Иван Белчев ни разказва за хората с невидими криле и маски на лице

Интервю на Лияна Балканска, наш кореспондент за Русе

При обявяването на извънредно положение повечето от нас се затвориха по домовете си, имайки за цел да опазят собственото си здраве, както и това на близките си. Други нямат тази възможност – на хората на първа линия им се налага да се излагат на опасност всеки ден, за да могат да помогнат на останалите. Те са група от личности, които заслужават пляскане по терасите в тяхна чест не само в 21 часа, а при всеки път, щом пуснат нов пациент в кабинета си.

И все пак, съществува една трета група, включваща по-малко, но също толкова достойни хора. Доброволците. Извънредното положение се обяви на 13 март, а точно пет дни по-късно будните хора в Русе създадоха група, в която да съберат достатъчен брой млади и отговорни, желаещи да направят спазването на ограниченията за останалите граждани по-лесно. След подкрепата на общината, тези хора с невидими криле и маска на лице се заеха да разнасят храна по домовете, да раздават информационни материали, да дезинфекцират и да оказват помощ в болниците. Всичко това по свое собствено желание, получавайки в замяна единствено удовлетворението, че си успял да помогнеш на някого – възнаграждение, което се оказва изключително скъпо за тях.

Иван Белчев

Свързахме се с Иван Белчев, отговорник за доброволците в Русе, който ни разказа малко повече за процеса, трудностите и удовлетворението, което му носи дейността.

Здравейте! Като за начало, бихте ли разказали за себе си – с какво се занимавате и какво ви вдъхнови да станете и доброволец? Разкажете ни с няколко думи какво означава доброволчеството за Вас.

-Здравейте, казвам се Иван Белчев, на 37 г. съм и живея в Мюнхен, Германия, заедно със съпругата ми и двете ни деца. Работя като уеб дизайнер на свободна практика и съм инициатор на множество социално ориентирани дейности в родния ми град Русе. Винаги се стремя да развивам и подпомагам общността, към която се причислявам. Всичко започна през 2012 г. с платформата “Кръводарители в Русе” – група за хора, които са готови да дадат безвъзмездно кръв или за такива, на които им трябват кръводарители. За 8 години сме помогнали на стотици пациенти да се сдобият по честен начин с нужната банка кръв. През 2016 г. започнах да провеждам седмични безплатни срещи, при които в продължение на 1 час се говори само на английски, българският е забранен. По този начин английският език се учи и практикува, лесно и приятно, а участниците се запознават с нови хора, със сродни интереси. Тази инициатива беше продължена от доброволци. Спортната сцена в Русе се промени през 2017 г. с Ruse GO!. До момента над 20 доброволци са организирали и са помогнали в създаването на над 170 спортни срещи. През 2018 г. спечелихме конкурса на френското посолство “Екообщина”, през 2019 г. бяхме включени в селекцията “40 до 40” на Дарик Радио, а тази година бяхме оценени от Vivacom Регионален Гранд. Сега по време на кризата с коронавируса спортуваме онлайн, като всеки ден провеждаме тренировки чрез платформата ни Bulgaria GO! Пет дни след обявяването на извънредно положение, групата за доброволци в Русе вече съществуваше и доста бързо се събраха желаещи. Разкажете ни повече за това начало. Трудна ли беше организацията? Смятате ли, че много хора откликнаха на молбата на общината? За нуждите на детския спортен празник през лятото на миналата година Ruse GO! имаше нужда от още доброволци, които да помагат при игрите с децата. Над 20 нови доброволци се включиха и тогава разбрах, че има много хора, които биха дарили от времето си, за да помагат на другите. Facebook групата така и си остана и се активизира в началото на март, когато започнах да търся начин как да помогнем на Русе. Нарастнахме до 180 човека и си партнираме с Община Русе, с местни и национални организации. Към екипа се включи Йоана Терзиева. Доброволци са помагали за раздаването на информационни материали за опасността от вируса и в момента преминават обучение, организирано от Общината.

Какви са задачите, които един доброволец трябва да изпълнява по време на извънредното положение?

-Моята задача е да координирам хората и съм във връзка с местната власт за разпределяне на задачи. В началото започнах да превеждам материали от немски език, свързани с COVID-19 и чрез тях да информираме населението как да се предпазва от потенциално заразяване. Някой от доброволците предлагат доставка на храна, купуване на лекарства, помощ за транспорт, дори сред тях има фризьори, стажант акушерки, които могат да слагат инжекции и превръзки, хора от чужбина, които могат да поговорят с нуждаещ се по телефона. Цялото разпределение на задачите е на Община Русе, които са предоставили телефонен номер за заявки от нуждаещи се и се обръщат директно към наши доброволци. Планираме да насърчим доброволчеството като си сътрудничим с приложението Pomogni.net, което свързва над 1000 доброволци с хора от рисковите групи и с TimeHeroes – сайт за доброволчески инициативи, от които вземаме идеята “Бъди съсед герой”.

Дейността на доброволеца е да помага на хората, без да получава нещо в замяна, но това, което правите наистина ли е напълно безкористно?

-Всъщност това не е така – ние забогатяваме изключително много, не само аз като организатор и екипа, ами всеки един от доброволците. Това богатство се измерва не с пари, а с добрината, която правим сега и ще правим в бъдеще. Същото се случва и с “Кръводарители в Русе”, където кръводарители безвъзмездно помагат на хора, които иначе биха били принудени да платят стотици левове.

Има ли някакви условия, на които човек трябва да отговаря, за да стане доброволец? Какви са те? Как биха могли да се запишат новите активисти?

-Всеки може да бъде доброволец, стига да има безкористни цели. В момента има много по-голям риск за възрастни хора над 60 г. затова предлагаме да се включат пълнолетни русенци с желание да се участват в някой от основните дейности – разнос на храни и медикаменти за възрастни, самотно живеещи, трудно подвижни лица или хора под домашна карантина в Русе, както и в помощ на болнични заведения с немедицинска дейност. “Доброволци в Русе” приема нови членове чрез уебсайта ни и Facebook групата. Дори и да не можете да помогнете сега, ще бъдете първи, които ще научат за бъдещи доброволчески инициативи като почистване на Природен парк “Русенски Лом”, участия в културни, спортни или музикални събития, засаждане на дървета и др.

-Какво послание бихте отправили към читателите ни?

-Всеки един от нас може да отдели поне един час в месеца да помогне на някого в нужда. Огледайте се за доброволчески клубове около вас. Това е едно добро начало да започнете да давате частици от себе си на общността, към която се определяте.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s