Филип Буков:“Станах актьор, благодарение на Стефан Данаилов“

Днес разговаряме с един амбициозен млад човек, който ни стана познат от известния сериал „Откраднат живот“. Филип Буков, или все още по-познат като доктор Хаджихристев, е четвъртокурсник в НАТФИЗ, до скоро в класа на, покойния, Стефан Данаилов. Той се занимава с безброй спортове, от които някои кайтсърфинг и бокс. Много хора олицетворяват образа му с героя, който той играе, но днес ще ви покажем, кой всъщност седи зад отражението на доктор Владимир Хаджихристев.

С Филип Буков разговаря нашият репортер за София, Теодора Димитрова

сн.Красена Ангелова и личен архив на актьора

сн.Красена Ангелова

-Здравейте! За мен е голяма чест да разговарям с Вас! Първият въпрос е следният:

Тъй като зная, че поканата от екипа на „Откраднат живот“ е била неочаквана за Вас, то можете ли да ни кажете, дали преди тяхната покана сте имали планове за други проекти, свързани с актьорство?

-Здравейте! Да, така е. Поканата за „Откраднат живот“ дойде съвсем неочаквано, в момент, в който си правех други планове. Към този момент нямах никакви актьорски ангажименти, все пак съм студент и никому непознат, и по-скоро се бях ориентирал в развитието ми към каскадьорската професия. Даже съм решил, че ще си дам една или две години след като завърша, за да се реализирам и развия в актьорската професия тук в България, но ако това не се случи, смятам да продължа активно с каскадите и да се насоча към Америка. Имам там роднини, които ме поканиха и ми предложиха своето съдействие в случай, че това реша.

-Кога се запали у Вас страстта към театралното изкуство?

-Страстта към театъра у мен запали директорката на класическата гимназия Гергина Тончева. Тя ни заведе няколко пъти на театър в осми клас и така всичко започна. Помня, че отидох да гледам „Железния светилник“, защото ме мързеше да го прочета. Така постепенно започнах все по-редовно да ходя и ето ме днес, четвърти курс в НАТФИЗ.

-Като човек на екстремните спортове, какъвто знам, че сте, кога за пръв път пламна искрата за този тип занимания у Вас?

-Нямам отговор на този въпрос. От както се помня, винаги са ми били глупости в главата и най-мразех някой да ми каже, че не ми стиска да направя нещо. Вероятно така е тръгнало всичко с екстремните спортове. Също така, винаги си мисля, колко души в световен мащаб биха могли да направят нещо, и ако са малко, ми се иска да съм един от тях. Стига да разполагам със средства и време, бих направил много луди неща. Но така де, сега съм се ограничил с кайтсърф, планинско колоездене, сноукайт, бокс, мотоциклети и вероятно още нещо за което не се сещам. Често приятелите ми се шегуват, че гаражът ми прилича на магазин за спортна екипировка.

-Истина ли е, че се занимавате с каскадьорство и че дори имате повече опит като каскадьор, отколкото като актьор на телевизионния екран?

-Да, истина е . Всъщност имах повече опит като каскадьор пред камера, преди да снимам в „Откраднат живот“. Аз се влюбих в този тип работа, защото тя съчетава най-важните неща за мен. Актьорство, спорт и адреналин. Човекът, заради когото почнах да се занимавам с тази дейност, се казва Емил Видев, предподавател в НСА, когото аз много обичам и му благодаря за възможността!

-Припознавате ли някои качества на доктор Хаджихристев с Вас самия? Ако да, кои?

– Труден въпрос. Бих казал, че и двамата сме непукисти и имаме кураж. Определено не се имам за нагъл и провокативен. Дано, да е така. 😀

Ако др. Хаджихристев е отрицателен герой, то какъв герой е самият Филип Буков в живота?

-Хм. Ами не знам, може би трябва да питате другите хора около мен. Как да кажа за себе си. Старая се да живея в хармония с природата, да помагам повече, отколкото да вредя във всеки един аспект и се надявам да допринасям за това, Земята да бъде по-добро място за живеене.

-Харесвате ли героя си?

– Да, определено го харесвам, много се забавлявам, когато снимаме.

-Истина ли е, че тайно от родителите ви сте кандидаствали в НАТФИЗ? Можете ли да ни разкажете малко повече за този интригуващ момент от живота Ви?

– Да, аз често пъти, преди да кандидатствам в НАТФИЗ, съм повдигал темата за актьорство, но баща ми винаги твърдеше, че не ставам за тази професия, и че добрите актьори са от актьорски семейства, а в моето семейство актьори нямаме. За това и никога не съм си представял, че ще дойде моментът, в който ще се занимавам професионално с това. Мисля, че беше в края на първи курс философия в СУ за мен, и тогава говорих с един преподавател, и не помня , как точно разговорът стигна до темата театър, но той ме попита, какво много обичам да правя, аз се замислих, че много обичам да гледам театър, и колко ми се иска в края на спектакъла да ръкопляскат на мен, и така реших да се пробвам. Там започнаха проблемите, късаха ме два пъти, тайно се подготвях с помощта на Лилия Маравиля и Малин Кръстев, нашите не трябваше да разбират, въобще голяма конспирация.

-Защо кандидаствахте първо в Софийски, а след това в НАТФИЗ?

-След като завърших НГДЕК трябваше да запиша нещо, явих се на кандидат-студентски изпити в СУ и така записах философия. Винаги съм казвал, че тя ме избра мен, а не аз нея. Само хубави спомени имам от ученето си там!

-Как бихте описали връзката си със Стефан Данаилов?

-С годините изградихме лична връзка, а не само преподавател – студент. Аз винаги съм помагал с каквото мога и в един момент бях едно от момчетата, на което може да разчита и се чувахме , ако има нещо да се помага у тях, или да ме изпрати нещо да свърша, или пък да се чуя с неговия шофьор, с когото нещо да направим. Как да Ви кажа, спечелих му доверието и той ми даде възможност да прекарам повече време с него и да съм до последно с него. В крайна сметка, сега правим това интервю, защото той повярва в мен и ме прие в класа си. Аз съм актьор благодарение на него.

-Как приемат вашите роднини, ролята Ви на др. Хаджихристев? Харесват ли го?

-Искрено се забавляват, защото знаят колко далеч е това от мен. Те много харесват персонажа, защото трябва и лоши, стига само добри.

-Всеки човек има мечти. Е, коя е Вашата мечта?

-Моята мечта е да изкарам курс по парашутизъм, и в последствие да си купя wingsuit с който да практикувам Basejumping. Това е в личен аспект. В кариерен, искам да се снимам в някоя скъпа продукция с много каскади, които сам да си направя и да съм едновременно каскадьор и актьор. А в глобален се надявам хората да разберат, че те принадлежат на планетата Земя, а не тя на нас. Да не сме само консуматори и експлоататори, а да бъдем креативни, будни и продуктивни. Мисля, че има място за всички под слънцето и можем заедно да живеем в едно по-добро място.

-Имате ли някого, на когото винаги сте се възхищавали?

-Имам един приятел, той казва така: „Осъзнах, че не мога да променя целия свят, но мога да променя света на хората около себе си.“ И той наистина го прави. На този човек се възхищавам.

сн.Красена Ангелова

-Мислели ли сте някога да започнете свой собствен бизнес?

-Бизнес не знам, но има някакви каузи, с които бих се захванал на някакъв етап от живота си. Аз прекарвам много време в планината и морето, покрай моите спортове, и определено би ми се искало по някакъв начин, един ден да повлияя за опазването на флората и фауната.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s