Управителят на ДСП Бургас Валентина Станкова:“От другата седмица ще подсигурим нашите потребители с лекари специалисти, които ще посещават и преглеждат възрастните хора по домовете“

Разговаряме с Валентина Станкова, управител на Домашен социален патронаж в Бургас по повод работата на социалните работници в условията на пандемия и новите услуги, които предлагат на хората, за които се грижат.

Валентина Станкова

Интервю на Доника Кошничарова, наш репортер за Бургас

Как работите в условията на Covid 19?

-В условията на епидемиологична обстановка работим повече от преди. Потребителите, които получават храна по домовете са значително повече, заради изискването за социална изолация. Голяма част от хората, които преди са имали възможност да си пазаруват и готвят, сега разчитат на нашата помощ. Така потребителите ни вече са почти 1000. Медицинските сестри на Патронажна грижа следят за здравословното състояние на потребителите на услугата, а психологът се грижи да снижи тревожността им от извънредната ситуации. Екипът на ДСП е подсигурен с всички защитни и предпазни средства.

Какви хора имат нужда от вашата помощ помощ?

-Най-уязвими в тази ситуация са възрастните хора, лицата с увреждания и хронични заболявания. Това са точно нашите потребители. Грижим се да бъдат защитени и изолирани от външния свят, като в същото време им помагаме да не са самотни. Подпомагаме ги във всички нужди и потребности, които възникнат в тази извънредна ситуация.

Какви нови услуги предвиждате?

-Няколко са новите услуги на Домашен социален патронаж Бургас. Вече втори месец имаме служител подръжка, който помага на възрастните хора по домовете с леки ремонти. Отскоро имаме и договор с лаборатория „Лина“, която ни осигурява мобилен клиничен лаборант за вземане на кръв за изследване в домашни условия.

От другата седмица ще подсигурим и нашите потребители с лекари специалисти, които да посещават и преглеждат възрастните хора по домовете.

Патронажната грижа на ДСП е с нов офис, на адрес: гр.Бургас, ул.“Странджа“15-19, където се подават заявления за ползване на здравно-социалната услуга.

Помагат ли доброволци в работата ви?

-Да, в дните на извънредно положение, когато Домашен социален патронаж работи на пълни обороти и със завишен капацитет има доброволци, които заявяват желание да помагат. Преди няколко дни имахме голямо дарение хранителни продукти, които трябваше да се предоставят на 260 възрастни хора и лица с увреждания. В тази кампания ни помогнаха много доброволци, както с осигуряване на транспорт, така и с разнос по домовете. Благодарни сме им много за помощта!

Имате ли нужда от нещо необходимо?

-На този етап имаме всичко необходимо,като постоянно приемаме дарения, с които подпомагаме хора в нужда.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s