Златоград изпрати абитуриентите на училище „Антим Първи“ виртуално, но оригинално и с много любов

Галатея Хаджиева, наш кореспондент за Златоград

Пандемията и обучението вкъщи създадоха големи предизвикателства за зрелостниците. Те трябваше да учат, да подготвят училищните си задачи, да се готвят за матурите и кандидат-студентските изпити усилено у дома, в среда, характерна с повече разсейвания. Още не е ясно дали ще имат абитуриентски бал или типичната церемония за дипломирането си. Но най-голямата мъка на всички зрелостници е, че пропускат шанса да се сбогуват с всички незабравими личности, които им помогнаха да се оформят като достойни млади хора и да се насладят на всеки миг, който предлага завършването на средно образование: последната среща с любимия класен ръководител, серенадите, които се правят на любимите учители, последните часове в училище…

Раздялата с училището е миг, който е незабравим. Тази година абитуриентите от випуск 61 на Средно училище „Антим I“ се простиха с училището виртуално. Емоционално, различно и много иновативно беше изпращането им. То се състоя благодарение на учителския екип в лицето на директора на училището – г-жа Жечка Хаджийска, заместник-директора – г-жа Емилия Юрчиева, класните ръководители на дванадесетите класове – г-жа Невена Джамбазова, г-жа Нина Мангарудова и г-жа Елена Карафеизова и най-вече на г-жа Елза Личева, която чрез професионалните си умения, успя в реално време да реализира този незабравим за всички зрелостници момент.

Началото на виртуалното изпращане бе поставено от заместник-директора г-жа Юрчиева с поканата „заповядайте в нашия дом“. Класните ръководители се обърнаха към своите ученици със сърдечни пожелания.


Невена Джамбазова, класен ръководител на XIIА клас, с прочувствено слово: Мили мои момичета и момчета от XIIА клас, много е трудно да се разделиш с някого, към когото си се привързал, нещо повече – когато си обикнал. Вие имате изключителната способност на влюбвате хората в себе си. Пожелавам Ви никога да не я губите и да срещате хора, които ще оценят вашия ум, талант и човечност. Благодаря Ви, че бяхте моят клас. На добър път!

Нина Мангарудова, класен ръководител на XIIБ клас, с голяма обич: Скъпи ученици от XIIБ клас, четири години бяхме заедно, преминахме по пътя, който не беше никак лек за нас. Имахме много радостни мигове, трудности, споделено щастие… заедно израснахме. Винаги ще останете „МОЯТ клас“ и ще Ви нося в сърцето си. Обичам Ви безкрайно много!

Елена Карафеизова, класен ръководител на XIIВ клас, с гордост и благодарност: Скъпи момичета и момчета от XIIВ клас, щастлива съм, че бях ваш класен ръководител. Винаги ще Ви нося в сърцето си. Благодаря Ви. Успешен старт в живота!

Следващ елемент от Изпращането на зрелостниците беше слайдшоу на моменти от живота им в училище, придружено с посветени от учителския колектив вдъхновяващи думи към завършващите средното образование ученици.

По традиция всеки клас поставя пред барелефа на патрона на училището – „Антим I“ – цвете в знак на почит. Тази година традицията спазиха класните ръководители.

Директорът на училището, г-жа Жечка Хаджийска, поздрави дванадесетокласниците, родителите и учителите им, като спомена, че „последният учебен ден за учениците от 12 клас е белязан от нещо извънредно, необичайно, за което всички говорят…“

Жечка Хаджийска, директор на Средно училище „Антим I“ с обръщение към зрелостниците: Вие, наши ученици, сте единственият випуск, изпращан виртуално, от разстояние. Макар и символично, с рисковете на дистанцията, ние не се сбогуваме с вас! Аз бях прозата във вашия училищен живот. Мен свързвахте с правилника, отсъствията, закъсненията, с понякога заключената, класните и контролни работи. Поезията, обаче, в този живот сте ВИЕ – млади, силни, креативни, влюбени и щастливи. И от актуалното днес, ще взема само една дума и то в нейното основно значение, думата „корона“. Имайте своята корона, в която ще вплитате знанията, получени в училище; спомените и приятелствата; хубавите моменти, които Ви предстоят; вашата професионална реализация. Ще я украсявате с всеки ваш успех и реализирана мечта. Ще прибавяте в нея късче от дома, от училището, от Златоград. И всеки ще има своя път и своята корона – в сърцето и в душата си.

Директорът на училището поздрави и родителите по случай завършването на децата им. Спомена, че годините са минали неусетно, днес тези красиви млади хора – децата им – са поели по своя път.

Жечка Хаджийска към родителите: Сигурни сме, че Вие сте им дали най- доброто от себе си, те имат най- добрия пример и най- истинската любов. Благодарим Ви, че бяхме заедно през последните години!

