Мариана Тодорова:“Бъдещето ще ни покаже дали ще се появи изкуствен интелект от такъв калибър, който на практика ще е нова конкурираща ни същност“

Интервю на Илиана Пенова, репортер на в-к „Алтернатив прес“ за Пловдив

Футурологията е изследване на вероятните, възможните и предпочитани събития в бъдещето, както и на гледните точки, и дори митове, които стоят в основата на подобни очаквания. Днес ще си говорим на една изключително интересна тема с една също толкова интересна дама. В следващото интервю с Мариана Тодорова ще научите малко повече за футурологията, изкуствения интелект и новата й книга „Изкуственият интелект“.

Приятно ни е, че сте наш гост и като начало на нашия разговор ще Ви помолим да се представите за нашите читатели.

-Здравейте, казвам се Мариана Тодорова и съм доктор по футурология в Института по философия и социология към Българската Академия на Науките. Занимавам се с научно прогнозиране вече 7 години. Имам специализации в Харвард Кенеди Скуул, Държавния департамент на САЩ и Китайската академия за управление. Представител съм на глобалния Тинк танк: “Милениум проджект”, класиран на 6-то място с света по иновативност в България. Участвам в множество конференции по футуристика. През юли 2019 г излезе първата ми книга в САЩ, съвместно с американския футуролог Теодор Гордън, който е един от разработчиците на ракетата „Аполо“, кацнала на Луната. През януари тази година излезе и втората ми книга.

Повод да Ви поканим за това интервю е Вашата нова книга “ Изкуственият интелект “ и в тази връзка ще Ви попитаме, как се роди идеята за нейната реализация и интересът ви към изкуствения интелект?

-Изкуственият интелект е сред, трендовете, които основателно можем да наречем „следващото голямо нещо“ (“the next big think”). Тоест, това е феномен, който може в голяма степен да промени живота и реалността ни такива, каквито ги познаваме. В изследване на темата, забелязах, че липсва обективно отношение по въпроса, а дискусиите протичат в две крайности. От една страна са технологичните оптимисти, които смятат, че изкуственият интелект ще отмени хората във всички тежки и обременяващи дейности, ще разреши много от все още нерешените глобални проблеми и ще доведе до нова утопия. А от друга, песимистите, които смятат, че изкуственият интелект ще навлезе категорично във всички сфери-социална, политическа, икономическа, културна, религиозна и в крайна сметка ще лиши хората от техния суверенитет, от познавателните им способности и ще ги направи ненужни. Това ме мотивира да представя балансирано рисковете и възможностите, които съпътстват изкуствения интелект, да предложа визия за морално-етическите измерения, а и да запълня празнината, защото в България няма написан подобен систематичен труд.

-Колко време е необходимо като подготовка и знания, за да се напише такъв жанр книга?

-Самото написване на книгата ми отне около една година, в която проучвах, систематизирах и анализирах различните измерения, но подготовката идва още от докторската ми дисертация и почти ежедневно следене и запознаване с тези теми. Всъщност, това е концепцията, че за да сме добри в нещо, трябва да се учим през целия живот, което е лична инициатива, а не непременно курсове или изпити, които да преминем.

Какво е изкуствен интелект?

-За да опишем подробно изкуствения интелект и за да оценим възможността за еволюцията му, трябва ясно да очертаем съществуващите концепции за трите форми на проявлението му. Първият – тесен, първичен изкуствен интелект, вече е постигнат. Предизвикателствата и потенциалните опасности се срещат още в реализацията на това ниво. Но по-големите и неуправляеми рискове биха дошли от генералния и супер изкуствения интелект. За разлика от всички индустриални революции до момента, човекът се среща не със „средство“, а с конкурираща същност под формата на небиологичен интелект. „Тесен, първичен, слаб изкуствен интелект“- нарича се така, защото е създаден да адресира ограничени, единични задачи. Голяма част от сега функциониращите системи на изкуствен интелект са именно тесен такъв, който има ясно дефинирана функции. Това е технология, която позволява на високо-функционални системи да преповтарят, а дори да надминават човешките способности по отношение на възложени задачи. Такива са: „Уотсън” [Watson-суперкомпютърът на АйБиЕм], „Сири” [Siri] на Епъл и Кортана [Cortana] на Майкрософт. Вторият вид е общ/ силен изкуствен интелект, който описва системи, които разбират и са с такива и способности, които го правят неотличим от естествения интелект, въпреки, че скоростта и способността на обработка на данните ще е доста по-бърза и с несравним обем и капацитет. Такъв изкуствен интелект ще може да прави систематични обобщения, да разсъждава и да се учи от опита си. Той ще притежава разбиране с преживяване на заобикалящата го среда, също като хората, но с много по-бързи реакционни възможности. По този път би могъл да се появи специфичен вид от нови (небиологични) същности. Той все още не е изобретен и съществуват много спорове дали изобщо е възможен. И третият вид е супер изкуственият интелект, който многократно ще превъзхожда хората. Хората се страхуват от последните два вида, но дори на ниво тесен изкуствен интелект ни очакват много промени.

