Старши треньор Георги Миланов: ,,Убеден съм, че предстоят още по– големи успехи и клуб „Корсар“ ще има своя олимпийски шампион по фехтовка‘’

Интервю на Мариан Николов, спортен репортер на в-к „Алтернатив прес“

Днес разговаряме със старши треньора за бургаска област, както и треньор на Фехтовален Клуб ,,Корсар’’ – Георги Миланов. За успехите на клуба, за тренировките на състезателите по време на пандемия и за бъдещите им състезания, четете в нашето интервю!

Георги Миланов

Представете се пред нашите читатели.

– Казвам се Георги Миланов и съм старши треньор на фехтовалните клубове в Бургаски регион, които са част от Фехтовална Академия „Васил Етрополски“.

Как решихте и какво ви мотивира да основете вашия клуб?

– Клуб „Корсар“ е създаден през 2010 г., като инициатори за създаването на клуба са Запрян Ванчев и Ивайло Воденов от ФА „В.Етрополски“ и бургаските треньори Диан Зайков и Гергана Христова. По -късно към тях се присъединява и Радостин Станчев. Моето участие в клуба започва през 2015 г. ,под формата на различни видове помощ. Тренировки започнах да водя през 2016 г., а от 2018 г. съм старши треньор.

– Кои са най-важните качества, които трябва да притежава един млад човек, решил да се занимава с фехтовка?

През тези сравнително малко години, съм се занимавал с деца на възраст от 1-ви до 12-ти клас и общите ми наблюдения са, че самият спорт си подбира децата. Водещите мотиви за започване на тренировки по фехтовка са любопитството и интересът към оръжието /сабята/. След време остават деца, при които водещи качества са : интелект, постоянство, дисциплина, търпение, трудолюбие, бърза мисъл и правилно действие в критична ситуация. Разбира се, че при състезатели с такива качества, атмосферата по време на тренировка е различна, в сравнение с много други спортове. В залата цари дисциплина и уважение.

В подкрепа на думите ми, искам да ви споделя и мнението на шофьорите на автобусите, с които пътуваме по състезания. На моя въпрос, как са се държали по време на пътуването, отговорът е: „не разбрах, че возя деца, нямат нищо общо с други, които съм возил“. Друг важен фактор едно дете да стане фехтовач са родителите, без чиято подкрепа това е почти невъзможно.

На колко години e най-малката възрастова група, която е във вашия клуб?

Най – малките деца в група са 6- 7 годишни, но има и изключения от деца на 5 г.

Какви са най-големите ви успехи?

Тук ще ви изненадам. Имаме деца в националния отбор, имаме деца държавни шампиони, многократно клубът ни е държавен шампион при отборните състезания на различните възрасти. Имаме медали от международни турнири и участия на европейски и световни първенства. Статистически клубът ни е в топ 3 на клубовете в страната, НО за мен най- големият успех е това, че с усилията на целия колектив на ФК „Корсар“ броят на дългосрочно трениращите деца, за които фехтовката се превръща в модел и начин на живот, се увеличава. Успеем ли да осигурим подходящите условия и мотивация на децата, резултатите са неизбежни. Убеден съм, че предстоят още по– големи успехи и клубът ще има своя олимпийски шампион по фехтовка.

Как се справяте финансово, по време на пандемията и как поддържат форма вашите таланти?

-Както при много други спортове, пандемията ни принуди да прекратим общите тренировки, което се отрази отрицателно на финансовото състояние на клуба. Една част от хората в колектива имат допълнителна работа, за останалите е трудно и се надявам скоро всичко да приключи. Относно тренировъчния процес, с някои от децата провеждаме общофизически тренировки онлайн, на други съм изпратил клипове с упражнения за самостоятелна работа.

– Какво планирате след пандемията – предстоят ли ви състезания през тази година?

– Пандемията прекъсна състезателния календар, точно преди провеждането на държавно първенство за деца до 11, 13 и 15 години. Половината от състезанията за годината не са проведени. Често разговарям с ръководството на федерацията и треньора на националния отбор Ивайло Воденов за ситуацията. Все още нищо не е ясно, но най- вероятно календарът ще се сгъсти, като повечето състезания ще се проведат в края на лятото.

Как виждате бъдещето на този спорт у нас?

В момента българската фехтовка е в подем. Увеличава се броят на състезателите. Само до преди седем – осем години, на държавно първенство на дадена възраст, участваха по 15- тина деца, сега са три- четири пъти повече. Имаме европейска шампионка при девойките в лицето на Йоана Илиева , която е и комплексен носител на Световната купа. Тодор Стойчев стана носител на европейската купа при кадетите. Разбира се, че при такива обстоятелства, мислите се насочват към медалите от олимпийски игри.

Пред какви трудности се изправя един тренировъчен клуб във фехтовката?

Основният проблем на един фехтовален клуб е тренировъчната зала. Поради спецификата на спорта, тя трябва да е с определен размер и специално оборудване. Друг проблем е липсата на треньори. За радост в Бургас работят много добри специалисти. Наскоро започна работа при нас и Едуард Зуев, майстор на спорта на Русия и треньор на националния отбор на Молдова.

Какво бихте казали на децата, които имат желание и мотивация да се присъединят към Вас?

Искам да се обърна към всички деца: Това, което може да им даде спортът е незаменимо. Създават се приятелства за цял живот и по целия свят. Изграждат се безценни за характера качества. Неслучайно един от девизите във фехтовката е „НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ“.

Ако сте заинтересовани с дейността на Фехтовален Клуб ,,Корсар’’ и искате да научите още за този клуб, може да посетите Facebook страницата им: https://www.facebook.com/fencing.club.Korsair.Burgas/

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s