Г-жа Хаджийска се обърна и към учителите: Скъпи колеги, в очите на тези деца ще се отразява и нашият труд. Във времето с тях, имахме своите преживявания и подеми. Заедно с тях сме писали част от историята на училището.През последните месеци се доближихме толкова до тези чеда на технологиите… и успяхме! Благодаря на класните ръководители, на целия екип професионалисти.

Директорът пожела на зрелостниците да бъдат силни, да носят поривите на младостта и да успяват. Призова ги да помнят училището, учителите и приятелите си и където и да ги отведат крилете им, да знаят, че учителите им ги обичат и вярват в тях.

Поздравителен адрес е получен от началника на регионалното управление на образованието – гр, Смолян, г-жа Мария Семерджиева. В своите пожелание г-жа Семерджиева казва: Бъдете здрави, щастливи и творящи! Обичайте Родопите и България. Честит празник!


Виртуално обръщение имаше и от кмета на град Златоград, г-н Мирослав Янчев. Той сподели, че без значение, че това се случва онлайн, дистанционно или на терен, погледите, посланията и надеждите са насочени към зрелостниците – „защото идва вашият ред да се грижите всичко да бъде наред. Животът наистина е пълен с несъвършени неща, но именно това го прави уникален. Знам, че днешното събитие е далеч от представата Ви за очакваното и съвършеното, но както и да го погледнем, както и г-жа Хаджийска го каза, Вие сте първият випуск, който нашето училище изпраща дигитално. И това съвсем не е случайно. Никой от нас не знае дали утре няма да се срещнем с неочакваното – такова, каквото се случва и днес. Но Вие успяхте да се справите с тази ситуация, с непознатото, което се случи през тези няколко месеца, много отговорно и ние Ви дължим емоцията на традицията.“

Кметът на Златоград обеща, че веднага, когато условията позволяват, заедно с ръководството на училището, ще осигурят преживяването на майските емоции.

Мирослав Янчев:„Искам да Ви благодаря за това, че можем да се гордеем с вас и да бъдем спокойни за нас.“

Той също така сподели, че най-голямата грешка е да си мислим, че имаме време. „Времето наистина е безплатно, но то е безценно. Не можеш да го притежаваш, но можеш да го използваш. Не можеш да го пазиш, но можеш да му се отдадеш. И когато отмине – не можеш никога да го върнеш. Знаем го всички, които сме минали по този път, житейския път. Сега е вашето време, скъпи зрелостници, времето да правите своите планове, да мечтаете, и то да мечтаете непрестанно, да следвате целите си упорито. Нека бъде полезен пътя Ви, нека бъдат чисти делата Ви! На добър час на всички вас! Аз съм убеден, че където и да отидете по света, Вие няма да забравите за Златоград, Вие ще носите в сърцата си Златоград и съм убеден, че ще се върнете, защото Златоград е наистина едно добро място за живеене. На добър път!“

Ритуалът по предаване на знамето на училището е следващият елемент в програмата. Той е ръководен от старши учителят по Физическо възпитание и спорт – г-н Румен Ушев. Знаменосецът Нанко Красимиров предаде знамето на заместника му – новият знаменосец Владимир Топчиев.

Програмата продължи с обръщение от най-малките ученици в училището – петокласниците, от шестокласничката Йордана Кундева и от музикалните изпълнители Йоана Хаджиева и Роман Романов.

Петокласниците аплодираха дванадесетокласниците по случай завършването им. В обръщението си споделят, че те са били техния пример за подражание, уверени, амбициозни и успешни, каквито искат да бъдат и те. Благодарят им и ги изпращат с любовта и топлината, с които са били посрещнати. Петокласниците цитираха признати поети, чрез които им дават съвети.

Йордана Кундева – шестокласничка, със сърдечното си послание открои, че за зрелостниците последният ден в училището е различен, но запомнящ се именно с различието си. Дванадесетокласниците не трябва да се сърдят на съдбата за това, защото тя знае своята работа.

Йоана поздрави завършващите с песента „Добра среща приятели“, а Роман – с народната песен „Моме, моме, малка моме“.

Незабравим миг от Изпращането за абитуриентите бе поздравът към тях отправен от големия златоградски актьор Виктор Калев. Създателят на автобиографичния спектакъл „Грамофонът“ разчувства не само учениците и родителите, но и учителите със сърдечните си пожелания.

Виктор Калев: Здравейте, момичета и момчета от випуск 2020. Радвам се, че точно тук, от моя роден град, имам възможността да Ви поздравя с успешното завършване на средното Ви образование. Точно тук, откъдето започна моят път, тук – откъдето започва и вашето пътуване. Желая Ви то да бъде много безоблачно и щастливо. Сигурен съм, че всеки от вас е избрал как да продължи своето пътуване. Ами.. слушайте сърцето си, вярвайте и го следвайте, опитвайте, дори и да имате трудности, не винаги желанията се случват веднага и бързо. Имайте търпение, но и опитвайте. С повече усилия и труд нещата се случват. Трудът, рано или късно, се възнаграждава. Мечтайте. Не забравяйте да мечтаете. Само забравените мечти не се случват. Правете това, което Ви вълнува и обичайте, обичайте това, което правите… и ще сте щастливи! Желая Ви го от сърце!

