раси и начин на живот.

Тя е основна нагласа на живот в обществото. Толерантният човек може да приеме различни от установените норми, мнения или поведения в социалната среда, дори да са в разрез с неговите морални принципи. Този тип толерантност се нарича социална толерантност.

Калина ПеовскаАми според мен голяма част от българите са много нетолерантни, но все пак това се променя с времето. За мен равноправието и толерантността са изключително важни.

Ива ЛатиноваАми честно не се смятам за различна, но нямам проблем с тези, които са такива. Според мен в това, че са различни няма нищо лошо. Все повече българи според мен започват да приемат различните хора, но много са и тези които не ги.

Тошко Стоянов На мен лично много ми харесва един цитат на Коко Шанел:“Ако искаш да бъдеш незаменим,трябва да бъдеш различен“. Да-в някои случаи съм различен спрямо моите връстници,но в други се допълвам с тях. Всеки един се е появил на този свят, благодарение чувството, което крепи света-любовта. Ние хората трябва да се уважаваме, да бъдем толерантни, да се обичаме едни други. Не трябва да съдим другите, защото са различни. Не може всички да сме еднакви. Важното е хората да бъдат щастливи, а по какъв начин-това вече е друг въпрос .

Доника КошничароваНе се смятам за различна, но в крайна сметка всички сме хора и трябва да се уважаваме . Дали сме толерантни? Повечето от нас си създават мнения за които после малко или много съжаляват.Съветвам преди някой да си създаде мнение, да опита да опознае човека.

Теди ДимитроваДа, смятам се за различна. Всеки от нас е различен. Светът би бил едно много сиво място ако не бяхме такива. А, дали сме толерантни ние българите… Това е въпрос, който изисква уточнение на смисъла на думата „различен“. Ако става въпрос, за различен по силно изявен негативен начин, то не мисля, че ние българите сме толерантни към такива. Ние имаме склонността да си мислим, че сме перфектни, като разбира се има много изключения, и не искам да обиждам никого. Не знаем как се подхожда с разбиране към „различните“ и умеем да ги съдим. Смятам, че светът би бил едно много по-добро място, ако не се съдим, и осъзнаем, че ние всички сме различни, и съвършенството не ни е в природата.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s