Калоян Христов:“Поезията за мен е начинът да опитомя себе си и да обуздая същността си, защото в думите се крие истината“

Интервю на нашите репортери за Габрово Христиана Стойчева и Петър Цвятков

Калоян Христов е роден през 1997 г. Средното си образование завършва в Националната Априловска гимназия (Габрово) с профил “Български език и литература”. Учи в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, специалност “Българска филология”. Той е един от създателите и редакторите на литературния сайт Tetradkata.com. Негови стихове са публикувани във в. “Литературен вестник”, сп. “Нова асоциална поезия”, сп. “Литературен свят”, сп. „Пламък“, алм. “Зорница”, LiterNet и др. По покана на музикантите от група “SoulBmoll” пише текста на песента “Нова посока”, която става част от първия албум на групата. Носител е на първа награда за поезия в Националния конкурс “Никола Вапцаров” (2019). Финалист в международния поетичен конкурс “Мили Дуели” (2019). През 2018 г. излиза първата му книга с поезия – “Съвпадения”. Литературните му интереси са насочени към българската литература след Освобождението до наши дни, както и към литературния двадесети век в Русия.

Калоян е победител в националния литературен конкурс „Море 2020“, който се провежда всяка година в Бургас.

Как решихте да участвате в конкурса?

-Конкурсът „Море“ е един прекрасен форум, който се организира за осма поредна година. НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1985“, ИК „Знаци“, Община Бургас и всички, замесени в организирането на конкурса, го превръщат в една чудесна инициатива и достойно защитават културния живот на гр. Бургас в национален план. Чрез конкурса „Море“ са се осъществили редица стойностни проекти на автори и са награждавани десетки талантливи творби, така че участието в този конкурс е едно предизвикателство за всеки автор.

Каква емоция изпитахте, когато разбрахте, че сте победител?

-Да ми бъде връчена голямата награда за поезия е чест за мен. Фактът, че творбите ми са впечатлили членовете на журито, които са изключително ерудирани хора, е радост.

Какво е за Вас поезията?

-Използваме различни начини да разберем света, гледаме от различни ъгли, изкачваме се на хълмове, за да виждаме по-добре, ровим се в низините, за да търсим тайни и никога не ни е ясно абсолютно всичко. Поезията е моето средство да осмислям заобикалящото ни. Това е начинът да опитомя себе си и да обуздая същността си, защото в думите се крие истината, (когато са добре подбрани).

-Какво искате да предадете на читателите си, чрез вашите текстове?

-Искам читателите да изпитат удовлетворение, ако открият частица от себе си в стиховете ми. За да усвоиш думите, трябва първо да ги изживееш, а това ще се получи чрез четенето. За да не забравяме силата на думите и тяхната стойност, се появява изкуството да подреждаме думи. И в това изкуство, някъде там, се открива всеки един от нас.

Как се роди идеята за създаването на литературния сайт Tetradkata.com. ?

-Идеята се появи през 2017 г., когато разговарях с моя добър приятел Иван Хр. Христов. Той е историк, също завършил Априловската гимназия, учител е там, но е и поет. С неговите идеи и ентусиазъм успяхме да създадем една платформа, заедно с Лъчезар Йорданов от Велико Търново и съпругата на Иван – Габриела, която направи чудеса със своите способности да създава виртуални пространства. Труд и постоянство се коренят в платформата, която прерасна в редица литературни събития и национални форуми. Приятелства и интересни срещи доведе Tetradkata.com до нас.

Какво Ви даде образованието Ви в Националната Априловска гимназия?

-Образованието в Априловската гимназия ми даде облик. Изгради ме и ме постави на път с избори. За мен най-важното нещо е, че ме дари с приятели и то верни приятели – съмишленици. Ето, вече споменах Иван, Габриела, г-жа Владилена Катевска, г-жа Елвира Христова и редица други хора, които няма да изброявам, за да не претоваря статията ви. Това са хора, които знаят какво е да бъдеш априловец, хора, които градят. Ние даваме на гимназията себе си и ѝ се доверяваме. А доверието създава здрави връзки. Смея да твърдя, че моята връзка с моята гимназия е неразривна.

Кога да очакваме втора Ваша книга?

-Това е въпрос, на който и аз искам да знам отговора, но не ми е известен. Надявам се скоро. Въпрос на време в изясняването на концепцията е.

Можете ли да ни издадете повече информация за новата Ви книга?

-Ще оставя възможността да бъдем изненадани всички заедно. Надявам се да бъде хубава изненада.

Какви са вашите планове за 2020 г.?

-Иска ми се да имаме нови проекти с Tetradkata.com и да ги реализираме. Времето ще покаже.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s