Организаторите на Локум Фест Цанко Кунчев и Димитър Трошанов: Стремим се ежегодно да устройваме малък празник за хората с различна гледна точка

Интервю на Доника Кошничарова, наш кореспондент за Бургас

сн. личен архив на Локум Фест-Бургас

Разговаряме с Цанко Кунчев и Димитър Трошанов, организатори на Локум Фест Бургас

Бихте ли се представили за нашите читатели?

Цанко Кунчев и Димитър Трошанов

-Привет на читателите на “Алтернатив прес”! Благодарим за вниманието! Ние сме Локум Фест-Бургас и сме хомогенна смес от млади хора, събрани на принцип, който да задоволява новопораждащите се нужди на “Локума”, породени от естествената му еволюция, с общи допирни точки в сферата на изкуството в различни негови форми, и по конкретно в областта на музиката. Читателят ще се срещне с централната нервна система и сърцето на “Локума”. Настоящият състав на организма е изграден от петима души, а конкретният разговор е с “Гласът на Локума”.

Кога се роди идеята за Локум Феста и може ли да се каже, че фестът вече е традиционен?


-Основоположникът на “Локума” – Цанко Кунчев го описва като едно от ония неща,които оставят усещането, че винаги си знаел, още след спонтанната си, почти случайна, поява. И така преди шест години на магия, но не на шега, сбъднахме първия “Локум”. Непосредствено след това бе ясно, че ще има втори. И може да се каже, че изначалната идея е да бъде традиция. Тази година е шеста поредна и не мислим да спираме, независимо от това дали мерките за сигурност ще попречат на тазгодишното издание на сцена. “Локума” е едно голямо “семейство” и много хора са въвлечени в “сбъдването” на всяко издание. Вярваме, че тая връзка с публиката – нашите верни сълокумци, ще продължава да “сбъдва” и още “Локуми” занапред. Благодарим ви!

Каква е основната идея на събитието?

Основната цел на Локум Фест Бургас е да даде музикална сцена за публиката и артистите извън мейнстрийма. Стилово сме ориентирани към китарно звучене, вариращо от поп-рок до метъл кор. Имаме афинитет към експерименти измежду всичко по средата, както и имплементирането на фолклорни елементи в съвременно звучене. Стремим се към ежегодното устройване на малък празник за хората с “различната гледна точка”, давайки сцена за развитие основно на млади музиканти, споделяйки я с вече утвърдени имена от родния “ъндърграунд”.

Защо точно Локум Фест, а не Чесън Фест, например?

-Има много легенди за рождеството Локумено, най-често свързани със свойствата:сладост, разнообразие, гъвкавост. Както и това, че думата използвана за единствено и множествено число е една и съща. Всички сме едно. Както го описваме на англоезичната ни публика “It sticks together“ (слепва се/държи се заедно). Библейската препратка идва от Тъмната страна на Локума: “Локум (Легион), защото сме мнозина!”. Също така, когато Локума е забавен, е яко да го разтеглиш – Народна хитрост.

-Според вас, Бургас обича ли младите?

Това е интересен въпрос. Любовта на Бургас е като любовта на стария моряк, може да е силна и топла, но и да остане скрита зад грубоватото от битките с живота лице. Нашият град е епицентър на поява на творци и интелектуално силни хора. Истината е, че голяма част от интелигентната младеж е пръсната основно из Европа, в очакване на по- добри условия за развитие у дома. Което може да се каже, не само за нашия град, а за държавата ни като цяло. Ако ние, в опита си да дадем музикална сцена, създавайки креативна среда и общност от /на/ за млади талантливи хора, съумеем да изградим позиция, от която да раздвижим сърцето на стария моряк за нов живот, би било чудесно. Защото “лекия маняк е лице” навсякъде по планетата, тръпнещ в очакване да се види с другите “лица” в “морската”, когато и да е през годината (за предпочитане е лятото и особено покрай “Локума”, макар и на изпроводяк). Защото Бургас, не е просто физическа граница, не е общината или кмета. Бургас е събирателна характеристика на отделните му съставни частици, в наше лице и в лицето на всеки, който се нарича бургазлия. А всъщност младежта е бъдещето на Бургас, а за бъдещето е трудно да се приписват усещания като любов или омраза. То се изгражда спрямо личната позиция и отговорност на всяка една от тези градивни частици. И ключа за развитието към по-добро утре е в общата отговорност на отделните социални групи, на града, на държавата. Но тая обща отговорност не може да съществува без вече да е налице личната ангажираност и ясна позиция, която да бъде отстоявана. От всеки един от нас зависи колко ще е силна и до колко споделена любовта на Бургас към самите нас и всички останали.

-Какво ще е по-различно тази година във феста, в сравнение с предходните
години?

Самата поява на “Локум под карантина” не бе планувана, както може да се предположи. Традиционно фестивала се провежда в края на лятото, последния уикенд на август или първия на септември.

С настъпилите глобални промени, решихме да сме активни и да “сплотим семейството”, и за първи път започнахме регулярно разпространение на видео материал на страницата ни във ФБ и в YouTube канала ни. Епизодите съдържат ексклузивни записи за „Локум под карантина“ на музиканти, в условията на мерките за безопасност, които са както на индивидуални творци, така и на групи. Програмата ни е ориентирана предимно към родни изпълнители, но имаме участници от Англия и Италия, както упоменахме сме „пръснати из Европа“, което събуди и международен интерес. Също така между музикалните части имаме и кратка хумористична програма с „пиратски включвания от Локумения ЩАБ“. Казано на бургаски жаргон: “са’о няк‘ви леки ра‘оти“. Като цяло това е ново предизвикателство за нас и отново искаме да благодарим на участниците и зрителите ни, за позитивното отношение, разбирането и подкрепата.

Ще има ли благотворителна цел? Каква?

Локум Фест Бургас е с отношение към некомерсиалната сцена, която в комерсиално време има нужда от подкрепа. Искаме да си помогнем, помагайки на други в нужда, независими от нашия повод. И благотворителната кауза върви ръка за ръка с феста, който също е изграден и се поддържа от доброволен труд, както от наша страна като организатори, така и от страна на участниците и нашите последователи.

Тази година отново смятаме да подкрепим кампанията на д-р Анелия Хохвартер – “Локомат за България“, която цели закупуването на робот за цялостна рехабилитация, който не е наличен в България.

Може да откриете повече подробности на адрес: https://www.facebook.com/Локомат-за-България-Lokomat-in- Bulgaria-580205472160628.

Много е приятно, когато забавлението на публиката ни допринася за това да бъдем по- добри хора и сме горди от резултатите и събраните средства през годините.


-Какви ще са изненадите и мислите ли да направите нещо и през лятото?

С развитието на интернет платформата на Локум Фест, съществува вероятност за организирането и появата на събития с иновативен за “Локума” характер с изпълнения на живо, онлайн и физически.

Останалото ще запазим в тайна, както повелява изненадата. Като му дойде времето, ще се появи на страницата ни във ФБ (https://www.facebook.com/LokumFestBurgas).

Относно лятото, обстановката около нас се променя постоянно и в дълбочина, и ние се променяме с нея, така че изненадите в положителен аспект са гарантирани.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s