ПОЛЕЗНИ ИЛИ БЕЗПРЕДМЕТНИ СА ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ МАТУРИ?

АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ НА ГАЛАТЕЯ ХАДЖИЕВА И АНЕЛИЯ КРУМОВА

Пандемията постави образователната ни система пред едно наистина голямо предизвикателство. Учители и ученици бяха принудени много бързо да се организират и да стартират онлайн обучение. Мненията дали този тип обучение е полезно, са различни. Едни смятат, че няма полза от него, други, че се усвоява добре новият материал.

Едно е сигурно – добрата организацията на учителите и учениците е безспорна, те се справят с новия метод на обучение и дори успяват да проведат онлайн пробни матури.

Как точно бяха проведени пробните матури, какви са резултатите от тях и полезни ли бяха?

Йозлем Рашкова, 12-ти клас, СУ „П.Р.Славейков“, град Кърджали: Пробните матури бяха проведени онлайн. Учителите ни изпратиха матурите и се засичаше време. По БЕЛ все още не съм получила резултатите. Надявам се да са добри. Втората ми пробна матура беше по Биология и здравно образование. Оценката, която получих е 6.00. Определено съм доволна. Лично аз не смятам, че това ще ми бъде полезно за истинските матури. Ако нямаше извънредно положение и всичко си вървеше по план, както всяка година, това щеше да ни е от полза.

Христина Попова, 12-ти клас, СУ „П.Р.Славейков“, град Кърджали : Пробните матури минаха добре. Смело мога да кажа, че учителите ни се бяха подготвили много добре. Започнаха в 9:00ч., спазвахме точно определеното време и за трите модула. Мисля, че всеки от нас успяваше да прати готовия вече модул навреме, което значи, че ако не друго, успяхме да проверим дали времето ще ни стигне. Първата матура по БЕЛ, която беше на 22.04, не е проверена и все още не знам как съм се справила с нея, но на втората съм се представила доста добре, въпреки че можеше и повече. Моята беше по География и икономика. Резултатът ми е 5.44. Ако трябва да бъда честна, не смятам, че всички са работили сами без помощни материали и по този начин цялата матура се обезсмисля. На мен лично не ми беше полезна, защото аз така или иначе съм прегледала и направила всички миналогодишни матури и те са проверени от учителите, които ме подготвят.

Милка Белева, учител по география и икономика в СУ “П.Р.Славейков“, град Кърджали: Пробните матури бяха проведени онлайн, по модули, както се провеждат редовните. Учениците работиха по всеки модул за точно определеното време. Повечето от учениците се включиха активно. Резултатите са добри. Да, пробните ДЗИ са полезни за всички зрелостници, за да могат учениците да се ориентират как да разпределят времето си при работата по въпросите по отделния модул на съответния учебен предмет. Това е много важно, за да се ориентират на кои типове въпроси да обърнат по-голямо внимание за редовната матура и да покажат по-добър резултат. Опитът си оказва своето влияние. Той е от много голямо значение. Колкото повече опити за справяне с ДЗИ, толкова по-добри резултати ще има. Самите зрелостници на редовната матура ще се чувстват по-спокойни и уверени в себе си и ще се справят по-добре.

Димитрина Банева, учител по биология и здравно образование в СУ“П.Р.Славейков“, град Кърджали: Проведоха се пробни матури по всички предмети, които учениците са избрали. Разбира се и по БЕЛ, която е задължителна. Дори и по философия се проведе, въпреки че от целия випуск само 2-ма ученици са я посочили. Проведоха се онлайн – тестове се изпращаха по модули , работеше се по точно определеното по регламент време. Решените тестове се изпращаха на пощата на преподавателите и тогава се даваше следващият. За резултати мога да коментирам по биология. От 16 ученици, които се явиха ( това са всички, които са заявили втора матура- биология), няма слаби оценки. Един има среден, един-добър, двама- много добър и всички останали ( 12) отличен. Има една пълна шестица. Относно ползата от тези матури – може би не е точно такава, каквато би била ако сме в училище, но все пак е начин за преценка на нивото на подготовка. Аз лично съм доволна, че всички се включиха и работиха, имайки предвид ситуацията, в която се намираме.

Езги Севен, 12-ти клас, СУ“Антим I“, град Златоград: Пробните матури в моето училище, СУ“Антим I“, се проведоха онлайн, но всичко си беше така, както на истинската матура – времетраене, модули. Резултатите са добри, това беше съобщено от ръководителите – много ученици са се представили много добре, всички са защитили оценките в клас. Според мен, тези матури са един огромен плюс за нас, защото ние реално имахме възможността да се изправим пред различни по сложност въпроси. А и времето, в което трябваше да се поберем, също ни даде урок. Няма значение дали се провеждат онлайн или в класните стаи с квестори, матурата ти дава опит.

Галина Кюртева, 12-ти клас, СУ“Антим I“, град Златоград: Първо ти благодаря, че ми даваш възможност да се включа и да „подпомогна“ работата ви. Смятам, че по този начин ставам поне малка част от твоя свят! Пробните матури в моето училище бяха проведени онлайн. Хубавото в тази ситуация беше, че се чувахме удобно и не бяхме толкова притеснени, както обикновено на тест/изпит. Лично аз съм доволна от резултатите ми и на двете матури. До някъде изненадана дори, честно казано, не окачвах толкова добре да се справя, като се има предвид, че задачите бяха доста сложни. В никакъв случай обаче не съм се отпуснала, защото винаги може и повече. Да, смятам, че ще ми бъдат полезни, защото, най-малкото, видях къде точно са слабите ми страни и на какво точно трябва да обърна по-голямо внимание!

Ирина Бодурова, учител по Философски цикъл в СУ „Антим I“, град Златоград: В нашата гимназия – СУ „Антим I“ – всяка година се провеждат пробни матури. При сегашната извънредна ситуация, в условията на дистанционно обучение, ние не спираме образователния процес. Всички колеги разработваме варианти за пробните матури и в обявения час материалите се качват в платформата Classroom. Спазен беше форматът на ДЗИ и времетраенето на самите модули.Тази учебна година за матурата по Философия се готвят 9 ученици. Всички работиха и по трите модулa. Има 4 отлични оценки, като останалите са много добри и една добра. С голям интерес зрелостниците са работили върху трети модул, който включва писането на философско есе.Определено смятам, че пробните матури са крачка към успеха на реалните ДЗИ, които ни предстоят. Нашите възпитаници са силно мотивирани за постигане на високи резултати и всички – учители, родители, ученици се обединяваме от общата кауза за успех!

Даниела Иванова, 12-ти клас, СУ „Антин I”, град Златоград : Пробните матури бяха проведени онлайн като преподавателите ни съобщиха седмица преди това. Матурата по български език и литература се провеждаше два дни. Единия ден направихме първи и втори модул, а на следващия ден трети модул. Втората матура, която е избираема, при мен се проведе в един ден, защото учителката ми по немски език прецени, че няма нужда да я разпокъсваме, тъй като само аз ще се явявам на ДЗИ по немски. Резулатите ми и на двете матури бяха отлични. Мога да кажа, че съм доволна, но винаги може да бъде по-добре. На всички ни е ясно, че за първи път се проведоха пробни матури онлайн. Не смятам, че ни бяха кой знае колко полезни, защото няма как да бъдем сигурни в честността на всеки един ученик. Разбира се, че ще има и такива, които ще ги направят сами, но има и други, които ще използват наличните ресурси, за да препишат. От полза беше това, че упражнихме формата и знаем какво горе-долу да очакваме и на истинското ДЗИ.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s