ВЪВ ВРЕМЕ НА КРИЗА ЙОГА УЧЕНИЕТО ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ ДА СЪХРАНИТЕ МЕНТАЛНОТО И ФИЗИЧЕСКОТО СИ ЗДРАВЕ

ИНТЕРВЮ НА ЕВА ДИМИТРОВА, НАШ РЕПОРТЕР

Репортер Ева Димитрова

Йога произлиза от човешкия опит. Техниките за здрав, щастлив и духовно осъзнат живот са се развивали в продължение на хиляди години от много поколения и цивилизации. Първите археологически доказателства за йога са датирани на повече от пет хиляди години. В древността йога е била естествена част от ежедневието, а не нещо мистично и непонятно. Ранните йоги са основавали практиката си на реални наблюдения върху промените, които настъпват във физическото и менталното състояние на човека, в зависимост от изпълнението на различни действия. В ранния период на развитие на йога, всеки ученик се занимавал с разностранна работа над себе си – извършвал физически упражнения, дисциплинирал ума си, анализирал и обсъждал света около себе си и т.н. Така йога възприела цялостен подход към личностното развитие, прониквайки на всяко ниво на човешкото съществуване. Йога е науката, която води по пътя на опознаване на човешката същност и целта й е достигане до чистото съзнание, покоя и блаженството в нас. Йога ни разкрива скритите закони, които управляват ума, и ни дава средство да се справяме с емоции като гняв, угризения, вина, завист, страх.

Цецилия Ваклинова

Малко повече за йогата ще ни разкаже учителят по йога Цецилия Ваклинова .

От кога е интересът Ви към йогата?

-Започнах да практикувам йога преди 18 години. Имах проблем с кръста и докторът ми каза, че йогата ще ми помогне. Така и стана. Сега съм на 65 години и се чувствам в страхотна форма.

Защо точно йога?

-Йога е наука за правилния начин на живот. Въздейства върху всички страни на личността – на физическо, енергийно, умствено, емоционално, психическо и духовно ниво. Учението датира от преди 5000 години. В началото не е имало писменост и се е предавало от гуру /духовен учител/ на гуру. Има различни видове йога – хатха, раджа, кундалини, виняса, ащанга, тантра и т.н. Аз се занимавам с хатха йога.В нея се работи за отстраняване на физическото, умствено и психично напрежение.В Хатха йога има 5 принципа: 1. Ние сме тук, за да служим на другите хора. 2. Бъди добър, без значение кой какво си мисли за теб! 3. Прави добрини. 4. Пречиствай Душата и тялото си! 5. Медитирай. ,,И накрая трябва да отбележа, че йога не е само да застана в някаква супер трудна асана. Йога е съвкупност от асани, пранаяма /различни видове дихателни практики/, мудри – съчетание от фини физически движения, които променят настроението, нагласата и възприятието, като задълбочават осъзнаването и концентрацията. И накрая стигаме до Шаткармите, които са изчистващи практики.”

-Какви всъщност са видовете йога?

1.Виняса флоу йога Този стил изисква да координирате дишането си с движението и поставя акцент върху създаването на „поток“ от пози с гладък преход от една към друга. Виняса буквално означава връзка. При тази практика трябва да свържете движенията си с вдишване или издишване. Добра идея е да изпълнявате техниката с една от най-разпространените комбинации от асани Сурия намаскар (Поздрав към слънцето), с балансиращи пози, пози за гърба и седящи пози и да завършите тренировката с Шавасана. Практиката в този стил йога зависи от креативността на учителите и няма твърдо установена структура. В тези класове може да е включена също медитация и монотонно пеене на мантри, като е възможно също така практиката да бъде изпълнявана и в по-атлетичен стил

2.Карма йога – йога на действието: Карма е законът за причината и следствието, според който всяко наше действие, си има последствие и нищо не идва при нас случайно. Всяка ситуация, в която сме поставени има за цел да ни научи на нещо и ни дава възможност да работим над себе си, за да израстнем. Растежът ни е възпрепятстван от самскари – вътрешни пречки (убеждения), които не ни позволяват да бъдем в равновесие. Целта на Карма йога е да отработим и премахнем тези пречки, за да се върнем към истинската си същност. Философията на Карма йога традиционно се изразява в Бхагавад Гита, където Кришна наставлява Арджуна, че негово задължение е, да изпълнява предназначението си, независимо какви съмнения и противоречия има. Той е длъжен да изпълни задълженията си безкористно и без привързаност към резултатите. Според Карма йога всяко действие трябва да бъде радостно задължение. Затова Карма йога се състои в извършването на безкористни действия в името на общото благо, с пълна концентрация върху всяко действие (присъствие в настоящия момент) и без да очакваме награда. Карма йога развива съпричастност, всеприемане, адаптивност, търпение и толерантност. Вместо до външни изменения, този път в йога води до промяна на нашите вътрешни нагласи и емоции. Така ефектът от действията надминава значително самите действия.

