Областният управител на област Кърджали Никола Чанев призовава своите съграждани да вярват, че скоро всичко ще премине

Преди няколко седмици Областният управител на област Кърджали Никола Чанев и актьорът Атанас Атанасов, стартираха инициатива в социалните мрежи. Всяка вечер в 19 часа в профила си във Фейсбук Никола Чанев публикува клип на млад изпълнител, който е родом от Кърджали. Целта е да предизвикат усмивки и оптимизъм у кърджалийци в този труден период.

Днес Никол Чанев е наш гост и самият той ще разкаже повече за инициативата. Даде отговори и на въпроси, свързани с отговорността на хората в областта по време на пандемията и предстоящото отваряне на референтна лаборатория в града. Ще разберете и каква е неговата позиция във връзка с изграждането на депо за пластмасови отпадъци край село Груево.

Разговорът проведе зам.-главният редактор Анелия Крумова.Областният управител на област Кърджали Никола Чанев призовава своите съграждани да вярват, че скоро всичко ще премине

Как решихте да стартирате тази инициатива, която следим в профила ви от седмици?

-Подтикна ме това, че пандемията от Ковид-19 и извънредното положение създадоха у хората едно негативно усещане. Аз смятам, че в такива периоди ние се нуждаем от усмивки, нуждаем се от по-добро отношение, нуждаем се от оптимизъм. Идеята възникна в един спонтанен разговор между мен и Атанас Атанасов, който е актьор в кърджалийския театър, а също и режисьор на театрални постановки. Двамата обсъдихме идеята и я стартирахме с известна доза притеснение дали ще успеем да провокираме хората да се включат. Но мисля, че успяхме, включиха се много млади наши съграждани, включително и ти. Искаме да ви благодарим, прекрасни сте, наистина успявате да създадете добро настроение и позитивни емоции и мисля, че това е добра инициатива, която искаме да разширим с един концерт, след приключване на пандемията, защото, пак казвам, страшно много млади, талантливи хора от Кърджали се включиха. Някои от тях дори не са територията на Република България, живеят в чужбина, но са родом от тук. Ще се опитаме да съберем всички и концертът да бъде един своеобразен край на пандемията.

Надявам се това наистина да се случи, със удоволствие бих се включила в концерта. А какви са Вашите наблюдения като областен управител, отговорни ли са кърджалийци по време на пандемията?

-Моите наблюдения като областен управител са, че голяма част от населението на Област Кърджали, а също и като цяло обществото в България, се отнася отговорно към този въпрос. Хората са притеснени, понеже виждат какво се случва по света. Слава Богу в България епидемиологичната обстановка е доста добре контролирана, доколкото е възможно естествено. Хората са отговорни и спазват мерките. Не можем да отречем, че има и нарушители. Винаги има една част от обществото, за която демокрацията по-скоро преминава в анархия. Но това е болест на демокрацията не само в България, а и в цялото развито западно общество. За радост, този процент не е особено висок в Кърджали и смело мога да кажа, че над 95 процента от хората спазват мерките. Разбира се, колкото повече продължават те, повече нараства притеснението у населението. Затова искам да призова чрез вас всички наши съграждани да спазват мерките, особено по-младите. За съжаление, виждам сред вашите връстници едно отпускане, събиране на групички. Това са притеснителни неща. Знаете, че преди няколко седмици в Бургас имаше случай на заразен тийнейджър, който посредством контактите си, беше успял да предаде заразата на още 8 или 9 свои приятели на същата възраст.

Предстои отварянето на референтна лаборатория тук, в Кърджали. Кой ще има достъп до нея? Какви тестове ще се използват и всеки, който поиска ли ще може да се тества?

-Тази лаборатория ще прави тестове по така наречения „златен стандарт“, а именно PCR методиката, която е съсредоточена върху откриване на хора, който в момента боледуват. Тези тестове са с много висока точност. Обемът на кърджалийската лаборатория ще бъде около 30, 35 теста дневно, което е съобразенo не толкова с функционалния капацитет на уредите, колкото с човешкия фактор. Лабораторията разполага с микробиолог и мoлекулярен биолог, който е завършил своето образование в САЩ, които са водещи в тази методика. Предстои назначаване и на друг микробиолог. Тази лаборатория, както и останалите референтни държавни лаборатории, ще прави тестове за целите на общественото здравеопазване, но тези тестове ще се правят по преценка на медицинските лица. Тук не говорим за тестване пожелание. Има определени препоръки на Световната здравна организация, с оглед на ограничения ресурс и възможност за тестуване. Все още няма нито една държава, която да е успяла да тества цялото свое население.

От кризата с Ковид-19, искам да премина към една друга тема, която интересува кърджалийци. В село Груево събират подписка срещу изграждането на депо за пластмасови отпадъци. Основателни ли са притесненията сред обществото?

-Това събуждане на гражданите по отношение на екологичните проблеми е изключително позитивно. Така аз възприемам гражданското общество, което като види проблем, който го притеснява, реагира за него. Тук искам да кажа, че ние не можем да направим категорична оценка, тъй като все още не разполагаме с необходимата документация, а и областният управител и областната администрация не са компетентният орган. Това, което мога да кажа е, че не бих подкрепил нито едно производство, което застрашава екологичния баланс в региона. Изискали сме необходимите документи от РИОСВ-Хасково, за да се запознаем с методиката. Аз бих разделил нещата на две. От една страна –съхранение на отпадъци, които са опаковани. И от друга – амбицията на тези дружества да осъществяват процес на пиролиза, което означава горене на отпадъците. Тук използвам вас, за да отправя един призив към бизнес инициативата. Смятам, че е непродуктивно един бизнесмен да размахва пръст към жителите на село Груево за това, че са идентифицирали един проблем, който ги притеснява. Това е нормална и човешка реакция от тяхна страна. Вместо да се занимава бизнесът с безплодни усилия, най-доброто, което може да направи той, е да информира обществото и в Кърджали, и в село Груево относно своите намерения, технологии и така нататък. Разбирам, че моментът не е подходящ за едно обществено обсъждане, но след като всичко приключи, считам, че това е изключително необходимо. Дори технологията за преработване на отпадъците да е безвредна, пак казвам, аз няма как да направя такъв извод, тъй като все още не разполагам с необходимите документи, трябва обществото да бъде уверено в това.

Какъв е призивът, който ще отправите към кърджалийци като за финал на нашия разговор?

-Мисля, че заглавието на вашето есе – „Любов. Мечти. Карантина“, с което се включихте в инициативата, е изключително подходящо, конкретно две трети от него. Призовавам кърджалийци да обичат и да бъдат обичани. Да мечтаят и да вярват, че скоро всичко ще приключи. Заедно можем да излезем от това положение. Аз вярвам, че това ще се случи, вярвам, че днес сме една крачка по-напред от вчера. Всичко ще премине, не бива да губим вярата в бъдещето и не бива да губим своите усмивки.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s