Таня Димитрова:“Сега, когато всички заедно изпитваме трудности, няма как да не усетим промяната в момента, в който тази ситуация си замине“

Интервю на Мишел Петрова

Днес наш гост е Таня Димитрова, дамата, която има нелеката задача да осигурява жестовия превод, по време на ежедневните брифинги за мерките в борбата с пандемията от коронавирус.

-Здравейте! Много Ви благодаря, че приехте нашата покана и се съгласихте да разговаряте с нас! Смятате ли, че хората в неравностойно положение са подценени?

– Смея да твърдя, че в обществото има промяна в отношението към хората в неравностойно положение. Смятам, че повече „върлува“ недооценяването, отколкото подценяването. Хората в неравностойно положение имат нужда от разбиране, независимо от това какво се е случило и какъв е техният проблем – дали той е слухов, дали е зрителен, или двигателен. Аз обаче смятам, че обществото трябва да даде шанс на тези хора да се разгърнат пред света и да покажат себе си и възможностите си.

-Мислите ли, че в днешно време хората са по-склонни да приемат различните?

-Да, дори смея да кажа, че съм сигурна в това и причината е, че често в ежедневието си ставам свидетел на ситуации, които ми го показват. В центъра, в който работя отделяме специално внимание на езика на жестовете. През годините сме се срещали с хора, които са избрали да преплетат пътищата си с нас по една или друга причина. В последно време обаче, забелязвам, че при нас идват хора, които нямат нищо общо с глухите, не са се срещали с тях, но въпреки това имат желание да научат техният език. Според моите скромни наблюдения младите хора са активни, будни и с желание учат онова, което наистина иска да научат и усвоят. Хората с увреждания искат да бъдат забелязани и разбрани.

-Какво чувствате, когато помагате и знаете, че по този начин правите някого щастлив?

Смятам, че хората с чисти намерения правят добро, за да „оцветят“ деня на нуждаещия се и желанието им е наистина да видят усмивка на лицето му.За съжаление, разбира се, има и хора, които симулират добри постъпки, но последиците от тази симулация рано или късно ще рекушират върху тях. Удоволствие е да знаеш, че работата ти помага на някого и че изкарваш прехраната си с доброта. При нашите, различни деца, всяка една дума, всеки един звук, всяка една добре изказана фраза е битка за самото дете. Къде да качи езичето, как да го направи и да изкаже звук… Няма по-голямо удовлетворение от това да видиш детето, на което си помогнал, смело да се бори за своето място в този голям свят.

-А как се справяте със слуховите проблеми, които родителите ви имат?

Да, моите родители са глухи и във времето, когато бях дете, никак не беше престижно, ако родителите ти имат някакъв проблем, който ги прави малко по-различни. Нещо повече, ти автоматично ставаш жертва на подигравки или изолация. Моят баща работеше надомно, докато майка ми като че ли се беше преборила със системата. Тя е фризьор по професия и години наред прочита по устните онова, което клиентът желае. Справяше се великолепно и имаше сериозна клиентела. Ето, още един пример, че хората с увреждания могат да бъдат полезни, както за себе си, така и за обществото. Те могат да се справят! Когато дойде краят на пубертета и настъпи началото на истинската зрелост, тогава всъщност осъзнах, че не е важно да бъдеш харесван, а да цениш семейството си и че по-ценно нещо от родителите на този свят не съществува! И до ден днешен моята майка стои плътно до мен и ме подкрепя и именно заради това съм благодарна!

-Тъй като извънредното положение в страната наложи някои промени, бих искала да попитам как се справят децата сега, когато нямате възможност да провеждате срещите си?

И децата, и ние се справяме много трудно. В центъра е призрачно без тях. На малчуганите не им е лесно, защото те много трудно се възползват от онлайн консултациите, които предлагаме. И ние, и родителите, сме наясно, че се появяваме на екран само за да не ни забравят и да не забавят темпото, с което сме работили до сега. При нас физическият контакт е от изключително значение.

-Предполагам не е лесно да превеждате информацията, която получаваме от брифингите…

Трудността идва не толкова от съдържанието на информацията, колкото от самия факт, че трябва да я предадем правилно на всички хора, които ни гледат и разчитат на нас, за да бъдат информирани! Друг е въпросът, че самата информация, която преминава и през нас, съответно преминава и през емоцията ни – все пак, нека се съгласим, че статистиките, боря на заразените, починалите и т.н. допълнително увеличават страха на хората и засилват чувството на безпокойство.

-В началото на обявяването на пандемията, генерал Мутафчийски заяви, че трябва да пазим хората, които някога са гледали и пазили нас. Въпросът ми е, какво изпитахте Вие тогава, тъй като речта му беше силна и емоционална?

-Това беше едно от първите силни изявления на генерал Мутафчийски. Той не е политик, не е обигран говорител. Той е военен лекар. Думите му не бяха предварително написани, не беше режисирано и мисля, че си пролича, защото той вложи емоция в изказването си. През цялото време аз бях много силно повлияна от чувствата, които бушуваха в мен.

-Вярвате ли, че ситуацията, в която се намираме в момента, би могла да ни донесе и нещо добро?

-Аз съм от тези хора, които силно вярват в доброто, в човешкото…Знам, че всеки човек преживява нещо, включително и аз. Всичко, което ми се е случвало по един или друг начин ме е променяло. Сега, когато всички заедно изпитваме трудности, няма как да не усетим промяната в момента, в който тази ситуация си замине. Смятам, че хората ще бъдат по-добри, по-уверени и ще оценяват онова, което преди това са приемали за даденост.

-Много ви благодаря за това вълнуващо интервю!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s