Кърджалийският супергерой Хаки Кан : За да възвърнем дори капка от някогашната слава на интелигентна България, трябва да оставяме силен пример

Интервю на Анелия Крумова, наш кореспондент за Кърджали

Хаки Кан е младеж, който връща на хората вярата в бъдещето. Той е кърджалийският супергерой. Организира поредица от добри инициативи , а преди месеци завършва своя роман – „По-велик от живота“ и очаква съвсем скоро той да достигне до милиони читатели. Направил е толкова много и има още куп идеи, които няма търпение да изпълни. Днес Хаки Кан е гост в Алтернатив прес и разказва за бъдещите си планове.

-Здравей, радвам се, че прие да бъдеш гост в Алтернатив прес. Ще разкажеш ли малко за себе си на нашите читатели?


-Здравей и благодаря за поканата. За мен е изключително удоволствие да споделя идеите си с читателите ви. Аз съм Хаки Кан и съм на 25 години. Най-важното нещо за мен е, че съм автор на един от най-вдъхновяващите романи в българската литература – „По-велик от живота“. Това е най-голямото ми постижение и най-голямата ми гордост.

Ти си един изключително деен млад човек, който се занимава с куп неща и се чудя за какво първо да те попитам. Но ще започна с твоя роман – „По-велик от живота“. Как се зароди идеята напишеш роман?


-Всичко започна, когато бях на 18 години и трябваше да реша как искам да изживея живота си. В онзи период, тъкмо когато бях завършил училище, най-големият ми страх беше, че ще пропилея дните си, без да постигна нищо значимо. Знаех, че не съм роден, за да работя цял живот за други хора и накрая пребит и уморен да погледна назад и да не видя нищо, което да ме прави истински горд. Просто нямаше начин да изживея живота си по този начин, но за да постигна нещо велико, трябваше да се обърна към най-успешните личности в историята. Затова започнах да чета книгите им, да слушам семинари по темата и в крайна сметка научих едно важно нещо – първата задача на осъзнатия човек е да реши какво иска да постигне и след това да си постави ясна и категорична цел. Това изречение притежава огромна сила. Но каква цел можех да си поставя? Замислих се как мога да подобря живота на възможно най-голям брой хора. Как мога да накарам хората да бъдат по-добри, не само един към друг, но също така към животните и природата. След това погледнах отново към примерите в историята. Повечето хора биха си помислили, че най-успешните личности са завоевателите, лидерите на империи, но при повечето от тях влиянието на идеите им драстично спада след смъртта им. Има обаче няколко групи хора, чието влияние, не само, че не спада след смъртта им, а понякога дори бележи огромен ръст. Една от тези групи са учените/откривателите на важни открития. Друга група са авторите на велики литературни творби. Това е силата на книгата. Тя е като личен разговор на автора с всеки читател по света. Най-влиятелните хора са ограничени от здравето на телата си и рано или късно загиват, но една велика литературна творба може да пропътува през вековете и да променя човешки животи дори хиляди години в бъдещето. Това е причината да прочета стотици книги и да посветя последните 7 години, за да напиша велика литературна творба, която е способна да подобри живота на милиони читатели.

Съвсем скоро ти организира състезание по известната в цял свят игра „Камък, ножица, хартия“. Победителят получи парична награда на стойност 100 лв. Каква беше целта на това събитие?


-Да, това беше интересно. Никога преди не бях организирал подобно състезание, но след като приключих с писането на „По-велик от живота“ и го изпратих за професионална редакция, трябваше да реша какво да правя, за да се приближа стъпка по-близо към целта си – тази идея за един по-добър свят. Затова започнах да организирам акции за почистване на паркове, междублокови пространства и детски площадки с парични награди за участниците. Организирам предизвикателства от рода на „Който пръв събере 2 чувала с боклук, печели 20лв!“ или „Ако успеем да почистим, всички отиваме на ресторант!“. Заснемам всяка от акциите и качвам клиповете във фейсбук страницата ми – https://www.facebook.com/hakikanbg. Целта на състезанието по „Камък, ножица, хартия“ беше да привлека вниманието на повече деца към акциите ни и като за първи опит резултатът беше много добър. Над 80 ученика дойдоха и 64 от тях участваха в състезанието, а 100-те лева ги спечели 12-годишно момче, което за момент се чувстваше като крал на света. Хаха.Каква е равносметката след всички акции, които организира?


