Певицата Краси Йорданова: През годините най-много ми е помагало умението да се мобилизирам в тежки ситуации и да се изправям с достойнство след като падна

Интервю на Виктория Върбанова

Ментор Тошко Стоянов

снимки: Дилян Марков

-Кога започва кариерата Ви, госпожо Йорданова?

Отговор: Професионалната ми кариера като певица започна през 1997 година, когато при случайни обстоятелства, фронменът на известната тогава рок-група „Импулс“ Илия Кънчев, чува демо запис на мои изпълнения и ми предложи да изпея и запиша негова песен. Иначе години наред преди това учих пеене при вокалната педагожка Елена Пеева в Сливен и заедно с нея подготвихме и записахме и първите ми авторски песни – „Прости ми Господи“ и „Осъдена да премълча“. Те бяха написани специално за мен от двама мои приятели и много талантливи музиканти – Светослав Христов и Кристиян Атанасов. Именно записите на тези песни попадат в полезрението на Илия Кънчев и след като оценява високо моите качества като певица, той ми предложи да запиша негова песен. Така започна професионалния ми път.

Как се казва първият Ви албум и коя година е създаден?

-Първият ми албум носи името на едноименната песен „На баща ми с любов“. В него са включени нови авторски песни на композиторите Тончо Русев, Митко Щерев, Галин Беличовски, Максим Христов, а текстовете са на Жива Кюлджиева, Евтим Евтимов и Петър Москов. Албумът беше създаден в периода 1997 – 1998 година.

Как се разви кариерата Ви през годините?

-През годините имах възможността да работя с много добри музиканти и певци, като Биг Бенда на националното радио, Динамит Брас бенд, Орлин Горанов, Васил Петров, с изявени композитори и аранжори като Мага и Митко Щерев. Ползотворна и много успешна беше работата ми и с Миро. Участвала съм в много телевизионни предавания и концерти на живо. Участвах в няколко международни фестивала, както и в „Златния Орфей“. През годините записах още няколко песни, сред които „Какво направи с мен“ по музика и аранжимент на Мага, „Ревност“ по български текст на Жива Кюлджиева и аранжимент на Янко Миладинов, „Моят Ден“ по музика на Захари Георгиев и текст на Явор Въжаров, „Аз съм“ по музика и текст на Миро и най-новата песен, която записах и представих през есента на 2018 г., отново е композиция на Миро и се казва „Има истина една“. Искам специално да отбележа, че през всичките тези години, голяма роля за моя прогрес и развитие има сътрудничеството ми с вокалния педагог Асен Митев, с когото работихме и продължаваме да работим целенасочено и последователно за поддържане и надграждане на моята вокална постановка, също така и за различни техники в изграждане на изпълнението.

Визитната си картичка Ви е донесла много успехи-„На баща ми с любов“. Може ли да ни разкажете повече за нея?

– „На баща ми с любов“ е една от най-добрите и стойностни песни, които съм изпълнявала. Тя беше написана специално за мен от големия музикант и композитор Илия Кънчев и като прототип на лирическия герой беше визиран моя баща. Но всъщност тази песен е посветена на всички бащи, които истински обичат децата си и на дъщерите, които имат щастието да бъдат закриляни и обичани от своите бащи, независимо колко са пораснали. „На баща ми с любов“ е най-награждаваната и най-високо оценената песен в моя репертоар. Още със самото си излизане, тя грабна сърцата на хората и спечели специална награда, когато участвах с нея на „Златния Орфей“. Висока оценка получи и от жури и от публика и на международните фестивали в Украина, където участвах и взех награди за изпълнителско майсторство.

– Работили ли сте извън България?

-Да, и смея да твърдя, че това беше най-ползотворният период от развитието ми като певица. Работих 6 години в САЩ като солистка на поп-джаз триото „Евъргрийн“, заедно с Михаил Ставрев (саксофон, флейта, акордеон) и Надежда Ставрева (пиано). Имах невероятния шанс да попадна в среда на големи музиканти и професионалисти на международно ниво, от които научих много. Да пея всяка вечер на живо пред огромна аудитория беше за мен голяма школа и безценен опит. Благодарна съм много и на колегите ми Надежда и Михаил Ставреви, които ми предадоха своите знания и работиха упорито с мен за да мога да разгърна докрай своя потенциал на певица и да покажа най-доброто от себе си. В продължение на 6 години, заедно с тях натрупах огромен репертоар от над 150 песни на 7 езика, включващ стиловете джаз, поп, боса нова, латино, кънтри и др. Безценнен за мен ще си остане и фактът, че през тези години си спечелих почитатели от цял свят, както и много добри приятели, с които поддържам връзка и сега.

