Матей Генчев: „Добрите или лошите мнения за филма ми „Бягай“, могат само да ми отворят очите за усъвършенстване и развитие“

Интервю на Илиана Пенова, наш репортер за Пловдив

Днес, дебютният филм „Бягай“ на младия актьор и режисьор Матей Генчев, отбелязва една година от своята премиера. За миналото, бъдещето, премеждията и емоциите в творческия живот на Матей, четете в следващото интервю.

След като взехте участие в няколко филма на Вашият баща, като актьор, как решихте да се насочите към режисьорската професия? Трудно ли е да се работи с популярен и успял баща?

-От много малък съм на снимачната площадка, независимо като актьор или режисьор, не го определям като избор, който съм взел. Това е начин на живот. Напоследък избягвам работата си като актьор и съм се фокусирал върху работата зад камера. Тя ми стана не само по-интересна, но и по-приятна, затова сега целта е да усъвършенствам режисьорските си умения. В момента уча именно това, както и продуцентство в един от най-добрите университети за изкуство в света. Остава ми още 1 година до завършване и след това започва голямата игра. А пък за работата с баща ми Максим Генчев ще каза, че не мога да се оплача и за секунда. Имаме доста различен вкус за кино и като цяло за живота, но това най-много ми харесва, защото постоянно се допълваме, по най-добрия за нас и според нас начин.

Как възприемате ролята си в бъдещия филм за Ботев?

-Ролята ми във филма за Ботев е на четника Обретенов, много умен и пресметлив образ. С най-голямо удоволствие бих изиграл тази сериозна роля. Досега почти винаги съм уцелвал веселяци и по-леки образи във филмите, в които съм участвал, с изключение на военната драма “На педя от земята”, където бях хладнокръвен снайперист убиец, но това е друга тема. Да се върнем на Ботев. В момента чакаме да приключи карантината и се залавяме за работа. Много се вълнувам, за което и съм сигурен, че ще се получи както сме го намислили. Все пак вече над година работим по сценария и предподготовката.

Как се появи идеята Ви за филма „Бягай“ ?

-Появата на идеята за лентата “ Бягай“, бих определил като неочаквана, спонтанна, а на мен като ми дойде идея, ако не я запиша веднага, изчезва. Казах си, че този път си струва да поработя малко по-усилено и ето, след 10 месеца работа и още 19 снимачни дни, си имахме филм. Премиерата беше преди точно една година, на 12-ти април. Всички останаха изключително доволни, а аз не очаквах, че ще напълним зала 1 на НДК. Беше една незабравима вечер, изпълнена с много вълнения.

Във филма вземат участие известни българки влогъри и други популярни личности, как всъщност подбрахте актьорите си?

-Подбрах най-интересните, според мен по-популярни личности, като всеки един от тях привлече най-различна аудитория и за моя най-голяма радост, всички се доказаха като изключителни професионалисти, макар на всеки един от тях да им беше дебют в киното. Мисля, че си изкарахме едно страхотно лятно с екипа, а голяма част от актьорите продължиха да участват в различни филмови проекти. Ако съм възпламенил тази кино искра у тях, бих бил повече от доволен.

-Филмът наистина беше събитие за любителите на киното, но защо имаше толкова много упреци към него?

-Имам клипче от турнето на филма, качено на канала ми в ютуб “Teen Scene”. Супер е, когато чувам всякакви мнения за филма, било то добри или лоши, това може само да ми отвори очите за усъвършенстване и развитие. За мен е важно, че имам филм, класира се за фестивалите в Сочи и Кан, в топ 10 на най-гледаните български филми за 2019 е и малките са луди по него. На този етап, не мога да искам повече. Вече работим по 2-ра част и нека феновете ни бъдат търпеливи. Очакват ги много приятни изненади.

Как се чувствате година след премиерата на филма „Бягай“? Ако тя беше днес, щяхте ли да промените нещо?

-Нямаше да променя нищо във филма! Това е един много скъп спомен, който имам и искам да запазя такъв, какъвто е. Премиерата беше един голям неочакван подарък и ако можеше да е днес, с най-голямо удоволствие бих отишъл и бих си изкарал страхотно.

Виждате ли бъдеще за младите актьори в България?

-Съдбата на българския артист бих описал като гол човек, стъпил на дъска, крепящ равновесието си върху топка, близо до пропаст. В България не важи правилото. “слагам 200 гр. ориз и 500 мл. вода и вадя 350 гр. варен ориз”. Може да си най-добрият и много да се стараеш, а накрая да си спиш гладен. Трябва да бъдеш много внимателен с кого и как разговаряш, колкото и клиширано да звучи. На Запад не е такава ситуацията, там всеки един прогрес или добра идея се посрещат топло и ти се отварят сумати врати. Така, че който има амбиции да става новия Спилбърг или Дикаприо, силно препоръчвам Запада като алтернатива. Тези, които избират да останат в България са истински смели хора, достойни за уважение и мога само да им пожелая късмет в тази непредсказуема за артиста джунгла.

А лично Вие, бихте ли потърсили по-добра реализация извън пределите на страната ни?

-Ще прекарам следващите няколко години в Англия, там кино индустрията се развива ежедневно и има много възможности. Разбира се, ще продължавам и с българските си проекти. Навсякъде обещавам да представям по едно ново заглавие на големия екран, поне веднъж годишно, а аз съм човек, който въпреки корона вируса си спазва обещанията.

-Какви бъдеще проекти да очакваме от Вас?

-Като бъдещи проекти мога да заявя втора част на филма „Бягай“, който ще носи подзаглавието “Път Към Отмъщение”. Засега планът е лентата да бъде показана в кината през есента на 2021. С екипа ми работим по още 2 проекта. Един пълнометражен филм с работно заглавие “Хижата”, а в началото на 22-ра година очаквайте тийн поредица, чието заглавие все още не издавам.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s