Карнавалът в Габрово се завихря на 16 май с огромен брой инициативи

Христиана Стойчева, Габрово

Макар и в условията на пандеми, град Габрово няма да бъде лишен от своето най-голямо събитие и достойно ще защити титлата си на Столица на хумора и сатирата. Поради мерките против Covi19, карнавално шествие няма да има, но организаторите призовават всички фенове на карнавала, да създадат карнавални картини на терасите, прозорците или в дворовете си и така – с габровски хумор, посветен на най-актуалното от социалните и политически теми в момента.

Събитието ще се проведе на 16 май от 19:00 в live stream в страницата на събитието във Фейсбук. Водещи на събитието ще бъдат Мишо Дюзев и Иво Райчев, а с поздрави в живото предаване по интернет ще се включат Дует EXPOSE, рапърът Играта, шоуменът Боби Ваклинов, страхотната Албена Михова, музикантите от Солбемол, Теди Кацарова и други. Ще се включат и карнавалисти от побратимения на Габрово белгийски град Аалст, които всяка година участват в шествието.

Габровската музикална общност също не остава безучастна. Джаз ще звучи от няколко тераси, участие са заявили още диджеи, актьори, класически и фолклорни изпълнители – всеки от тях ще се постарае да направи карнавалната вечер на съседите си незабравима.

Освен, че е най-старият и пищен карнавал в България, карнавалът в Габрово се слави и със своите няколко метрови макети. Всяка година те са различни и изобразяват популярни личности от шоубизнеса, политиката, герои от книги и филми. И въпреки че тази година ще бъдат направени само три платформи с макети , които ще се отправят по три лъча из града, един образ със сигурност ще присъства – този на генерал Мутафчийски. Организаторите обаче обещават да го разходят из габровските улици, за да му покажат как съгражданите спазват мерките за борба с Covid – 19.

Covid-19 ни изправи пред много предизвикателства, но има нещо общо, което можем да наблюдаваме в целия свят – стремежа да живеем по нормалния си начин и да не се даваме. Да се надсмеем над ситуацията, дори и през сълзи понякога. Хуморът винаги е бил начин да намалиш напрежението, появява се и в най-трудните времена, и по най-тежките теми. Това е мотивацията ни да не се отказваме от карнавала. Да, няма да има пищността, на която сме свикнали. В момента не е разумно нито да се събираме, нито да харчим много средства – в бюджета на общината се появиха разходи и социални услуги, за които въобще не сме подозирали, част от предвидените приходи няма да постъпят също. Но все пак можем да отделим малко, за да запазим своя свят и да бъдем себе си – оптимисти с неподражаемо чувство за хумор.“- коментира кметът на град Габрово Таня Христова.

Внимание! Внимание! До всички семейства с котки или домашни любимци, които се чувстват като котки, държат се като котки, искат да са котки или изглеждат като котки. И обичат карнавала!

На хаштаг #Габрово2020 или имейл carnival@gabrovo.bg можете да изпратите създададените от вас карнавални картини на терасите, прозорците или в дворовете или тазгодишната карнавална премяна на вашия домашен любимец. Не забравяйте мотото на Карнавала – „Габрово 2020 – между изтока и запада“ …на хола! Победителите ще бъдат избрани чрез гласуване във фейсбук страницата на Карнавала – Карнавал Габрово @Сarnival.Gabrovo

Срок за изпращане на снимките 11-18 май!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s