Филип Синапов: „С всяка изминала година интересът към фолклора се засилва все повече сред младите хора“

Интервю на Галатея Хаджиева, наш кореспондент за Златоград

Във времена като тези, можем да намерим глътка позитивизъм в музиката. Тя ни зарежда, кара ни да преживяваме различни емоции, отвежда ни в различни светове и ни действа успокояващо. Днес ще Ви срещна с Филип Синапов – вече порасналото „дете чудо“ от Родопите. Неслучайно е наричан така. Още от четиригодишен Филип е на сцената. А прозвището „детето чудо“, получава на Роженския събор през 2001г. от музикални критици, тъй като бил най-малкият изпълнител. Днес, вече на 22 години, с една книга, с фолклорен албум и с множество записани познати и непознати песни, той ще ни потопи в магията на фолклора и ще разкрие световете, които са пред очите, в сърцето и на устните му.

-Здравей, Филип. Радвам се, че те намирам в добро здраве и с позитивна мисъл. Благодаря ти за възможността, която предоставяш на мен и на читателите на първия младежки вестник „Алтернатив прес“, да се срещнем с теб и да ни покажеш, че фолклорът е свят на магичността. Първият ми въпрос към теб е как започна да пееш?


-Може да прозвучи банално, но аз пея откакто се помня. Този израз за нас родопчани, може би, се използва най-често, защото в Родопите повечето хора пеят или свирят на каба гайда. И аз, като много други, съм израснал в музикален род, в който повечето ми близки пеят, така по стечение на обстоятелствата от ранно детство запях, след това бяха и първите ми уроци вече по народно пеене и продължавам и до ден днешен.-Какво през годините ти даде АМТИИ?


– Тук отговор най-добре биха дали моите преподаватели от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, защото именно те са хората, които са ме видели от започването ми в първи курс и до този момент, до дипломирането ми, което предстои. Но аз вътрешно се радвам, че съм успял да изградя и да надградя още повече уменията си и начина си на пеене спрямо този, който е бил в средното ми образование в с.Широка лъка. Надявам се да продължавам да се уча, защото човек се учи докато е жив!

-Съвсем наскоро издаде първата си книга, която е свързана със селото ти – с.Гърнати. Разкажи ни малко повече за нея! При представянията на книгата спомена, че тя е и първата такава, отнасяща се за селото. До колко души стигна тя?


-Точно така. В началото на месец Декември миналата година на пазара се появи моята първа книга. Тя е едно олицетворение на бита, на културата, на традициите, на песните и на всичко, свързано със село Гърнати, както и ти спомена. Тя е и първата такава по рода си книга наистина. За мен е огромна радост, че именно чрез труда ми „Село Гърнати – кътче от рая“ селото се показва на света, на обществото и точно чрез книгата могат да научат нещо за него, какво е било славното му минало, как то се е развивало през годините, а също така да се докоснат и да разберат неговия фолклор. В книгата са описани голяма част от местните песни, целият празнично-обреден календар, а също така и местният диалект с всичките му диалектологически особености и с разгърнат речник, чрез който всеки, незнаещ определена дума, може да я открие. Представянето на книгата беше в цели 46 селища – в Гърнати, Неделино, Златоград, Смолян, Джебел, Асеновград, Пловдив и др.

-Какво те провокира да проучиш историята, традициите и обичаите и да ги събереш в книга?


-Нещото, което ме провокира, е това, че Гърнати е мястото, от което черпя информация, то е моят извор на фолклора, както много често споменавам. Идеята ми беше да напиша нещата, които до този момент съм научил и които съм успял да открия и да изровя от архивите на възрастните ми информатори. Чрез тях се получи и книгата, де. Радвам се, че има огромен интерес сред читателите в родината ни.

-Зная, че имаш голяма колекция от предмети, свързани с фолклора. Би ли разказал повече за притежанията си и за желанието да ги събираш, запазваш и да разпространяваш знанията си, свързани с тях?


-Това се породи при мен в последните години, когато със започването на книгата и първите ми начинания към нея, натрупах няколко предмети в колекцията си, които ме радваха и чрез които изпитвах удоволствие да продължавам да го правя. По този начин няколко занаята ми бяха предадени, а това за мен е в голям плюс. По-голямата част от автентичните дрехи вече са захабени и те не могат да бъдат ползвани, а когато могат да бъдат възобновявани – това е много добре, защото ще бъдат запазени и занапред. А към колекцията ми, както споменаваш, имам всичките видове традиционни мъжки и женски костюми в различно съотношение на момински, женски, всекидневни, празнични и т.н. За мен те са една огромна радост, защото паралелно с издаването на книгата, на някои от представянията имаше и фолклорно ревю, което удивяваше всички присъстващи. Цялата ми колекция е наистина огромна, а на мен ми доставя удоволствие да се занимавам с това. То е мое хоби и любимо развлечение.

-За какво мечтае младият и талантлив Филип Синапов?