Мислите ли, че хората го разбират?

-Мисля, че хората все още не го разбират, както и различните му проявления и възможните въздействия върху професиите и пазара на труда, образованието, политиката, религията, икономиката и много други сфери.

Футурологията дава ли надежда за бъдещето или предвижда ли край на света?

-Не, футурологията използва различни подходи да прогнозира бъдещето. Или просто да го описва (дескриптивен метод), какво би било, или да създава пътна карта за желаното бъдеще, (нормативни прогнози), които ни дават предписания за визии и стратегии, за да достигнем определени цели. В този смисъл, може да говорим за надежда, защото можем да „колониализираме“, да управляваме бъдещето, или поне да опитаме. Но футурологията е научна дисциплина, тя може да предложи различни сценарии за развитие или опасности, но не може да каже категорично кога и дали ще има „край на света“.

Може ли изкуственият интелект да замени човешкия труд?

-В много професии дори тесният изкуствен интелект може да повлияе така, че те да изчезнат или напълно да се трансформират. На първо място говорим за еднотипните, монотонни и изискващи по-ниска квалификация професии – като шофьори, фермери, охранители, готвачи на бърза храна, служители в кол центрове. Но не само те-счетоводители, офис асистенти, фармацевти също скоро могат да бъдат заменени или поне да „работят“ в сътрудничество с изкуствен интелект. Малко хора знаят, че има платформи, базирани на изкуствен интелект за правни услуги и медицински услуги, тоест извършват в голяма степен работата на адвокати, съдии и юристи, както и на лекари по-специално на джи-пи-та, които се ползват за първично диагностициране. Науката и изкуството също не са защитена територия. Наскоро изкуствен интелект написа книга, направи формула на лекарство, композира музика.

Всяка една професия ли е застрашена от ИИ или има и такива, в които хората са незаменими?

-Все още незаменими са професиите, които ангажират разбиране на човешката природа, емпатия, съчувствие, работа с човешката психика като психолози, психотерапевти, специалисти по здравни грижи, нутриционисти, коуч- специлиалисти и други.

Може ли изкуственият интелект да взема решения?Ако да, как?

-Все още решенията, които взима са базирани само на принципа на обработка на големите данни- може да даде предписание на банка на кого да отпусне кредит или на рискови инвеститори в коя стартап компания да инвестират, на HR експерти за подбор на кадри. Но не е в състояние да предлага комплексни и сложни решения на сложни казуси-политически или икономически.

-Изкуственият интелект, определено превъзхожда човека в това, че не се влияе от емоции, но с какво човекът превъзхожда машината?

-Човекът превъзхожда машината именно с това, че е човек, че има емоции и най-вече съзнание, че разбира, разсъждава се, учи се от опита си, прави стратегии, интерпретира и импровизира. Бъдещето ще ни покаже дали ще се появи ИИ от такъв калибър, който на практика ще е нова конкурираща ни същност.

-Какво може да научи читателят от вашата книга?

-Книгата представя кратка история на опитите да се създаде изкуствен интелект – проследява се как развива концепцията за изкуствен интелект в исторически план и какъв е смисълът на понятието в съвременен контекст; анализира възможен ли е изобщо генерален и супер изкуствен интелект от гледна точка на теориите за съзнанието (Стивън Пинкър vs. Ювал Харири и други); проследява няколкото подхода за постигане на изкуствен интелект (символен и невронен); очертава позитивни и негативни сценарии за реализацията на изкуствения интелект; представя визията за видовете изкуствен интелект: а) тесен, първичен; б) генерален, общ и ) супер изкуствен интелект; дискутира моралните и етически измерения в медицината, военното дело, образованието, политиката, религията и много други.

Планирате ли издаването на още книги с тази тематика?

-Да, ще продължа да работя по въпросите на изкуствения интелект, трансхуманизма, бъдещето на професиите, дълголетие. Безсмъртие, виртуална и смесена реалност.

-Все интригуващи бъдещето теми и много вълнуващи и ние с огромно любопитство ще очакваме следващите Ви книги! За нас този разговор беше много вълнуващ и полезен! Благодарим и Ви желаем много успехи!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s