Славеят на Родопите Николай Славеев: „За мен музиката е лек за душата“

Интервю на Анелия Крумова

Той е Славеят на Родопите, обичан от поколения българи народен изпълнител. Николай Славеев днес е гост на Алтернатив прес.

Заварваме го в добро здраве и настроение в родното му градче Сърница, където прекарва изолацията, заедно със семейството си.

Предпочел е спокойствието там, пред напрегнатата обстановка в Пловдив. Надява се скоро да се върне спокойствието на хората.

Надявам се, че Ви намирам в добро здраве и настроение. Как прекарвате карантината?

-Да, много съм добре. В моя роден град Сърница съм. Къщата ми е на брега на язовира. И излизам, разхождам се до язовира. Тук е спокойно. Когато имам работа, ходя до Пловдив, там са по-сериозни нещата. Децата ми си бяха вкъщи, цял месец не бяха излизали. Сега и тях съм ги докарал тук. Напрежението не е такова, каквото е в големия град. Но се пазим. Дори на някои да им се струва майтап, това си е пандемия и заразата се разнася бързо .

И дано се опазим! Вие със сигурност липсвате на Вашата публика, а на Вас тя липсва ли ви?

-Да, липсва ми. Аз трябваше да имам доста концерти. Март месец трябваше да пея в Гърция – в центъра на Атина, с моя оркестър трябваше да водим голямото хоро. В Испания също трябваше да бъдем – в Мадрид. Тук също имах планове – за Златоградското чеверме например, а също и в други градове, но навсякъде са отменени тържествата. Уж казват, че към юли месец ще потръгнат нещата, но ние ще бъдем последните, които ще започнат работа. Хората трябва да се пооправят малко първо, за да могат да се веселят. Липсваме на хората със сигурност. Много от колегите пуснаха клипчета от домовете си. А аз имах случай, в който трябваше да изненадам един рожденик, мой фен, и да го поздравя от името на неговите приятели. И му се обадих по телефона, наистина остана много изненадан. Дори не можа да повярва, но аз му се обадих по вайбър и когато си пуснах камерата и се видяхме, се разплака. Изпълних му любимата му моя песен – „Роженският манастир“ . Оказа се много добър фен, станахме приятели. А други фенове ми писаха с питане дали няма и аз да изпея нещо онлайн. И казах, че мисля, че за близо 35 години на сцената много са ме слушали. Но направих видеа, на които сготвих два мои специалитета, публикувах ги във фейсбук. Имах много коментари и поздравления от всички, които ги бяха гледали. Получи се интересно. Сега, по време на тази криза, всеки си седи вътре и иска да види, да чуе нещо различно. И затова се стараем да им разнообразим ежедневието.

И наистина успявате да разнообразите ежедневието ни! Вие сте известен с кулинарните си способности. От къде се научихте?

-Научих се едно време на село, покрай бабите, покрай майка ми. Там се работеше много и мен ме оставяха вкъщи, казваха да наглеждам манджата, докато се приберат те, да направя запръжка. И така съм се научил. Всеки в нашия род е кулинар. Ние сме много голям род, на последната ни родова среща се събрахме 470 човека, а имаше и хора, които бяха в чужбина и не успяха да дойдат. Когато се събирахме, когато си ходихме на гости всички пееха. Имах вуйчо, който свиреше на акордеон. Баща ми и майка ми пееха, лека им пръст. От там съм научил и песните. А баща ми имаше и много международни изяви и награди. От тях съм наследил таланта.

Щом заговорихме отново за музиката, ще ми е интересно да ми разкажете, какво беше вашето музикално начало. От къде тръгнахте?

-Аз бях в 7-ми клас, когато тук – в Сърница, в читалището, се проведе Седмия републикански фестивал на художествената дейност. В момента, в който излезнах на сцената, за да изпея акапелно една песен – „Горице ситна зелена“, бях много стресиран, гласът започна да ми трепери. Залата беше препълнена, имаше над 500 човека, те усетиха моето притеснение и всички се изправиха на крака, започнаха да ръкопляскат. До края на песента те бяха прави. Журито също се изправи на крака. И след като се определиха наградите, председателя на журито каза, че ще направят извънредно награждаване – получих първа индивидуална награда. Имам значка и диплома от този фестивал, все още ги пазя. От там се запалих, това ми даде сили да продължа и до ден днешен не съжалявам. И така, към 8-ми клас започнах да уча повече песни, интересувах се много от музиката, започнах и на китара да свиря тогава. Но беше късно за Широка лъка, защото там се влиза след 7-ми клас. И без музикално образование, вече близо 35 години съм на сцена.

