Биляна Арсова: Народната музика за мен е преди всичко емоция, удоволствие и лек за душата

Анелия Крумова, наш кореспондент за Кърджали

Биляна Арсова е един от талантите на град Кърджали, с когото всички много се гордеем. През годините тя прославя града на различни международни и национални конкурси. В момента Биляна е студентка в първи курс в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, гр. Пловдив със специалност Педагогика на обучението по музиката. Тя е част от Академичния народен хор. А от 2018 година е солист на оркестър „Родопско настроение“. Любовта й към музиката се е зародила още в ранна детска възраст. Наследила е таланта от баща си, който е музикален педагог. Интервюто четете само в Алтернатив прес!!!

Здравей, Биляна! Ще се представиш ли с няколко думи за читателите на медия „Алтернатив прес“?

-Здравейте! Първо искам да благодаря на целия екип на Алтернатив Прес и най-вече на Анелия Крумова за отделеното време. Казвам се Биляна Арсова и съм родена в гр. Кърджали. Музиката е неразделна част от мен от съвсем малка. Наследила съм таланта от моя баща, който е музикален педагог. В моя род винаги се е ценила и тачила музиката във всички нейни жанрове, особено народната. На шест години спечелих първото си голямо отличие на конкурса ,,Орфеева дарба ‘‘ в гр. София. Участвала съм и на много други фестивали, конкурси и концерти. В момента съм студентка в първи курс в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, гр. Пловдив. Изучавам специалността Педагогика на обучението по музиката и съм част от Академичен народен хор . От 2018 година съм солист на оркестър ,,Родопско настроение ‘‘.

Как разбра, че музиката е твоето друго аз?

-Както казах, любовта ми към музиката се зароди още в много ранна детска възраст. Спомням си как като малка обичах да пея пред огледалото у дома, представяйки си, че съм на голямата сцена пред многобройна публика. По това време моят баща ми подари моя първи микрофон, който ми е скъп подарък и до днес. Винаги съм знаела, че искам да се занимавам с музика и съм безкрайно щастлива и благодарна, че в днешни дни успявам да реализирам тази своя мечта.

Ти си студентка в АМТИИ – Пловдив. Ще ни разкажеш ли как протичат лекциите ви по време на кризата?

-За нас, студентите на АМТИИ, учебният процес протича на високо ниво, макар че лекциите и упражненията ни се водят онлайн. Всички преподаватели и студенти се отнасят много отговорно към израстването ни като музикални личности, въпреки създалата се извънредна ситуация. Дълбоко в душата си чувствам липсата на живота в АМТИИ и живия контакт с преподавателите и колегите и се надявам час по-скоро заедно да преодолеем това изпитание.

Ти изпълняваш основно народна музика. Какво е тя за теб?

-Народната музика за мен е преди всичко емоция, удоволствие и лек за душата. Тя е пряката ми връзка с душевността на хората от миналото. Благодарение на нея, аз се докосвам до всичко, което са преживели – радости, болки, мечти … Ние трябва да се гордеем, че сме наследници на народ, който е създал толкова богато и разнообразно творчество.

А какви други стилове обичаш да слушаш и изпълняваш?

-Обичам да слушам всякакъв стил музика. Освен народни песни, с удоволствие изпълнявам и българска популярна музика.

Смяташ ли, че има бъдеще в нашата родина? Какво е България за теб?

-Камъкът си тежи на мястото. Вярвам, че все повече млади хора ще предпочетат да останат и да се развиват в родината ни. Самата аз направих този избор да получа образованието си тук. България е моята родина, искам да се реализирам и да живея в нея.

За какво си мечтае талантливата Биляна?

-Имам много мечти и планове за бъдещето, но най- хубавото нещо, което човек може да си пожелае, е здравето. Всички останало се постига с много труд, постоянство и упоритост. Затова пожелавам на целия екип на Алтернатив Прес и на всички читатели крепко здраве и благоденствие.

Пожелаваме на Биляна много бъдещи успехи в личен и професионален план. Да продължава да се усъвършенства и да ни радва с песните си.

Изпълнение на Биляна Арсова:

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s