-Мечтите и целите, които съм си поставил за сега са много, но да видим кои ще мога да осъществя. Предстои издаването на музикален сборник, който ще включва 25 автентични народни песни също от с.Гърнати. Те ще бъдат представени с клавирни съпроводи, разделени за мъжки и за женски глас, които ще обогатят съкровищницата на музикалните училища, на тези с профил „Музика“ и да бъдат от полза на всички професионални млади изпълнители, които тепърва навлизат в школа. Друга моя мечта е да завърша успешно бакалавърската си степен със специалност „Музикална педагогика, изпълнителско изкуство и фолклористика“ в края на тази учебна година в Музикалната академия в Пловдив. И не на последно място, но най-важно е да бъдем живи и здрави всички, защото именно чрез наличието на здраве – ние можем да мечтаем.

-Има ли бъдеще фолклорът?


-Разбира се, че има бъдеще фолклорът. С всяка изминала година интересът към него се засилва, а и все повече сред младите хора. В голяма част от фолклорните групи в България преобладава възрастно население, но в последните години интерес към него се наблюдава и сред младите българи. Един от моите преподаватели в Музикалната академия, г-н Николай Гурбанов, е директор на най-големия фолклорен конкурс в България – „Орфееви таланти“ и чрез него, от първо лице, споделям, че интересът и заявките на млади дарования и таланти да се включват и да се конкурират един с друг е все по-голям и с всяка изминала година броят на участниците нараства. Отделно, виждам, че се откриват и нови фолклорни фестивали. Ето, вече има фестивал в Плевен, който носи името „От извора на севера“. На много места също се зараждат пък селски и традиционни родови срещи. Точно тези събития ни карат да се завърнем към фолклора.

Според теб днес наблюдават ли се ценностите, заложени в основите на миналите векове и възпявани във фолклорните песни?


-Смея да твърдя, че все по-често срещано явление по съборите и фолклорните фестивали са възстановките на определени обичаи, а също така и възстановяването на определени обреди, които са се правили в миналото. Младите все повече се насочват, не знам защо, не толкова към пеенето, а към фолклорните танци. Огромно богатство е създаването на танцови клубове, да се разучават различни танцови постановки, различни хора, което масово се налага в почти всяко село и град в България. Това е радващо, защото с възвръщането ни към фолклора, ние ще запазим корените и миналото си. Там е частицата, която ни свързва с нашата същност.

-В клиповете си пресъздаваш сцени от бита, но и от обичаите, които са възпявани в песните. Трудно ли ти е да влизаш в ролята не само на певец, но и в тази на режисьор?


– Не изпитвам трудност от това. Както споменах – традициите и фолклорът са мое хоби, мое влечение. Много често търся и разпитвам възрастни хора, както и моите баби и прабаби, от които черпя информация. Чрез техните разкази, включващи не само бита, представлявал едно време, се опитвам на 100% да пренеса, както споменаваш, и в моите проекти. Защото много по-красиво и по-галантно би се представила една песен, ако самият й сюжет бъде разкрит с няколко допълнителни кадри в него, отколкото да бъде пресъздаден само чрез кадър на изпълнителя, танцовия състав и т.н.

Това е заложено във всеки един мой проект – сюжетът, който представлява, по някакъв начин да бъде разигран и да бъде разкрит. Много често това са и традиционни обичаи. Например в песента „Заим си конен ковеше“ пресъздадох изцяло традиционната за моето село сватба, в песента „Врит ми са сбрали посбрали“ пък направихме характерната „мисирьова меже“ – белене на мисир (царевица), което беше пресъздадено в типичната нива, и в много други, както и занапред смятам да практикувам.

-Какво искаш да предадеш на младото поколение? Каква е дирята, която искаш да оставиш след себе си?


-Моето желание е насочено главно към това да продължа да преподавам на фолклорните си състави, както досега, знанията, придобити през годините в Музикалното училище в с.Широка лъка, след това в Академията за музикално и танцово изкуство в гр.Пловдив и това, което са ме научили моите преподаватели. Искам да ги предам и на останалите, при които не е задължително музиката да е професия, но при които е хоби. Искам да успея да зародя интереса им към по-голяма степен и те наистина да се занимават с желание. А каква е дирята ми, ще кажат хората след време, а аз само се надявам да е по-трайна.

Един коментар към “Филип Синапов: „С всяка изминала година интересът към фолклора се засилва все повече сред младите хора“

  1. И интервюираният Филип Синапов, и интервюирращата Галатея Хаджиева са красиви и изключително талантливи млади хора, които уверено навлизат в живота и, обзети от родолюбиви чувства и пориви, работят и ще работят за благото и напредъка на българския народ. За мен още по-радостно е, че те са млади родопчани, мои земляци, засмукали с майчиното си мляко най-добрите традиции на българския народ. Да им пожелаем здраве и големи успехи в живота и професионалния им път, в които успехи впрочем, не се съмнявам.

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s