А на какво ви научи сцената за тези 35 години?

-Сцената ме научи на много неща. Трудът, който съм го полагал толкова години, веднага показа своя резултат. Това ме запали още повече, започнах да уча и още нови песни. За 21 години в „Пайнер“ обиколих целия свят. В Америка имам над 160 концерта. Изградих много приятелства. Радвам се, че хората се радват на моята музика. И че след като издам албум или каквото и да е, хората ми се отблагодаряват, коментират. Така си сверявам часовника какво трябва да направя за следващия път. И продължавам в същия дух.

През тези години имало ли е момент, в който сте си мислили да се откажете от музиката?

-Нали знаете, че човек има и лоши, и хубави моменти в живота си. Имало е моменти, в които съм бил ядосан, но когато тръгна на участие, започвам да се успокоявам. Но никога не съм мислил да се откажа. За мен музиката е лек за душата. Чрез нея се успокоявам. И съм благодарен на Господ, че ме е дарил с този талант. Не си представям да кажа спирам и край. След като работата върви добре и хората ме харесват, ще продължавам да творя и да правя музика за тях.

Хората наистина ви харесват, щом ви дават титлата „Славеят на Родопите“. Какво значи тя за Вас?

-По принцип славеите на Родопите са много. Моят музикален псевдоним е Николай Славеев, фамилията ми не е на Славеев, а идва от името на баща ми, той се казваше Славей. И реших да направя така, че и неговото име да стои до моето. Защото той е бил моят идол. Той ме е научил. Името винаги прославя човек, ще продължавам да го нося с гордост и да не го опетнявам. Ще се старая да се доказвам все повече и повече.

Вие споменахте в началото, че скоро сте поздравил ваш фен по телефона. Има ли други случки с Ваши фенове, който са останали запомнящи се за Вас?

-Те не са една и две случки, много са. Но имаше един случай, когато се връщах от Канада, кацнах в Англия, но тогава за първи път затвориха летищата, понеже валеше много сняг. Полетът ми се отмени за следващата вечер и останах у едни мои приятели да спя. Когато тръгнах вече към летището, беше завалял сняг, беше затворен пътя и имаше около 30 километра задръстване. Там сигурно 20 години не беше валял сняг. И тогава ме закараха към метрото, а от там трябваше да отида към летището. И така, слезнах с куфарите на метрото, а там имаше един човек и слушаше музика със слушалки. Аз никога не се бях качвал на метро и го попитах на английски дали може да ми помогне. Той си свали слушалките и ме попита „Ти не си ли Николай Славеев?“ Това беше много изненадващо за мен. Даже си свали слушалките и каза, че дори слуша народна музика в момента. Така се заговорихме и той ми разясни, че всичко си е написано в метрото.

Аз имам един любим въпрос, който задавам на всички народни изпълнители. Какво е за Вас България?

-Както съм казвал винаги – родители и родина не се избират. България е най-красивата държава на света, най-красивото място, най-красивата природа. За мен България е всичко. Аз съм обиколил доста щатове в Америка и много други места по света. Но винаги съм казвал, че за нищо не заменям България. За мен България е най-великото нещо. Горд съм, че съм роден в България.

А какво си пожелавате оттук нататък?

-Искам да пожелая на себе си и на всички хора, да отмине по-бързо тази пандемия. Пожелавам и много здраве, много щастие и късмет, да има мир по света и да се върнем в онези времена, в които хората да са спокойни. Дано политиците помислят малко за народа, за бизнеса, защото ще стане страшно. Ако хората нямат пари и нашата работа ще спре. Надявам се всичко да се възстанови много бързо и да се завърти колелото, както преди.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s