3.Бхакти йога – йога на безусловната любов: Бхакти йога е път на преданост, ангажираност и пълно отдаване на любовта към обект на обожание. Бхакти произлиза от „бхаджа” – обичам, обожавам и цели сливане на индивидуалното с божественото чрез предано служене с любов на Бог – без значение от религията. В индийската традиция, например, божествата се изобразяват от практическа гледна точка, за да могат хората по-лесно да се концентрират върху определена добродетел. Да бъдеш „предано отдаден” на обекта на обожание, означава наистина да служиш със сърцето си, а не да симулираш, че го правиш. Човек става Бхакти когато прозре, че е част от Висшето единство. И поглеждайки от тази перспектива, може да преосмисли емоцията обич. Пътят на Бхакти е широк и по него може да тръгне всеки, избирайки сам към какво да насочи любовта си.

4.Гяна йога – йога на знанието: Гяна означава знание, или по-точни, знанието, основано на вътрешния опит на човекa. Гяна йога, известна също като Джнана йога, е пътят на интелектуалното разграничаване, на ясното знание без намесата на мътното подсъзнание. Това е пътят на интелектуалното и интуитивното разбиране на Висшия разум. Гяна йога е процес на медитативно осъзнаване, който води до откриване на нашата вътрешна природа с помощта на интуицията. Започваме работа чрез интелекта, но получаваме отговорите интуитивно. Гяна йога се практикува с отворен ум, все едно, че нищо не знаем и се акумулират знания чрез четене на книги, общуване с мъдри хора и медитиране. Презумпцията в тук е, че всичко материално е преходно и не може да бъде основата, истинската същност на нещата – само знанието е вечно. И целта е чрез знанието да „проумеем“ Висшия разум, за да се слеем с него.

5.Раджа йога – да се превърнеш в духовен цар: Раджа йога, Царският път, е пътят през осемте стъпала на йога, дефинирани от Патанджали. За да достигне последното стъпало – Самадхи (просветление), йогинът трябва да премине последователно през всички останали. Първото стъпало е Яма – самоконтрол и хармонизиране на социалните взаимоотношения. Нияма е второто – дисциплина във вътрешния живот. (Прочети повече за Яма и Нияма тук – Моралните добродетели в йога). Чак третото стъпало е Асана – практикуването на йога пози. Следващото е Пранаяма и представлява контрол над жизнената енергия – прана, с помощта на дихателни упражнения. Първите четири стъпала са външните етапи на йога. Вътрешните етапи започват с Пратяхара – оттегляне на сетивата и успокояване на ума, за да може успешно да се премине към следващата стъпка – Дхарана – концентрация. В Дхарана умът все още се разсейва, но в много по-малка степен. Дхяна е седмото стъпало – медитация и чрез нея се стига до последното стъпало и крайна цел на йога – Самадхи. Йоги Бхаджан казва за Раджа йога: „Вие фокусирате енергията на своя ум върху всеки център на съзнанието, едно ниво след друго, повдигайки съзнанието си към най-висшето съвършенство.“ Традиционно, този път на йога приканва към съсредоточен монашески живот, където осъвършенстването отнема години. Смята се, че това е най-трудният път, по който тръгват учениците с най-големи заложби – тези, който имат потенциал да се превърнат в духовен „цар“ сред другите.

6.Ащанга йога – По-силов стил, в сравннение с Хатха йога, създаден от един от великите съвременни йога учители – Патабхи Джойс (1915 – 2009 г.). Изпълняват се статични асани с повече напрягане на мускулите за развиване на физическа сила и издръжливост. Практикува се с пълно осъзнаване на позата и дъха. Прилага се Уджай дишане, което има дълбоко успокояващ ефект върху съзнанието. Използват се и трите енергийни ключа (бандхи), чрез които се подпомага правилното разположение на тялото и се направлява движението на енергията в него. А погледът е фокусиран в точка на концентрация, наречена дрищи. Това пречиства и стабилизира функционирането на ума. Ащанга означава „осморен“ – препратка към осемстепенната ситема на Патанджали, върху която се базира. ​Ащанга виняса йога – Това е следващото стъпало на развитие в Ащанга, където преходът между отделните асани се прави чрез виняса – кратка повтаряща се последоватленост от пози, които се преливат една в друга, в синхрон с дъха. Основната цел на Ащанга виняса е загряването на тялото, което подпомага детоксикация на организма. А всяко движение се прави с вдишване или издишване.

7.​Ин йога – Западен стил в йога, създаден през 70-те години от Поли Зинк. Характеризира се по-дълги задържания в дълбоко разтягащи пози – 3-5 мин. или повече. Ин йога позите отпускат съединителните тъкани в тялото – сухожилията и мускулните фасции, с цел подобряване на гъвкавостта и кръвообръщението в ставите. Това е полумедитативен стил в йога, който култивира осъзнаването на преживяванията в нашия вътрешен свят. Във фазата на задържане на асаните, могат да се използват утвърждения за посяване на намерения в подсъзнанието. Този стил може да се практикува както самостоятелно, така и като част от Ин & Ян която, включва силови и динамични пози. ​ ​​Независимо кой съвременен стил сме избрали за себе си, всеки от тях има оздравителен ефект върху физическото тяло, подпомага успокояването на съзнанието и освобождаването от стреса, който трупаме в хода на ежедневието. За да извлечем максимума от йога, важно е просто да практикуваме редовно и с удоволствие!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s