Дванадесетокласниците, с емоционални и трогващи думи, се обърнаха към своите учители и съученици.Учениците от XIIА клас: Днес трябваше да кажем „Довиждане“ на тези, които бяха с нас през последните 5 години – нашите учители. Искрено съжаляваме, че нямаме възможността „очи в очи“ да изразим благодарността си, защото на вас, скъпи учители, дължим зрелостта си.Вие ни поведохте по трудните коридори на знанието. Вие ни напътствахте с усмивкаи укор, но най-вече ни показахте, че за да успееш – трябва да се бориш, за да помъдрееш – не трябва да те е страх да грешиш. И ако човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, то тръгнем ли към тях – да ги превърнем в реалност. Нека да достигнем своя връх- високият и така желаният. Нека да тръгнем с усмивка напред, към бъдещето, където запазено място имат само най-смелите. Ще си спомняме за учителите ни с дълбока и искрена признателност. Скъпи учители, ще ни липсвате много. Ще ни липсва доверието Ви в нас, обичта, с която превръщахте лудориите ни в отговорност, търпението, с което ни учехте, че животът е път и цел, а имаш ли цел – ще намериш и пътя. Затова на този ден, със сълзи в очите и дълбок поклон, Ви казваме „Благодаря“. Нека Бог Ви дари с още много любов, за да изпълнявате своята житейска мисия и да превърнете хора и тези, които идват след нас. Бъдете благословени. Щастливи да бъдат многото ваши ученици и техните родители, колеги, близки и познати. Съкровищница сте вие, която трябва да бъде опазвана със заслужено внимание и с огромна любов. Ние, XIIА клас, благодарим на всички учители, които обичаме, които ни учиха и ни помагаха да летим. О, учителю любими,доде жив съм, всякой час с благодарност твоето име ще си спомням аз. „Благодаря от името на всички“ ще пиша върху черната дъска,пристъпил с думите еднички „Учителю, целувам ти ръка“. Обичаме Ви!

Учениците от XIIБ клас: Случи се така, че ние да нямаме възможността да изживеем емоцията на тържественото изпращане, но искаме само да кажем едно голямо „БЛАГОДАРЯ!“ на нашите учители за тяхната загриженост към нас. Благодарим Ви, че сте до нас в това трудно време. Благодарим Ви за цялата обич и всеотдайност към нас. Благодарим Ви за безкрайните усилия, които полагате към нас, за моментите, в които бяхте до нас – и в добро, и в зло.Благодарим Ви за безкрайната търпимост, която проявихте към нас. Благодарим Ви за цялата емоция, която изпитахме през тези 5 години в гимназията. За нас беше истинска чест и удоволствие да бъдем с вас. Сега, в последните ни мигове заедно и в последната част на нашето пътешествие, наречено „училище“, нямаме тази възможност да бъдем с вас, но знайте, че вие винаги ще бъдете в нашите сърца. Думите няма да бъдат достатъчни, за да изразят нашата благодарност към вас, но Ви молим и за прошка за всички главоболия и лоши моменти, които сте преживели, заради нас. Знайте, че искрено Ви обичаме.

Езги Севен, ученичка от XIIВ клас: „Гордост е да си Антимовец“ – първите думи, които чух, когато прекрачих прага, което се оказа трамплин за моя успех. Радвам се, че ние, дванадесетокласниците от 61 випуск, сме част от голямото семейство на „Антим I“, в което прекарахме красиви и запомнящи се моменти, но и получихме знания, които ще ни водят в света. Благодарим на ръководството, на целия учителски колектив за всеотдайността, търпението и обичта през всичките тези години! Знанието е сила, която прави път дори на най-недостъпните места. На това ни учиха нашите учители неуморно, не се отказаха от нас, дори когато допускахме грешки. И сега всичко постигнато от нас, е резултат от тяхната упоритост да дадат мъдрост и сила, от тяхното безсъние и труда им. Учителската професия е много ценна. В Античността „учители“ се наричали всички мъдреци, които са показвали правилния път. Сега, когато ние намерихме своите посоки, вярваме в това. Благодарим Ви! Следвайте мечтите си, намерете вдъхновение, бъдете удовлетворени от работата си, защото има смисъл! Ето, че дойде и последният училищен ден за нас. Дългоочакван и мечтан. Мили приятели, бъдете смели и упорити. Обичайте това, което правите. Само така ще имате силата да градите. Животът е красив, не забравяйте да му се насладите!

На финала учителите им помахаха и пожелаха „На добър път!“, а заместник-директорът изтъкна, че ги очакват на матурите.

Екипът на „Алтернатив прес“ пожелава на зрелостниците да бъдат звездни, сърдечни, очакващи, но и даващи. Нека да вземат най-доброто от всичко, което им предлага животът. И да успяват във всяка ситуация! Честито завършване и попътен вятър!

За пропусналите ритуала:

автор Галатея Хаджиева

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s