Иновативна борса“Бъдеще“ за кандидат-студенти и кандидат-гимназисти от Хасковски регион организира областната администрация

Добромир Зафиров, наш кореспондент за Хасково

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, съвместно с Младежкия областен съвет по иновации организират кандидатстудентска Борса „Бъдеще“. Инициативата е по идея на младежите от Съвета и ще се проведе на два етапа. За първия етап учениците създадоха анкета за настоящи и бъдещи кандидат-студенти от областта. Целта на анкетата е да събере и обобщи информация за интересите на младежите от 8-ми до 12-ти клас и да ги ориентира за бъдещото им професионално развитие. Анкетирането официално започва от днес и ще продължи до 5 май 2020 година и ще стигне до всеки гимназист в областта чрез учителите в хода на дистанционното обучение, което се провежда в момента. Анкетата е направена от ученици за ученици. Данните от проучването ще бъдат обработени от представители на Центъра за кариерно ориентиране Хасково и младежите от Съвета.

Във втория етап на кампанията за професионално ориентиране на младите хора ще бъде организирана кандидатстудентска борса „Бъдеще“. Тя ще представи информация за условията за кандидатстване, прием, обучение и др. Всичко това ще се базира на резултатите от анкетата и търсените от тинейджърите професии и форми на образование. /С оглед на настоящата ситуация, този тип борса може да се направи и на фб-страницата на Младежкия областен съвет за иновации, за да достигне до по-широка аудитория и да се избегне прекият контакт на много хара в условията на пандемия./

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова се ангажира тази анкета да стигне до всички средни училища, профилирани и професионални гимназии в областта. Партньори на младите хора в тази инициатива ще бъдат и Регионално управление на образованието (РУО) – Хасково и директорите на училищата. Областният управител на Хасково заяви, че ситуацията в момента е изключително трудна за всички сфери на обществото, включително и за образователния процес, но животът продължава и сега, и след извънредното положение. „На учениците им предстоят изпити и важни решения. За това заставам зад инициативата на младежите и вярвам, че преподавателите ще съдействат всеки зрелостник да получи максимално обективна информация за кандидатстването във ВУЗ“ – подчерта д-р Здравкова.

Областният управител на Хасково съобщи още, че Борса „Бъдеще“ има потенциала да се превърне в институция при ориентиране на учениците от Хасково и региона. „Тя може да бъде в помощ не само на кандидат-студентите сега, но и на кандидат-гимназистите и учениците занапред. Желанието ни е Борса „Бъдеще“ да бъде форум, който ще се организира периодично и във връзка с професионалното образование след 7 клас, чрез ревюта на професионалните гимназии, представяне на училищни и предучилищни програми, презентации на извънкласните форми на работа в училищата от региона, образователни проекти по Европейските програми, международен обмен и др. Надявам се Борса „Бъдеще“ да се превърне в един от мостовете между училищата и семействата, направен с помощта и потенциала на държавните институции“ – заяви д-р Здравкова.

Идеята на членовете на Младежкия областен съвет за иновации е да улеснят достъпа на своите съученици до необходима и важна информация от университетите. Това би довело до по-ранно кариерно ориентиране и реални успехи. За да бъдат резултатите от анкетата реалистични, към нея е добавен и линк с тестове за кариерно ориентиране на МОН. Това е още един начин за стимулиране на кариерното ориентиране и вземане на въможно най-доброто решение за бъдещето на всеки младеж.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s