Писателят Николай Владимиров:“Вярвам, че когато човек обича, не е способен да създава злини и е по-близо до божествената си същност да създава, вместо да руши“

Интервю на Кристина Ивайлова, репортер на в-к „Алтернатив прес“

Здравейте, скъпи приятели! Днес разговаряме с Николай Владимиров–писател, изпитал трудностите на живота и спасен от поезията. Запознайте се сами с добрата му душа. Приятно четене!

Разкажете ни за запознанството си с Росен Карамфилов и за големия успех, който постигнахте заедно.

-С Росен се запознахме преди години на една негова инициатива, в която поет чете до поет и защитава творчеството и личността на другия. Нямаше нищо преднамерено в нашата среща,беше абсолютно случайно,както се получава всяко хубаво нещо. Никога не са ни били нужни много думи и срещи помежду ни, ние мислим еднакво,чувстваме еднакво,имаме еднакви болки, падения и върхове,еднакво усещане за поезията и изкуството изобщо. Ако щеш, дори чисто телепатично всеки от нас двамата е усещал или довършвал мисълта и чувството на другия. Предполагам на това се и дължи перфектното ни разбирателство и успехи в литературата и музиката. Ние сме братя, кръвта няма значение.

Изключително впечатлени сме от „Анели“.Ще ни запознаете ли малко повече с тази така лична история?

-Анели е моята първа любов. Моето първо най-голямо щастие. И първата житейска пропаст, с която ми се наложи да порасна преждевременно. Когато тя си отиде насила, преди да изживее живота, който й е отреден, на детето вмен му се наложи да избира-или да спре да го има и да последва съдбата й, или да продължи нататък, като излея цялата истина и история какво се е случило. Трябваше ми време, за да избера второто. През 2001 г. съвсем спонтанно реших да съживя образа на Анелия и да премина в съзнанието си през всяко едно чувство с нея, без значение сладко или горчиво. Така поне част от товарами падна и успях някакси да продължа.През 2019 г романът най-накрая видя свят, с не малката братска и редакторска подкрепа на Росени моите издатели-Калина Бъчварова и Борислав Манахилов.

Как успявате да съчетаете професията с поезията?

-Завършил съм право, макар и да не съм практикувал тази професия кой знае колко. С каквото и да съм се занимавал професионално-дали с маркетинг на спортни артикули, дали с преводи от чужд език, дали като туристически гид за азиатски граждани в България, дали като организатор на туристически пътувания или като кинокритик, това по никакъв начин не ми е отнемало от времето и вдъхновението да пиша и от качеството на написаното. За мен литературата и в частност поезията е храм, без който дишането ми е затруднено. И не бих си представял дни без стихове.

Всеки успял писател е минал през много трудности, за да се превърне в такъв. Затова питам: „Вярвате ли в хората, любовта и онази вълшебна надежда, която спасява животи?

-“Вярвам в хората, вярвам, че всеки от нас носи много повече добро в себе си, отколкото всичко лошо, на което е способен. Вярвам, че когато човек обича, не е способен да създава злини и е по-близо до божествената си същност да създава, вместо да руши.

Имало ли е моменти, в които сте се предавали, но поезията Ви е помагала?

-Поезията винаги ме е спасявала от мен самия. Дори в най-мрачните ми мигове, писането ме е отвеждало отвъд бездните, поискали да ме погълнат.

Разбрахме, че с г-н Карамфилов имате идеи за песен. Ще ни издадете ли повече?

-Песента с Росен вече е факт и няма да е единствената помежду ни. Тя е рок вариант на Back to black(оригинал-Ейми Уайнхаус), в аранжимент на Жан Мар. Дай Боже, след цялата тази пандемична истерия в страната и по света, най-после да заснемем и дълго подготвяния клип на парчето.

Колко голяма власт над Вас има любовта?

-Любовта ме владее изцяло. Мен и стиховете ми. От нея тръгва и с нея завършва моята философия за изкуството въобще, като единствен смисъл на човешкото съществуване.

Какво ще посъветвате читателите ни?

-Искам да кажа на читателите-не спирайте да четете, не късайте с книгите, особено сега, когато сме далече едни от други физически, защото шепотът, намерен в книгите, ще ви спаси от тишината на най-дълбоките ви страхове и ще ви върне мечтите.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s