Мария Ташева: „Искам да попитам хората, дали вкъщи изхвърлят фасовете си по земята или изсипват торбата с отпадък в средата на хола? Чистотата е символ за интелигентността на един народ!“

Интерю на Мишел ПЕТРОВА, РЕПОРТЕР НА В-К „АЛТЕРНАТИВ ПРЕС“ ЗА ЛОВЕЧ

Мишел Петрова

Мария Ташева живее от 10 години в чужбина, където прилага много интересни идеи, свързани с опазване на околната среда, но плановете й са да се завърне в България, за да предаде опита си на младите хора и да развие много интересни инициативи, за които ще научите от нашия разговор.

-Какво те мотивира да събираш отпадъка си разделно и да помагаш за чистота на околната среда?

-Събирам отпадъка си разделно, защото това трябва да е нормата, а не изключението. Не смятам, че е голямо постижение, по-скоро смятам, че е въпрос на навик и щом аз мога, всички можем. Що се отнася до околната среда, нямам обяснение, просто обичам природата, обичам Земята, всички култури и хора на нея, обичам България и искам да бъде чиста, защото това е нашият дом.

С какво се занимаваш?

-С много неща. Работя за най-голямата спортна компания в света и така си изкарвам прехраната, но в свободното си време създавам съдържание свързано с устойчивото развитие – sustainability, zero waste, модната индустрия, женски теми „табу“, равенство между половете, искам да отделям време на млади момичета без родители и много други.

Какви са плановете ти за бъдещето?

-Искам да се прибера и да живея в България. Прекарах 10 години от живота си в чужбина, а сега се надявам да успея да предам всичко, което съм научила на младото поколение. Искам да се занимавам с опазване на околната среда и female empowerment.

Би ли направила инициатива, която да е по-мащабна?

-Да, определено. Една такава, която започнах това лято е фас в бутилка. Ако намерите пластмасова бутилка докато сте на плажа, съберете в нея всеки фас, който видите. Дори за 10 минути, резултатът е огромен.

Това е много интересно, когато отида на море обещавам да се включа и аз. А, как ние жените можем да помогнем на природата по време на месечния си цикъл?

-Като използваме менструални продукти за многократна употреба – менструалната чашка и менструалното бельо са моят избор, но има и други опции. Ако искате да разберете повече за бельото и чашката може да гледате видеата ми в YouTube-Rose&Matcha.

Кои продукти вредят на околната среда и как можем да ги заменим?

-Много от нещата, които използваме вредят, но не трябва да бъдем крайни. През 2020 направих едно предизвикателство в Инстаграм и през цялата година ще обсъждаме 12 сфери, в които може да намалим отпадъка си.

Ако трябва да предложиш закон за опазване на околната среда, какъв ще бъде той?

-Първо, забрана за пластмасата за еднократна употреба и второ, ако не си събираме разделно отпадъка – глоба. Що се отнася до правителствата и големите компании ми се иска да поемат по-голяма отговорност към околната среда. Иска ми се да спрем да изкопаваме въглища като за начало. Така че бих забранила изкопаването на въглища.

каква цел създаде YouTube канала си?

-Защото исках да достигна до повече хора, а тази платформа е най-голямата търсачка след Google. Искам да предавам информация по лесен, достъпен и безплатен начин.

-Защо хората вредят на Земята?

-Защото се отдалечихме от природата и от корените си и започнахме да мислим само колко още вещи трябва да притежаваме. Затрупахме планетата с ненужни отпадъци и изхабихме ресурсите й изключително бързо.

-С какво можеш да допринесеш, за да промениш мисленето на хората, така, че бъдат по-отговорни към природата?

-Като го направим част от ежедневието си. Няма нищо трудно, нито пък срамно. Най-вече се опитвам да го правя с личен пример.

акво искаш да кажеш на всички, които си изхвърлят отпадъка, където искат и замърсяват природата?

-Искам да ги попитам, дали вкъщи изхвърлят фасовете си по земята или пък изсипват торбата с отпадък в средата на хола? Чистотата е символ за интелигентността на един народ!

Много благодаря за това интервю!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s