Актьорът Алекс Иванов в разговор за предизвикателствата в сериала „All Inclusive“и за реализацията на мечтите

Въпросите зададе нашият репортер Ивана Шарабанска

Здравей, Алекс! В началото на нашия разговор, би ли се представил за нашите млади читатели?

–Здравей и на теб, и на читателите. За които не ме познават, казвам се Алекс Иванов, на 26 години съм, в момента съм студент в НАТФИЗ и паралелно с това участвам в най-новия български комедиен сериал „All Inclusive“. Там играя ролята на Мартин, екоактивиста, момчето с костенурките, както повечето хора ми казват като ме срещнат на улицата.

От тази година учиш в НАТФИЗ в класа на проф. Иван Добчев. Кои са най – големите предизвикателства в академията?

-Да започнем още от подготвянето за изпитите. Разбира се, първото предизвикателство беше намирането на подходящи материали за изпитите, а това е до болка познат процес на всички кандидат-студенти. Като добавим и факта, че нямах достатъчно време, защото снимките на сериала бяха току-що приключили, това беше някъде в началото на месец юли, трябваше сериозно да запретна ръкави. Буквално денонощно търсех и опитвах най-различни неща, но в крайна сметка избрах правилните и успях да вляза в ритъм. С наближаването на консултациите, които бяха в края на месец август, разбира се притеснението нарастваше доста сериозно и най-голямото предизвикателство стоеше в това да го елиминирам, или поне да се справя с него до някаква степен. Не мога да не спомена и факта, че трябваше да се изправя пред изпитната комисията в лицето на проф. Добчев за втори път, след като през 2015-та, при първото ми кандидатстване нещата не се получиха за мен. Но слава Богу , този път всичко мина повече от добре. Изключително съм щастлив, че съм в неговия клас.

Правим много интересни неща, които никой друг клас в академията не прави. Първия семестър се занимавахме с „опити“, а не с „етюди, както повечето. Темата беше изключително интересна: „От къде идеш, човече?“. Трябваше да разкажем и да представим след това на сцената история, която ни е променила или е повлияла по някакъв начин на нашия живот. Конкретно моята история бе свързана с името ми и с моя произход. Но не искам да издавам повече, тъй като ще играем представлението отново, на което най-официално те каня.

За почти 7 месеца мога да кажа, че съм израснал не само актьорски, но и духовно. Вкусът ми към театъра и киното се промени. Вече гледам по много по-различен начин на работата. Причината за това бяха трудностите, които ме превъзпитаха. Но те са част от работата и съм винаги отворен към тях, защото знам, че всяка една преодоляна трудност ще ме отведе там, където искам да стигна.

Защо избра точно актьорството?

-Още от дете несъзнателно ме влечеше да влизам в чужди образи като Тарзан, Робокоп и т.н. Това мога да кажа, че бяха първите ми роли. Помня как карах майка ми да ме обвива във фолио за печене, излизах на улицата и спирах колите, но възможността, която актьорството ти дава, като това да облечеш нечия друга съдба, да влезеш с гръм и трясък на сцената и да кажеш: „Аз съм Хамлет, а не съм Алекс“ и хората да ти повярват наистина, да ти емпатират, да влязат в обстоятелствата, които представяш, да ги накараш да мислят за това, което казваш и по този начин да ги издърпаш на сцената, да им повлияеш и да ги научиш на нещо, това е голямата магия, която актьорството ти дава, а аз вярвам в магическите неща.

-Наскоро беше премиерата на новия български сериал „All inclusive“, в който ти участваш. Разкажи ни за преживяванията си. Лесно ли влезе в кожата на своя герой? Кой е най-запомнящият се момент от снимките?

-Не бих казал, че в живота има лесни неща, пък и да има, на мен не са ми интересни. Беше изключително преживяване за мен. Тук е мястото да благодаря на целия екип от хора, които ме подкрепяха. За първи път участвам в толкова мащабна продукция и с толкова отговорна задача – да представя един герой, който не е толкова познат на широката публиката. Неговата кауза е нестандартна. На някои хора може би им изглежда като „кауза пердута“, морски костенурки в Черно Море? Глупости! В днешно време никой не обръща достатъчно внимание на еколозите, на хората, които се борят да опазят природата от незаконното застрояване, замърсяването. Разбира се, в процеса на работа започнах да си давам сметка за това пред каква отговорност съм изправен. Че от мен зависи да представя героя по възможно най -добрия начин, така че той да не изглежда в очите на хората като някой си налудничав хипар, който си търси оправдание да лежи по цял ден на плажа. Все повече и повече ще се разгръщат нови истории, конфликти и героят ми, както и всички, ще бъдат изправени пред сериозните предизвикателства на живота.

Едно от чисто актьорските предизвикателства, предвид факта, че съм с доста буен нрав и с много силно чувство за справедливост, беше да намеря тази „дзен хармония“, тази рационалност и абсолютното неподчиняване на балканския манталитет.. На нас всички ни е ясно как реагираме, но Мартин е различен и многопластов герой. Това го прави един достоен водач в една сериозна битка.

Най-запомнящият се момент с беше заснемането на 12-ти епизод. Никога не съм се смял така през живота си и го казвам съвсем откровено, смятам че и зрителите ще се смеят. Заслугата за това е изцяло на прекрасните ми колеги, с които станахме едно семейство. Мисля, че точно това е причината нещата да ни се получават.

Коя е твоята най – голяма мечта?

– Това, с което се занимавам в момента – актьорското майсторство. Постигнал съм я и сега работя усилено. Няма връщане назад.

Имало ли е моменти, в които си искал да се откажеш ?

-Не бих казал, че е имало моменти, в които съм искал да се откажа напълно. Все пак кой се отказва от нещата, които обича просто, защото е трудно? Давам време на самото нещо да отшуми. Както е казал Софокъл: „Разумът трябва да властва над сърцето.“ Стискам зъби, преодолявам момента и продължавам напред.

-Какъв е твоят призив към нашите читатели?

-Моят призив към читателите е да търсят смисъла, своя собствен, а не на живота. Да не се занимават с това да търсят късмета, щастието, любовта. Тези неща ще дойдат сами тогава, когато откриеш собствения си смисъл. Да не се ровят в миналото си, а да живеят в мисли за бъдещето. По този начин човек може да запази себе си. Хората, които се занимават с изкуство съветвам да не си губят времето с банални, булевардни неща, а да търсят в невидимото, в неосъзнатото. Смятам, че там е голямото изкуство.

Гледайте талантливия млад актьор всеки петък от 21:00 часа по Нова ТВ в сериала „All inclusive“, както и следете предстоящите постановки на класа на проф. Иван Добчев в НАТФИЗ!

автор Ивана Шарабанска

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s