МЛАДИ ПЛОВДИВСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛИ СЪЗДАДОХА ЕКО ЛЕПЕНКИ ПРОТИВ ИЗГАРЯНИЯ И РАНИ ОТ МЕД И ПРОПОЛИС

Интервю на ИЛИАНА ПЕНОВА

Пазарът се предлага богато разнообразие от продукти, облекчаващи болката при леки изгаряния и наранявания, но много от тях са на химична основа. Това често създава допълнителни проблеми на ползващите ги с алергии.

Днес ще ви запознаем с група младежи от школата по мениджмънт на ОДК – Пловдив с ръководител инж. Огнян Димитров. Учениците от учебна компания „Accencis“, ще се включат в предстоящото състезание за млади предприемачи на Junior Achievement Bulgaria- „Изгряващи звезди“. Иновация, която ще представят пред взискателното жури, са лепенки, облекчаващи болката при леки наранявания и изгаряния и предотвратяващи инфекции. Изобретението е създадено изцяло от мед и прополис .

Състезанието тази година ще се проведе в условията на застигналата ни пандемия и затова конкурентните учебни компании ще се борят за приза „Най-добра учебна компания “ онлайн, в периода между 1-6 юни.

Повече за иновативния продукт, както и за проблема с изчезването на пчелите, ще ни разкажат младите изобретатели Петър Попеско , Лили Анигностиева и Валери Маринова.

Здравейте! Радваме се, че имаме възможността да разговаряме! Как сформирахте екипа?

Петър и Валери: Петър Попеско е президентът на групата. Всички ние сме съученици и приятели отдавна и точно това ни прави сплотен и балансиран екип. Работим и разработваме продукта си заедно и се разбираме перфектно.

-Разкажете малко повече за вашия продукт?

Петър: Ние решихме да заложим на лечебните свойства на продукти от природата, а именно меда и прополиса. Направихме проучване и видяхме, че това е иновативен продукт за българския пазар и дори производството му не е твърде сложно. На пръв поглед изглежда като обикновена лепенка , но всъщност в центъра има полиетиленово мехурче, изпълнено със смес от мед и прополис. Употребата е лесна, мехурчето просто се натиска преди използването на лепенката. И естествено има уау-ефект!

Звучи интересно. А за какво помага вашата лепенка?

Петър и Валери : HoneyFix , така се казва продуктът ни, помага за леки повърхностни наранявания и изгаряния. Медът и прополисът имат уникални качества и са натурални продукти, които помагат за заздравяването на раните.

А с какво смятате, че вашият продукт е по-добър от тези, които вече се предлагат в аптеките?

Лили: Иновативен е!

Петър: Нашия продукт се отличава с употребата на природни съставки и идеята за капсулата.

Какъв е процесът на изработка на HoneyFix ?

Петър: На този етап, първо правим сместа между меда и прополиса, която е течна и не се кристализира. След това изпълваме малкото полиетиленово мехурче с нея. Установихме, че това става най-лесно с тънка игла. Изпълненият мехур се поставя в лепенката и се покрива със слой памук. Тествахме, дали споменатата смес изтича от мехурчето и това не се случва преди употребата.

А изпробвахте ли ефективността на продукта?

Валери: Да, изпробвахме върху леки наранявания. Ефектът не е мигновен, но е много полезно да се ползват лепенките, защото предпазват от инфекции.

Петър: Труден въпрос, защото независимо дали лепенката е обикновена или HoneyFix, нараняването ще зарасне , но многобройни проучвания доказват, че медът и прополисът ускоряват естествения процес на заздравяване на кожата и спират инфекции.

Реализирали ли сте продажби до момента? И каква е цената на продукта?

Петър: Все още не сме реализирали продажби, но целта ни е, да оптимизираме изработката на продукта максимално и може би да го развием до гама, която се възползва от свойствата на меда и прополиса. След това бихме започнали продажби. Цената ще бъде 3.60 лв. за една кутия с 20 лепенки.

Как протича подготовката ви за състезанието на Junior Achievement Bulgaria и притеснявате ли се от конкуренцията?

-Подготвяме презентация, която се стараем да е най-вече интересна и изчерпателна. Проучваме ефектите на съставките и потенциални рискове от употребата им. И да, определено се притесняваме от конкуренцията, но за нас най-важното е да развием идеята си до пълния ѝ потенциал.

Съставките които използвате са продукт, който пчелите произвеждат, какво е вашето мнение , относно глобалния проблем, свързан с изчезването на необходими за човечеството насекоми?

Валери: Разбира се, помислихме за това. Пчелите са важна част от природата и ако те изчезнат, последиците ще са ужасни. Затова искаме са дарим част от приходите за спасяването на пчелите.

Петър : Да, фактът, че пчелите изчезват с шокираща скорост много ни тревожи. Когато реализираме приходи бихме искали да дарим част от тях в помощ на пчелите.

Къде смятате да дарите събраните средства?

Петър и Валери : В международни организации, които се занимават с това. Ще разгледаме пазара и ще изберем най-добрата опция за организация, която се грижи за пчелите, например “Bee Mission”.

Много ви благодарим за този разговор! Успех!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s