Писателката Маруся Николова: Детската книга е незаменим приятел на детето и такъв остава до края

***Разговаряме с писателката Маруся Николова по повод Международния ден на детската книга

Интервю на Василена Джамбазова, зам.главен редактор

Тъй като днес е международният ден на детската книжка, бих искала да Ви попитам какви са децата като читатели? Какво предпочитат да четат и какво ги впечатлява?

-Благодаря, че ме поканихте на разговор в този ден. Децата са прекрасни като читатели и слушатели. Вълненията им са искрени, а реакциите-спонтанни. Но те са и претенциозни читатели, и с право. Ако не им допадне художественото съдържание, реагират с разсейване на вниманието и безразличие. Впечатляват ги нещата от бита, от околната действителност и взаимоотношенията между хората, от света на животните… Нищо не трябва да се пренебрегва и трябва да се пише за всичко, което е в обсега на интереса им. Според мен предпочитат веселия и хумористичен текст със закачка, където има и тяхно участие – да пляскат, да тропват с крака, да припяват, да имитират…

А как се пише за деца?

-Не се пише лесно за деца. Определено бих казала, че на мен ми е по-трудно, въпреки двойното си педагогическо образование и изучаването на детска психология. Това е деликатно навлизане в света на детето, улавяне на неговата сетивност и чувствителност. Фина работа по съзнанието и неговото оформяне. Детската книга е незаменим приятел на детето и такъв остава до края. Тя спомага за обогатяване на детския жизнен опит, за усвояване на действителността. Възпитава и изгражда представите на децата за света. Развива и усъвършенства детската реч, ума и въображението. Учи на етичност и естетика, на нравственост. Характерна е с това, че извисява положителния герой, прави го близък и сроден, и той става пример за подражание. Детската книга е призвана и да порицава отрицателните и злонамерени действия. Тя винаги ще носи вълнения в детската душа, защото е весела, забавна, интересна и както споменах, във вечна защита на доброто.

Какво според Вас харесват децата повече – поезията или прозата?

-От моя опит като учителка, мисля, че предпочитат прозата, но и поезията се възприема с охота. Зависи как е изразена и как владее вниманието.

-Срещате ли трудности при книгоиздаването и ако да, бихте ли ни разказали какви са те и как се справяте с тях?

-Книгоиздаването е скъпо. Сама издавам книгите си. Не се улесняват действията на твореца, напротив затормозяват се и той не е поощрен да пише и издава.

Имате ли си любима детска книжка? Коя е тя?

– Много са любимите ми детски книги, но обожавам приказките. Те са някак по-пречистени и ме омайват с различните си мотиви. Без приказка няма устрем съм красотата и вълшебството, към загадъчното неизвестно.

А подготвяте ли нещо ново, с което да зарадвате малчуганите?

– Да, подготвям книга за деца, с приказки и стихове под заглавието „Пак ли ще играем”. В нея ще има веселие, жизнерадост, описание на природата… Нещо, което се надявам да се почувства като глътка свежест и доброта и от нас, възрастните, и ще спомогне в изграждане и укрепване на връзката ни с децата. Така дистанцията в годините ни сякаш ще изчезне и общуването ни ще се улесни. Защото детската книга е призвана и да заздравява връзката между поколенията.

Благодарим Ви за това приказно интервю! Радваме се, че разговаряхме с Вас и Ви пожелаваме успех, бъдете здрави!

Знаете ли, че?

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга. Датата е избрана, тъй като на нея през 1805 г. е роден известният датски писател Ханс Кристиан Андерсен.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. През годините са награждавани Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.

Първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“, е Ангел Каралийчев.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s