Най-силният глас на планетата Смиляна Захариева зарежда с песен и позитивизъм българите по време на пандемия от балкона

Въпросите зададе Мишел Петрова, наш репортер за Ловеч

Българската народна певица Смиляна Захариева бе вписана в Книгата на рекордите „Гинес“ като човека с най-силния глас на планетата. Пловдивчанката получи сертификат от „Гинес“ на 18 юни 2019 г., след като на 27 септември 2018 г. изпълнява „Излел е Дельо хайдутин“ при специални условия и спазването на всички указания и изисквания. С постижението си тя измества досегашния рекордьор Ник Стефънсън от 123,8 децибела. Уредите отчитат 113,8 децибела при положение, че микрофонът е отдалечен на 2,5 метра. Според формулата за изчисляване на загуби в далечината всеки половин метър отдалечаване намалява силата на гласа с 6 децибела, т.е. при отстояние 2,5 метра реално силата на звука е 143,8 децибела. Допълнително намаляване вероятно има и заради ръста ѝ от 164 см. и височината, на която е поставен микрофонът. Когато получава сертификата, се разплаква. Смиляна е от Пловдив, завършила е музикалното училище в Широка Лъка, а след това – Музикалната академия. Избират я в „Големите български гласове“ под диригентската палка на Здравко Михайлов и тръгва на турнета по света.

-Музиката лекува ли?

-Да! Музика повишава настроението, на човек му става приятно и леко. Музиката може да провокира сълзи, да отпушеш неща задържано, но по много фен начин. Може и да повдигне настроението. Когато настроението е добро, цялата вътрешна машина работи качествено – хормонален баланс, повишава се имунитета, прилив на енергия… Има редица изследвания, точно на кой орган въздейства човешкият вокал. В човешкия глас има нещо уникално, чрез комбинация на тембър, обертонове, сила, динамика… Когато се изпее и от душа, разбира се, че дава положителна енергия.

Вие сте рекордьор на Гинес, какво е чувството?

-Постигнах с труд световен рекорд. Доволна и щастлива. Гинес създадоха индивидуална категория. Доста се бяха постарали с изисквания и сложност.

-С какво се занимавате в свободното си време?

-Като, че ли човек може да поема повече и повече. С рекордното ми постижение започнаха покани за различни участия. Да, интересно е на хората да чуят това гласище. Вместо Менделсон вече звучи родопска песен с чанове. Помагам активно на дъщеря си с близначетата Смиляна и Кристиян. Помагам активно на съпруга си във фирмата. Предстои ми нов научно- експериментален проект, точно с вибрацията на човешкия глас. Организирам различни мероприятия, записвам музика от природата със звън…….

-Излизате всяка вечер на балкона си да пеете, какво ви мотивира?

-Мотивира ме единността!Когато излязох първата вечер и усетих енергията от хората, се зарадвах. Ръкопляскането е човешки благороден жест. Не се стърпях и запях. То е като тенджера под капак… Иди я спри!

аква е вашата най-голяма мечта?

-Имам много мечти и вярвам във всяка една. Девизът ми е: „Мечтай и вярвай, действай и ще се сбъдне.“ Човек живее когато мечтае, затова по-добре далечни и високи цели. Всяка една промяна е добре дошла и трябва да се нагласяме по нея.

-Какво искате да кажете на генерал Мутафчийски с песента?

-Харесвам различните колажи с приятен, закачлив и умерен хумор. Интересна стана поредицата от песни. Генералът е харизматичен човек, чрез спокойния тон, с който реагира внася доверие и респект.

-Какъв е българският народ според вас?

-Има много много мъдрост в народа ни. Винаги сме се справяли с трудностите. Народът ни е със силен дух и това го показва всеки ден. Мъчно ми е, че народът ни е беден, макар да живеем в богата на ресурси държава, но и с това ще се справим.

-Какво искате да кажете на всички българи?

-Българският ни народ е излизал от много трудности. Ще излезем и сега. Имаме традиции, сякаш се поувлякохме и ги позабравяме, започнахме да празнуваме чужди празници. Традициите ни са, за да сме единни, заедно. Винаги, когато пея, виждам емоционалното човешко присъствие на хората. Запяват, после сълзи слизат, сякаш се откопчават от предразсъдъци и собствени забрани. Важно е да уважаваме нашите празници. Утре… Не да разказваме на децата, а да виждаме как те го правят. Това е истинският житейски урок.

Много Ви благодаря за това прекрасно интервю! Пожелавам ви здраве и много успехи!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s