Писателят Иво Христов: „Надали щях да обичам живота толкова силно, ако не бях преминал през всички тези трудности”

Интервю на Габриела Иванова

Пет години. Четири мозъчни операции. Осем книги и една мечта – да оздравее.

Младият писател Иво Христов отново се нуждае от нашата помощ

Това може да се напише на виртуалната визитна картичка на 18-годишния Иво Христов. Диагнозата е Неврофиброматоза тип 2 или по-просто казано – болест, поразяваща с туморни образувания мозъчните нерви в централния и гръбначния мозък. Тази болест открадва мечтите му, но го дарява с нещо безценно – дарбата да пише.

Днес разговаряме с Иво Христов – за любовта към живота и към литературата.

Здравей, Иво! Как би описал себе си с няколко думи?

-Аз съм едно 18-годишно момче, което обича и създава литература. Като цяло това е най-важното и смислено нещо в живота ми.

За крехките ти 18 години ти си преживял много. Как започна всичко?

-Всичко започна с едно главоболие, последвано от слабост в левите крайници. Оказа се, че проблемът наистина е сериозен и вече 6 години и 4 операции по-късно продължавам да се боря. Мисля си обаче, че ако не бях преминал през всичките тези трудности, надали щях да обичам живота толкова силно.

Как се чувстваш в момента и какво предстои?

-Преди 2 месеца ми бе направена лъчетерапия в Русия и в момента се справям със страничните ефекти от облъчването. Бих казал, че съм се чувствал и по-добре, но съм сигурен, че най-доброто тепърва предстои. Затова продължавам напред с усмивка, въпреки всичко.

Какво е писането за теб – дар, призвание, спасение?

-Може би наистина призвание. Спасение, временна забрава на проблемите в настоящето. Пиша така, все едно съм го правил винаги и вместо да ме натоварва и изморява, писането прави точно обратното. Живея с книгите откакто се помня. Това е моята най-голяма страст.

Споделяш, че Стивън Кинг е твой любим автор и именно неговото творчество те е вдъхновило при написването на първите ти разкази. С какво те привлече хорър жанра?

-Най-вече с трудностите, пред които биват изправени героите на Кинг и с това как те се справят с тях. Със сигурност всичката болка, през която съм преминал, също има значение. Когато пишех хорър, бях наистина гневен на живота. По-късно осъзнах, че този гняв само ме изморява, че е напълно безполезен и няма как да променя съдбата си. Но винаги можем да се борим за мечтите си и това е единственото, което има значение за мен сега.

Зов за помощ: Млад писател се нуждае от спешна операция

С времето темите, по които пишеш, се променят. Какви са те сега?

-Последната ми книга „А можехме да бъдем…“ е любовна драма. В момента работя над тийн роман, който също засяга темата за любовта, за един живот неизменно последван от болката. Наистина, това е пълна противоположност в сравнение с хоръра, но в крайна сметка важното е читателите да са доволни. Правя всичко заради тях и те са моята най-голяма подкрепа и мотивация.

Какво провокира създаването на една творба? Как се ражда идеята за сюжета и за героите?

-Има идеи, които обмислям в продължение на години, но все още не съм открил подходящото време да ги запиша. Обичам да импровизирам. Почти всичките ми книги са плод на моменти хрумки. Както всъщност и романа, над който работя в момента. Определено не е сложен процес, стига да знаеш какво искаш.

Момчето, което пише, за да живее | Impressio.dir.bg

Какво да очакваме от теб в бъдеще?

-Вероятно началото на другата година – роман. Не спирам да работя, вече дори обсъждаме издаването на книгата с издателите. Така че още малко търпение и проекта ще е реализиран. Нетърпелив съм… Наистина съм нетърпелив да видя думите, които пиша, отпечатани на хартия, да видя интереса на читателите. Тези мисли понякога ме държат буден досред нощ и винаги са голяма мотивация.

Какъв съвет би дал на нашите читатели?

-Винаги да бъдат себе си. По-малко да говорят и повече да казват. Да се борят за мечтите си. Да бъдат щастливи…

Можете да подкрепите Иво като закупите негова книга или чрез паричен превод по дарителска сметка:

BG47BPBI79404078032501 – Иво Ивов Христов
Pay Pal: ivohristov0102@gmail.com – Иво Христов

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s