10-годишната Ивайла Мацина: Музиката е вътре в мен и заема голяма част от душата ми

Интервю на Теодора Димитрова

Днес интервюираме една малка принцеса, Ивайла Мацина, във връзка с кандидатурата и за член в клуб 2019 на Фондация „Димитър Бербатов“ и номинирана за 5 постижения в сферата на музиката. Печелила е различни конкурси, занимава се с джаз и поп пеене и има много интереси.

Здравей Ивайла, ще се представиш ли на нашите читатели?

Здравейте! Казвам се Ивайла Мацина на 10 г. от град София. Уча в 11 ОУ „Св. Пимен Зографски“. Обучавам се по пеене в Център за изкуство „Зорница“ при г-жа Галина Иванова. Изучавам пиано и солфеж, но откакто сме във физическа изолация не ходя.

Първият въпрос е към Александра Равначка, майка на Ивайла.

Здравейте! Кога разбрахте за пръв път, че детето има таланта да пее?

Александра: Здравейте и от мен! За пръв път установихме, че има талант да пее в предучилищна възраст. Наложи се по медицински причини Ива да почне да посещава уроци по музика. В детската градина учител й беше госпожа Галина Иванова. Съвсем случайно разбрахме, че тя има и школа по музика, в която обучава деца. През есента на 2015 г., Ива започна да посещава уроци при нея, като първоначално пееше в групата „Малките хлапета“. Много и харесваше, обичаше да ходи, да се забавлява с децата, с които и до днес са приятелки. Но тогава все още не знаехме, че иска да се занимава сериозно с пеене.. Впоследствие започна да посещава индивидуални уроци и да се явява на конкурси. За първи път бе наградена на конкурса „Нота по нота“ в гр. Пазарджик. И от 2015 година до днес, музиката е част от нашето ежедневие.

Иве, как те кара да се чувстваш -музиката?

– Музиката ме кара да се чувствам спокойна и щастлива. Пеейки, аз забравям за всичко, потъвам в моя си детски свят изпълнен с мечти.

Защо избра точно джаз и поп?

Изборът ми на стилове на пеене – поп и джаз е съвсем неволен. Харесвам поп музика. Едни от любимите ми поп изпълнители са: Майкъл Джексън, Ариана Гранде, Селена Гомес, Джъстин Тимбърлейк и други. Желанието ми да пея джаз започна от участието ми в един конкурс през 2019 г. На него трябваше да представя евъргрийн песен и аз участвах с A – Tisket A-Tаsket на Ела Фицджералд. Тази песен я пея от малка, обичам я и тя е една от първите ми песни, които пея на чужд език. И от този момент ми харесва да уча и пея джаз. Тази година февруари месец участвах на същия фестивал и и изпях песента „Sunny“, но в джаз вариант. Когато изпълнявам джаз песни се чувствам различна и уверена. Трудно е да го обясня. Обичам да експериментирам.

-Как се подготвяш за изяви?

За изяви се подготвям с репетиции, които по принцип имам два пъти седмично. Няма нищо специално в подготовката ми. Единственото различно е изборът на песен за даденото участие.

-.Какви участия си имала досега и какви ти предстоят?

Имала съм различни изяви. Освен в национални и международни конкурси, участвам в благотворителни концерти с различни каузи, концерти по случай различни поводи и мастерски класове. Миналата година бях избрана за участие в Лятна академия по изкуствата с ментори Весела Бонева и Явор, тази година участвах в майсторски клас на Голямата певица Камелия Тодорова, организирани от Асоциация за подкрепа на децата, за което много, много им благодаря. Беше голямо изживяване. Заедно с мои приятелки от центъра съм пяла детски песни на музикантите Петър Писарски и Асен Драгнев. Участвала съм с мюзикъла „Приключенията на Слънчевото зайче в Обърканата гора на приказките”, отново на Петър Писарски. Точно преди да забранят концертите се завърнах от фестивал в Черна Гора. Беше много хубаво и вълнуващо изживяване. За съжаление сега много ми липсва сцената, вълнението преди и по време на участие, приятелите с които се срещаме и играем. Какво ми предстои? – Не зная. Всичко зависи докога ще бъдем в изолация. Трябваше да участвам в три фестивала, единият от които е международен в гр. Конин, Полша, на който бях поканена, имахме организиран концерт с моята дуетна половинка Eли в София и други изяви до края на месец април. След това трябваше да се съсредоточа върху предстоящите ми външни оценявания.

Как ти съдейства фондацията на Бербатов?

С подкрепа и стимул във всяко начинание за ново предизвикателство и успехи. За да постигнем желаната мечта трябва да сме много постоянни, упорити, да се лишаваме от някои удоволствия и непрекъснато да развиваме таланта си, независимо какъв е той. Бях много щастлива миналата година, когато за първи път бях номинирана в „Клуб 2018“ и впоследствие се видях в Алманаха на “Успелите деца на България” на Фондацията. Преди две години, мисля че беше май месец, за първи път присъствах на награждаването на най-добрите деца от клуба за 2018 г. в Народния театър. Беше много хубаво събитие, което си спомням и до днес. Видях на живо Димитър Бербатов. Аз не се интересувам от футбол, но знам от моите родители и съученици, че той е един от най-добрите футболисти на България.

Как се виждаш след 10 години?

Виждам се пораснало младо момиче, станала добър човек, пееща по-добре и учеща в НАТФИЗ. Моята мечта е да бъда пееща актриса и да участвам в мюзикъли и филми. Желая да отида в Холивуд.

Ако трябваше да довършиш изречението : „За мен музиката е ….“ как би го направила?

Музиката е моят живот, тя ми дава спокойствие, радост и свобода. Музиката е вътре в мен и заема голяма част от душата ми.

Благодарим за интервюто на Ивайла и нейната майка! Пожелаваме им много здраве, щастие и успехи и много игри с приятели за Ивайла, както и весели и светли празници!

За втора година, Ивайла е част от проекта „Успелите деца на България” на Фондация “Димитър Бербатов” – „Горд член на „Клуб 2019 г.“. Всеки може да я подкрепи с аплодисменти в края на номинацията.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s