Лили Димова:“В прозата можеш да се изгубиш, а в поезията да се намериш“

Интервю на Тошко Стоянов, репортер на в-к „Алтернатив прес“за Бургас

Днес имаме удоволствието да разговаряме с Лили Димова, текстописец, три пъти носител на голямата награда „Песен на годината“ и награда на публиката в конкурса „Бургас и морето“.

Госпожице Димова, какви бяха Вашите ученически години?

– Ученическите ми години бяха щури, пишех стихчета и спорех с преподавателката ми по литература „Какво точно е искал да каже автора на дадено произведение“! Имам много хубави спомени и истински приятелства, които останаха и до днес!

Коя беше първата творба, която написахте?

-Не помня, коя беше първата ми творба. Прописах, когато се влюбих за първи път и продължих да пиша! Много по-късно започнах да се занимавам с музика и текстове на песни, като първата от тях беше „Жена – мечта“. Вече 16 години това е основното ми занимание. Не бих го нарекла професия, защото няма училище, в което да се изучава как се пише лирика. Това е потребност, дарба и предимно се отключва при челен сблъсък с любовта. Тя присъства във всеки мой стих и песен.

Има песни по Ваши стихове-коя от тях Ви е любима?

– Не мога да кажа, коя е любимата ми песен…През годините написах много – над 1500. Може би новата – тази, която пиша в момента. Това е един проект – послание, осъществен с любимия ми изпълнител Георги Дюлгеров, музиката и аранжиментът са на Руслан Карагьозов и искрено се надявам да достигне до по-широка аудитория.Не мога да издам повече, но скоро ще бъде факт!

Вярно ли е, че най-смелите мъже на света, обичат „мъжките“ момичета?

– В днешното забързано време мъжките момичета стават все повече, а смелите мъже все по- малко. Това ме провокира да напиша тази песен. Не ангажирам никой с моето мнение, но песента се хареса и има успех, а това е най-важното!

Какво предпочитате да правите през свободното си време?

– През свободното си време се разхождам край морето, то ме зарежда…обичам тишината!

6. Кой е най-големият успех в животът Ви?

– Най-големият успех в живота ми и моя гордост, са двете ми прекрасни дъщери. Няма по-голямо щастие от това, да си майка.

Обмисляте ли да напишете книга?

– Отдавна ми хрумна идеята да напиша книга, да се пробвам и в прозата. Предизвикателство е, но още не му е дошло времето. Сега съм напълно отдадена на песните!

-Как ще коментирате цитата: „В прозата може да се загубиш, но в поезията да се намериш“?

– В прозата можеш да се изгубиш, а в поезията да се намериш! Толкова са различни и същевременно близки. Поезията е цветна емоция в рими, храна за душата, тя докосва най-скритите кътчета вътре в нас, най-големите ни страхове и липси, най-съкровените ни желания и мечти! И го прави, толкова ефирно, че имаме чувството за полет. Сигурна съм, че всеки човек, в даден етап от живота си, било то труден или щастлив в поезията намира себе си.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s