Със звукоизолираща еко възглавничка предлагат да борим безсънието младите изобретатели от ОХХО

Интервю на Илиана Пенова

Огромен процент от хората в активна възраст неуспяват да си набавят нужното време за сън и това се отразява на работата, тонуса, личните отношения и най-вече здравето им. Група младежи от Пловдив разработиха продукт, с който можем да преборим безсънието навсякъде.

Разговаряме с Петър Борисов, Христяна Георгиева, Жаклин Торкова, Николета Петкова, Антоанета Белигашкова ,Петя Бобчева и Джорджия Нямова или младежка компания ОХХО. Те ученици от школата по мениджмънт на ОДК Пловдив, с ръководител инж. Огнян Димитров и са създатели на звукоизолираща възглавничка, която създава перфектни условия за сън за всеки и на всяко място. С този продукт те ще вземат участие в надпреварата за млади иноватори през лятото.

Здравейте! Радваме се, че можем да запознаем читателите ни с толкова млади и интересни иноватори като вас! Разкаже ни за вашият продукт и неговите ползи и предимства?

ПЕТЪР : Извеждайки от факта, че повечето от нас спят по-малко от 7 часа на денонощие, което е минимумът за нормален сън, ние си помислихме как можем да разрешим този проблем. Оказва се, че според Gallup International само в САЩ годишно щетите от стрес и грешки на работното място, породени от недоспиване ,възлизат на около 400 милиарда долара годишно. А според СЗО около 42% от хората в активна възраст спят по по-малко от 7 часа, горе долу около 6 часа и 28 минути. Нашият продукт представлява възглавница, която се слага на главата като скафандър с отвори за носа и устата, като изолира страничните шумове и позволява релакс на работното място. Ние добавяме стойност и улесняваме процеса на power nap-овете, които за всяка 1 минута дрянка компенсира около 2 минути изгубен съд. Предназначението на продукта ни е да предоставя възможността за по-лесно power nap-ване и релакс на работното място за по около 30 минути на ден. Целим да подпомогнем млади хора с натоварено ежедневие, главно работещи в офиси. Ползите, които потребителят извлича са понижаване на нивата на стреса, намален риск от грешки на работното място и увеличена продуктивност.

Идеята ви е интересна !Това ли беше първата ви идея за участие в състезанието?

АНТОАНЕТА: Доста време ни отне да сформираме екип, понеже сме от различни училища, което значи, че трябваше тепърва да се запознаем с интересите и предложенията на всеки. Всеки от нас се беше насочил към продукт, който да е екосъобразен и ДА решава някакъв проблем, който да е актуален за обществото. Н бързо стигнахме до консенсус, понеже и ние самите сме подложени на стрес, заради всички занимания и курсове, които посещаваме. Недоспиването беше един от проблемите ни, смятаме и на много други хора, било то наши съученици, родители, познати. Затова се спряхме на тази идея.

-Как се казва вашата учебна компания и как избрахте името?

ХРИСТИАНА: Нашата учебна компания се казва OXXO. Идеята за името ни хрумна съвсем случайно. Опитвахме се да го измислим име дълго време, защото все ни се струваше, че на идеите ни им липсва нещо. Малко по-късно осъзнахме, че искаме то да е кратко и да се запомня лесно и така се появи OXXO.

А какъв процесът на изработка на продукта и колко време отнема?

ПЕТЯ: Продуктът ни преминава през няколко етапа на изработка. Прави се кройката на възглавницата, след което по нея се зашива бамбуковия плат, който използваме. Възглавницата напълваме с памук и накрая се поставя логото на продукта ни. Отнема по-малко от седмица, за да се изработи една, но когато се прави в по-големи количества за същото време, могат да се направят повече.

Изпробвахте ли го вече?

ДЖОРДЖИЯ: Имаме даден пример за възглавницата, която е един вид като мостра на продукта. Изпробвали сме я и всеки, който се до добрал до нея има положително мнение по въпроса. Не сме добавяли масла още, тъй като обработката за местата им още трябва да се довърши, но много скоро ще може все повече желаещи да се възползват.

Хората проявяват ли вече интерес към продукта ви, имате ли продажби и каква е цената на една такава възглавничка?

Засега нямаме установени продажби, защото все още доразработваме крайния вариант на продукта, но вече сме установили, че хората проявяват интерес към него. Главната ни таргет група са хора на възраст между 18 и 50 години. Стремим се да предложим най-добрата цена, съчетана с добро качество. Можем да ви дадем ориентировъчната цена от 35 лв.

Вълнувате ли се за предстоящото състезание, което тази година ще се проведе онлайн между 11 и 6 юни? Притеснявате ли се от конкуренцията?

ЖАКЛИН: Да, очакваме го с нетърпение, защото работим много усилено по реализацията на нашия продукт. Влагаме сърце и душа в него и се опитваме да го представим по най-добър начин. Конкуренцията не ни притеснява, а напротив. Познаваме се с повечето учебни компании и знаем, че и те работят усърдно по продуктите си. Това само ни мотивира, а не ни плаши, защото с такава силна конкуренция, единственияТ начин да бъдем наравно с тях е да развиваме идеите си по най-добрия начин. Също така състезанията не са ни чужди. Били сме и на други в сферата на мениджмънта и сме се представяли подобаващо. Това за нас е уникална възможност, да проверим уменията си още веднъж.

“Quick nap” е наистина интересен и нестандартен, съществува ли подобен продукт на пазара?

ПЕТЪР :Не, първи сме на пазара.

Смятате ли да развивате вашата компания след състезанието?

ХРИСТИАНА: Не сме говорили на тази тема. Но съм почти на 100% сигурна, че колегите ми ще ме подкрепят, ако отговоря с “да”. Мисля, че идеята ни е много добра и смятам, че много хора ще останат доволни от продукта ни.,Искрено се надявам за в бъдеще да можем да развием компанията.

ДЖОРДЖИЯ: Може това да се окаже добро начало на нещо голямо. Продължаваме да се грижим за нашата подбрана идея и да поддържаме започнатото. Времето единствено ще покаже как може да се развият нещата. Сега СМЕ затруднени, предвид ситуацията, но се надяваме нещата да се оправят възможно най-бързо. Имаме намерения да продължим проекта си.

Това е логото на учебна компания ОХХО. То е бродирано и върху самия продукт. Това е дървото на живота, което символизира божествената сила в природата и е свързана с числото седем. Клоните на дървото също са седем , защото компанията се състои от 7 души. Стъблото и клоните са в златен цвят именно, защото това е цветът на успеха и постиженията. Също придава престиж и изисканост. Листата са лилави, защото това е цветът на щастието и творчеството.

Това е марката на възглавница за релакс “Quick nap”. „Избрахме зеления цвят, защото е приятен за окото, а и това е цветът, който се свързва с природата. Все пак нашият продукт е екологичен. Изработва се от бамбуков плат, а пълнежът е от естествен памук, които са лесно – разградими и екосъобразни.

Пожелаваме на младите таланти да не спират да творят и ще се радваме на бъдещите им успехи!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s