-Хората са жадни за добри новини. Те се възхищават на добрите постъпки и искат да виждат повече от тях. Някои хора бяха толкова трогнати от акциите ни, че пожелаха да осигурят наградите. Дори един човек от Дания ми изпрати пари, които да раздам на участниците в някоя от следващата ни акции. Разбира се, винаги отбелязвам дарителите в клиповете, защото искам добрите им постъпки да получат признанието, което заслужават.А сега, даваш пореден добър пример. Подаряваш книги, за да допринесеш за по-лекото прекарване на карантината. Защо реши да го направиш?


-Мое лично мнение е, че стига човек да е сит и да не живее в крайна бедност, за 10-20лв. книгата е абсолютно най-добрият подарък, който можем да му подарим. Да подаря книги на някои от последователите на страницата ми е начин да се отблагодаря за огромната подкрепа, която получих през последните 2 месеца. Също така искам да отбележа готовността на хората да се включват в подобни каузи. Още когато качих публикацията, няколко човека пожелаха да се включат и те да подарят някоя книга от колекциите си, а една жена дори обеща, че ще купи няколко книги от книжарницата, за да можем да ги раздадем. Именно това е частта, която ми носи най-голямо удоволствие – когато няколко човека се включват с нещо малко и ставаме отбор, който работи към една обща цел.Какви са бъдещите ти планове?


-Цяло лято ще бъда отдаден на акциите и ще организирам предизвикателства с парични награди. Имам идеи, които нямам търпение да изпълня. След това книгата ми ще излезе от редакция. Ще прекараме няколко месеца за да й придадем финален вид и се надявам да спечели най-добрите литературни награди в България за 2021г. Това ще даде силен тласък за издаването й във Великобритания и после в САЩ. За добро или лошо, аз съм перфекционист – винаги търся грешките и винаги търся критика, но ако книгата ми е толкова добра, колкото вярвам че е, и ако получа подкрепата на читателите у нас, тогава в идните години ще издигна България до върховете на световната литература. Искам да възвърнем славата си на интелигентен народ с лъвски сърца. В момента сме загубили тази искра, но вярвам, че ще дойде време, когато всеки българин по света ще се гордее с произхода си.

Какво е посланието на всичко, което правиш?


-Ето това – трябва да разберем, че времето е най-ценният ни ресурс на Земята, а най-важното умение, което един човек може да усвои през живота си, е умението да взима най-добрите решения, на които е способен във всеки един момент. Когато човек си постави ясна и категорична цел и след това взима най-добрите решения, на които е способен, за да я постигне – това е начинът, по който може да постигне всичко, за което е мечтал. Това е пътят, по който са минали всички успешни личности в историята. Това е пътят, по който са минали всички успешни личности в историята.Какво мислиш за младите хора в България? Могат ли да поемат бъдещето в ръцете си?


-Като цяло не съм доволен от това, което виждам. Дори съм шокиран от безсмислените неща, които повечето тийнейджъри намират за важни. Когато видя момиче, което не може да си купи закуска на училище, а после при първа възможност дава 25лв, за да си сложи дълги нокти, чувствам гняв и отчаяние. Но това също така ми показва, че това, което правя е изключително важно. За да възвърнем дори капка от някогашната слава на Интелигентна България, трябва да оставяме силен пример с действията си, трябва да направим четенето на книги модерно и готино, трябва да хвалим с всички сили добрите постъпки и трябва да правим наши идоли именно тези, които подобряват света с действията си. Аз лично винаги оставам впечатлен, когато срещна интелигентен и начетен човек. Мечтая някой ден подобни срещи да не ме впечатляват, а това да е нормата. Мога да говоря много по темата, но ще стане цял роман.


Какво пожелаваш на себе си?

-За себе си имам само едно желание, една мечта и една цел – книгата ми да достигне до милиони читатели.

Радваме се, че познаваме толкова дейни млади хора като Хаки Кан. Пожелаваме му много смелост, за да покорява върхове. Очакваме с нетърпение да прочетем романа му.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s