Гениална идея за подмяна на пластмасовите прибори предлагат младежите от учебна компания „PTN enterprise“

Интервю на Илиана Пенова

Темата за разрушителното въздействие на човека върху природата е наболял проблем на нашето съвремие. Поставени в изолация, всички ние започваме да се замисляме и достигаме до равносметка, колко пагубни са нашите действия за заобикалящия ни свят. Пластмасовите изделия, които мнозина от нас използват ежедневно, са един от основните замърсители на природата.

Днес се срещаме с група амбициозни младежи, които се заемат с не леката задача да създадат алтернатива на пластмасовите прибори.

Петър Гавазов, Теодора Атанасова и Натали Хубенова са трима предприемчиви млади хора, посещаващи школата по мениджмънт на ОДК Пловдив, с ръководител инж. Огнян Димитров. Младежите застават под общото име на своята учебна компания „PTN enterprise“ и са готови да представят своето решение на този глобалния екологичен проблем, взимайки участие в състезанието на Junior Achivment Bulgaria – „Изгряващи звезди“. Състезанието е свързано със създаването на иновативен продукт и се провежда ежегодно . Тази година обаче, няма да се проведе по обичайния начин , а онлайн, в периода между 1 и 5 юни, когато множество учебни компании ще се състезават за приза „Най-добра учебна компания“ и преминаване на европейския кръг на състезанието.

Петър Гавазов, Теодора Атанасова и Натали Хубенова

Здравейте! Приятно ми е да разговаряме, бихте ли ни разказали малко повече за вашия продукт?

Натали и Петър: Ние се занимаваме с разработката на прибори за хранене от картофено нишесте. С разработката на продукта се цели да се осъществи създаването на продукт, заместител на трудно разградимите пластмасови прибори за еднократна употреба.

-Прекрасно! А как се роди тази идея?

-Първоначално разработвахме друг продукт, чието осъществяване беше доста трудно. След като установихме, че ще е изключително трудно да постигнем успех с нея, се насочихме към търсенето на нови, при което една от тях, се състоеше в производството на материали от картофено нишесте.

Състезанието е за изработка на иновативен продукт, без значение какъв е той. Какво Ви накара да търсите алтернатива на пластмасовите прибори?

Теодора: На дневен ред седеше проблемът за пластмасовите прибори, защото както е ясно на всички, те се разграждат прекалено дълго време и това оказва отрицателно влияние върху околната среда.

Как протича процесът на изработка на продукта ви?

Натали: Процесът на изработка протича по следния начин: Смесват се картофено нишесте, глицерол и вода до получаването на хомогенна смес, след което се изпича на определена температура и докато сместа още не е изстинала, се оформят приборите на хранене.

Знаем, че за да се разградят пластмасовите изделия са нужни хиляди години . За колко време се разгражда вашият продукт?

Теодора: На нашият продукт са му необходими 2 месеца, за да се разгради, освен това може да се избегне процесът на разграждане, защото продуктът е ядивен.

Имате ли вече установени продажби и ако да на каква цена предлагате продукта?

Петър: Засега нямаме установени продажби. Цената на един комплект, състоящ се от вилица, нож и лъжица, ще се предлага на стойност от 0,40 лв.

Смятате ли, че е възможно вашите продукти напълно да заменят вече добре познатите пластмасови изделия?

Теодора: Поради приетия проект, за изтеглянето на пластмасовите изделия от пазара, встъпващ в действие от 2021г., смятаме, че нашият продукт има реални шансове да се наложи на пазара като основен заместител.

Как се сформира екипът ви?

Натали: Ние тримата сме съученици и преди всичко приятели, които посещават курс по ,,Мениджмънт“, предоставен ни от ОДК Пловдив, чрез който открихме, че имаме общи виждания.

Как избрахте името на вашата учебна компания?

Петър: Комбинирайки първите букви от имена ни (Петър, Теодора, Натали), се образува „PTN“, а „enterprise“, по превод от английски, се вмества като предприятие, но и като израз на нашата предприемчивост.

Някой помага ли ви с изработката и какви отзиви получавате за вашата работа от хората запознати с нея?

Теодора: Помага ни ръководителят на нашата компания инж. Огнян Димитров. Получаваме положителни отзиви за нашата работа.

-И за финал, как една група от толкова млади хора, решава да се заеме с трудната задача да открие решението на толкова значим и дългогодишен екологичен проблем?

Натали: Ние сме на мнение, че младото поколение трябва да обръща внимание на проблемите от подобен мащаб, защото от нас самите зависи нашето бъдеще и разрешаването на подобни казуси. Макар и млади, ние не сме ограничени откъм перспективни идеи и възможността за тяхното осъществяване.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s