Милена Пламенова-едно момиче, което вярва в магията на залезите, усмивките, джаза и котките

Интервю на Анелия Крумова

Милена Пламенова е една от най-интересните личности, с които съм се срещала някога. Управител на ресторант, модел и писател – едно вярващо и успяващо момиче. Печели сърцата на хората с романа „Любов с главно В“. В него разказва откровено своята лична история. И определено успява да докосне! А сега, самата тя ще ни разкаже за себе си!

Как Милена иска да бъде представена пред читателите на „Алтернатив прес“?

-Като едно обикновено момиче, имало щастието да сбъдне мечтите си и което вярва в магията на залезите, усмивките, джаза и котките.

акво те накара да започнеш да пишеш? Детска мечта, някаква случка…?

-Това, което ме провокира да напиша „любоВ с главно В” беше само едно – болка! Превърнах болката в едно прекрасно хартиено бижу, а аз искрено вярвам, че да претвориш мъката в изкуство е най-голямата ни сила.

-Разкажи ни за твоя роман, който се превърна в тотален бестселър – „любоВ с главно В“. Сюжетът на реални събития ли е базиран?

-Да, книгата изцяло е базирана на моя живот. Нещо повече, тя ме излекува от миналото, което ме преследваше като призрак. Това е книга за изборите, за всички онези решения, от които се страхува сърцето ни, за всички сподавени въздишки и усмивки с аромат на грях. Тя е една истинска история, която поразява сърцата с нейната директност, непринуденост и смелост. История за любов, която е разказана по начин, по който всяка една от нас разказва на най-добрата си приятелка. Любов по време, в което не й е писано да се случва. Сигурно и това е причината почти всички читатели накрая да приемат несъзнателно Мел (главната героиня), както най-добрата им приятелка.

Какво би казала на хората, които все още не са прочели „Любов с главно В“? Как би ги изкушила да прелистят страниците?

-Да отворят фейсбук страницата на книгата, да прочетат няколко цитата от нея и да отворят сърцето си. Това стига, за да се влюбят в малкото прочетено и да поискат още и още. Тази книга не спестява нищо, не е поредният розов роман за любов, напудрен, перверзен или изкуствено сладникав. Той е за любов, която е поразявала всеки един от нас и която повечето пазят неразказана в дебрите на сърцето си. Емоцията от страниците те залива и не можеш да изплуваш, докато не прелистиш и последната. Играе си със съзнанието ни, кара ни да плачем със сълзи, да се смеем с глас, да преоткриваме себе си отново и отново. Както вече често казвам : „ Когато една книга докосне всичките ти сетива, сетне ги хване, тръшне в земята , а после ги приюти обратно – това е „любоВ с главно В”

За какво се пише най-трудно?

-Най-трудно се пише за това, което ни е разбило емоционално, това което все още не сме излекували и ни преследва. В книгата имаше два много трудни момента от моя живот, които не успявах да премина. Когато стигнах до тях, за малко да се откажа. Но и двата пъти се мобилизирах, заинатих и послушах приятелите си, които не ми позволиха и за секунда да зарежа всичко. Те вярваха в мен повече от колкото аз самата и съм им ужасно признателна. Благодаря на цялата ми „армия”, както аз ги наричам.

Понякога човек е хубаво да се самопредизвика и да застане срещу самия себе си – само тогава е готов на лични революции.

Да очакваме ли следваща книга?

-Да, „любоВ с главно В” ще си има втора част. Ако всичко върви по план, би трябвало да е факт в края на годината.

Освен, че пишеш, ти си модел. Как се запали по модата?

-Модата винаги е била най-голямата ми любов с всички главни букви. Винаги съм мечтаела да се занимавам с мода и в някаква степен това ми се сбъдна.

Помня, че когато бях на 5-6 годинки сядах на тротоара пред магазинчето за булчински рокли до вкъщи и рисувах роклите от витрината. Накрая продавачките съжалиха мен и майка ми и започнаха да ни канят вътре, за да ми е по-лесно да рисувам на бюрото им. Кроях и шиех рокли на куклите ми и имах тетрадки с хиляди ( не се шегувам, наистина бяха хиляди) мои скици и модели.

Приеха ме да уча второ висше – Моден дизайн, в Дания, но университетът и самата държава не ми допаднаха и прекъснах. Веднага след това започнах в Ефреа, която ме научи на почти всичко – материи, кройки, фотография, цветознание, че даже и кроене и малко градиране. Станах модел по това време, без да искам и без да го планувам, направихме няколко фото сесии, клиентките се влюбиха в мен веднага и започнаха стремглаво да изкупуват дрехите, с които позирам. Когато човек обожава това, което прави, хората го усещат и си личи. И така, леко на шега, успешно и до днес, вече 5 години.

Завършила си Европеистика? Защо реши да учиш нещо, което е толкова далеч от словото?

-Писането никога не ми е било мечта или цел, макар да зная, че имам тази дарба. В гимназията учителите ми не спираха да ми се молят в междучасията да запиша „Журналистика” или „Българска филология”. Аз все им отвръщах вироглаво, че искам да уча чужди езици. И това направих – записах Европеистика, заради 3-те чужди езика в нея – английски, немски и френски. Това, което не съобразих на осемнадесет години, беше колко много политология и история има в тази специалност и колко далеч ще се окаже от креативното ми Аз. Но въпреки всичко не съжалявам.

-Писател, модел и управител на заведения! Каква е формулата, за да се справяш с всичко?

-Формулата е да си работохолик – перфекционист. Ужасно трудно е да съчетаваш тези 3 дейности и то успешно, още повече, ако държиш и да имаш поне малко личен живот и време за себе си, семейството и приятелите си. В повечето случаи си на работа нонстоп на някое от 3-те места и се прибираш вкъщи само за да удариш един сън. Но когато човек е амбициозен, нахъсан, целеустремен, може би и малко луд, и прави всичко с желание – няма как да не успее.

-Напиши ни едно изречение, с което искаш да те запомним.

-Тъй като до сега говорих само за себе си, то изречението с което искам да ме запомните ще е съвет към всички вас – „Можеш да постигнеш всичко, стига да вярваш силно в мечтите си!”

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s