Фитнес треньорът Стефани Събчева: Тренирайте, хранете се здравословно, чувствайте се добре и се обичайте

Интервю на Илиана Пенова, наш репортер за Пловдив

Днес разговаряме със Стефани Събчева, за която спортът и здравословното хранене са начин на живот, работа и призвание.

Как да останем физически активни, какви храни са полезни за имунната ни система и как да се справяме с ограниченията, наложени ни пандемията- прочетете съветите на специалиста!

-В началото на разговора ни, ще те помолим да се представиш на читателите ни.

-Благодаря за поканата за този разговор! Аз съм Стефани, занимавам се с фитнес и здравословно хранене. Истината е, че от хоби успях да го превърна в работа, която много обичам. Имам собствен бранд хранителни добавки, фитнес треньор съм и също така консултант по хранене. Моята мисия е да накарам повече момичета да обичат себе си и да се самоусъвършенстват всеки ден.     

От колко време се занимаваш със спорт и как се роди любовта ти към него?

  -Тренирам вече повече от 5-6 години. До преди това не бях тренирала друго. Както повечето момичета, исках да подобря начина, по който изглежда тялото ми. На по-късен етап разбрах, че това не е най-важното. По-важно от това как изглеждаш, е това как се чувстваш и следвам този принцип. Правя това, което ме кара да се чувствам добре.    

В момента сме във време на пандемия, движението ни е ограничено, как влияе това на теб самата?  

-Аз съм свикнала да тренирам във фитнес зала и определено предпочитам тренировките там, пред тези вкъщи. Но сега положението е такова, нямаме друг избор и гледам да се приспособявам. Няма какво да крия, по-трудно се мотивирам. Липсват ми разходките навън, но вярвам, че всичко много скоро ще се оправи и ще бъде още по-хубаво и отпреди. Зная, че ще научим да оценяваме повече всичко, което имаме. Най-важното е да останем здрави физически и психически.    

Как ще ни посъветваш да се храним по време на кризата? Какви продукти е добре да приемаме?

–  Много хора, когато си стоят вкъщи, изпитват желание да хапват повече. Освен това предпочитат нездравословни храни.  Бих ги посъветвала да се хранят здравословно, както винаги. Да консумират плодове и зеленчуци, като е много важно да са много добре измити или да са минали през термична обработка. Задължително трябва да си набавяме необходимите белтъчини от качествени източници като: месо, риба, яйца, извара и др. ,а въглехидратите от ориз, картофи, киноа, елда и др., бобовите култури, които съдържат и белтъчини и въглехидрати от боб, грах, леща. Трябва да има и мазнини от авокадо, зехтин, сурови ядки, тахан и др. Хубаво е да намалим дневния си прием на калории малко, защото нямаме много движение през деня. Но разбира се това е индивидуално за всеки.       

Опасно ли е да се подлагаме на диети или тежки хранителни режими в този период?  

-Не е препоръчително да се подлагаме на много строги диети и да бъдем в голям калориен дефицит, защото това може да повлияе на имунната ни система. Качествено, здравословно и балансирано хранене е напълно достатъчно. За доброто на всички ни по време на  пандемията се налага да си останем вкъщи, а това означава, че физическата ни активност намалява драстично.

Като трениращ човек, как се справяш с тази промяна?

 -Лично аз тренирам вкъщи. Това ме кара да се чувствам добре. Гледам да се раздвижвам през деня и да не стоя по цял ден пред компютъра. Смятам, че дори хората, които не са тренирали до момента, трябва да започнат да го правят.     

  -Как ще ни препоръчаш да си набавяме нужното движение в рамките на дома?

-Както казах, според мен домашните тренировки са задължителни. Дори и да са само стречинг. Тялото ни има нужда от движение, за да може да се чувства добре.Можем да си нагласим аларми на телефона, примерно през час и когато звънне алармата, да ставаме и да правим по няколко упражнения.     

Знаем, че в инстаграм отправяш предизвикателство към своите последователи с тренировки в домашни условия, за коя група от хора са подходящи те?

-Подходящи са за средно напреднали, като могат да се включат и начинаещи, но намалят броя на сериите, според възможностите си. Могат също така да се адаптират и за напреднали, тогава те ще правят упражненията с тежести и/или ластици. Всеки ден качвам нова тренировка в профила си и я изпълняваме. Исках да дам нещо полезно на хората, които ме следят и мисля, че се получи. Всеки ден получавам много добри отзиви, благодарности и снимки на момичета, които изпълняват тренировките и това много ме радва.  

Какво би искала да кажеш на тези, които се колебаят, дали сега е моментът да се погрижат за тялото си?  

-Започнете! Сега имаме повече свободно време и моментът е идеален. Единственото, за което може да съжалявате е, че не сте започнали по-рано. Тренирайте, хранете се здравословно, чувствайте се добре и най-вече обичайте себе си!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s