Разкажете за спечелените си награди.

-С носталгия искам да отбележа, че едно от най-вълнуващите ми участия беше на „Златния Орфей“, най-вече заради факта, че израснах с магията на този фестивал и да стъпя на неговата сцена за мен беше сбъдната мечта. От това мое участие ми остана специалната награда за песента „На баща ми с любов“. Като най-голям успех за себе си мога да определя наградата ми за изпълнител от Международния фестивал „Ялта-море друзей“, който се провежда в Украина. На този фестивал се състезавах в конкуренция с изпълнители от 15 държави.Нивото на изпълнителите беше много високо и това ме постави пред голямо предизвикателство. На форум от такава класа, факторите, които определяха успеха бяха много повече. Освен да можеш да пееш, беше важно какъв е подборът на песните, с които се представяш, какви сценични костюми си подбрал, как изглеждаш, какво е сценичното ти държание и не на последно място беше необходимо да имаш силен характер, овладяна психика и желязна самодисциплина. Интересна подробност беше, че през годините, до момента на моето участие във фестивала, първите три места винаги са били заемани от изпълнители от Украина. Излишно е да казвам, че голяма част от изпълнителите, особено тези от Украина и Русия, идваха с цели екипи, които се грижеха за тях. Разбира се, аз нямах тази възможност, но в замяна на това имах куража да се изправя срещу всички. Моите надежди бяха да попадна в първата шестица и не мога да опиша с думи какво изпитах, когато разбрах, че аз печеля призовото трето място. Така се превърнах в първия чуждестранен изпълнител, който влиза в челната тройка. Това беше голям успех за мен и аз наистина се гордея с него. А още по-голямо признание получих, когато на следващата година, организаторите на фестивала ме поканиха да изнеса свой собствен рецитал на Гала вечерта. Така имах шанса да застана на една сцена заедно с Филип Киркоров и голямата украинска звезда Александър Пономарьов. По-късно спечелих и още една награда, този път второ място на фестивала „Полет към звездите“, който се проведе в гр. Черкаси, Украйна.

Кога и как се завърнахте на родната сцена?

-Моето завръщане на българската сцена беше през 2018 година с издаването на песента „Има истина една“ по музика на Миро, аранжимент на Мага, и мой текст. Това беше едно дълго планувано завръщане и за него аз се готвих много старателно и целенасочено. „Има истина една“ е нова страница в професионалния ми живот, в която може да се види вече моята зрялост като певица. В този проект се включиха големи професионалисти като Асен Митев, Дилян Марков, Искрен Искренов, Игнати Йорданов, Михаил Ставрев, Елиза Попова, Йорданка Йорданова и Красимира Маринова, които дадоха всичко от себе си, за да се получи един краен качествен продукт. Песента беше приета много добре от публиката и от хората, които ценят стойностната българска музика и аз се надявам, че тя ще намери своето място сред любимите и слушани български песни.

Мислите ли да създавате нови песни?

– Разбира се. Едно от най-големите ми желания е да изпея още много хубави песни. За съжаление обаче, сега е труден период за творците в България, но независимо от това аз имам няколко идеи, които се надявам да реализирам в бъдеще. Мога да кажа само, че следващата ми песен ще е изненада за всички мои почитатели.

С какво харесвате да се занимавате в свободното си време?

-Едно от най-любимите ми занимания е да чета книги. Обичам много книгите на историческа тематика, биографиите на известни личности, интересувам се и от психология. Малко хора знаят, че обичам да слушам мелодичен хард рок и рок балади. А когато искам да релаксирам, слушам джаз – специално Пати Аустин и Ева Касиди. Друго малко известно е, че обожавам да гледам филми на космическа тематика, както игрални, така и документални и едно от любимите ми места за посещение в Щатите беше НАСА. Там съм ходила поне 5-6 пъти, включително съм участвала в симулация на излитане на совалка. Невероятно изживяване!

Кое Ваше качество сте съхранили от детството до сега?

-Аз бях много дисциплинирано и чувствително дете и в същото време много упорито и борбено. Винаги съм знаела какво искам. Но може би качеството, което най-много ми е помагало през годините е умението ми да се мобилизирам в тежки ситуации и да се изправям с достойнство след като падна. С времето се научих да гледам на провалите като на уроци, да си правя съответните изводи и да продължавам напред. Всички тези качества ги осъзнавах и доразвивах през годините, за да мога днес да стоя здраво стъпила на краката си и винаги да намирам цел към която да вървя.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s