Радостина Николова: „За мен българският фолклор е едно от нещата, които ще ни съхранят като нация.“

Интервю на Анелия Крумова, редактор за Кърджали

Радостина Николова е втори глас в трио „Булгарина“. Тя е мотивирана, творяща и успяваща. На мнение е, че народното пеене е националното ни богатство, с което всеки българин трябва да се гордее, да цени и пази. Какво още разказа тя за Алтернатив Прес в разговора с Анелия Крумова – прочетете в следващите редове.

-Представете се на читателите на Алтернатив прес. Разкажете ни за себе си.

-Аз съм Радостина Николова от град София, възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Втори глас в трио „Булгарина“.

– Кога и как осъзнахте, че музиката е Вашето призвание?

– Моята баба е била народна певица на времетo, първите си тонове и песни съм ги изпяла именно с нея.Спомням си как сядахме на двора и тя запяваше, а аз се включвах плахо. Показваше ми орнаменти, обясняваше ми диалекта в някои от текстовете на песните. Може би, по-осъзнато, на пет годинки започнах да се занимавам с музика, когато мой много близък приятел ме заведе на репетиция в новооткритатa школа на народната певица Гуна Иванова. Tака започна моят професионален път към музиката. По-късно ме приеха в музикалното училище в град София с профил народно пеене. Щастлива съм и горда, че музиката се превърна в моя професия!

-Почитате ли българските народни традиции? Какво е за Вас България?

-За мен българският фолклор е едно от нещата, които ще ни съхранят като нация. Именно той ни отличава от другите народи. Това е националното ни богатство, с което всеки българин трябва да се гордее, да цени и пази. Израстнала съм в семейство, в което българските обичаи и трацидии се почитат много и се спазват. Щастлива съм, че моите баби и дядовци са ми предали всичко, което са знаели, свързано с нашите традиции. България е мястото, където съм родена. Държавата с прекрасната природа и истински добрите хора.

-Коя е любимата Ви българска народна песен? Какво усещане Ви носи тази песен?

-Много са песните, които са ме докоснали, не мога да посоча само една конкретна.

Имаме богат песенен фоклор. България се отличава с това, че има много етнографски области с различно звучене, орнаменти. Всяка област има своята красота. Аз лично съм представител на Шопската фолклорна област – и по-конкретно изпълнявам граовски песни. Това не означава, че не харесвам и неизпълнявам песни от другите краища на България. В Граово се пеят юнашки и исторически песни, наричани от народа “кралимарковски” или “сватовски” песни. Темите, които се преплитат в тях са актуални и до днес. Когато слушам или изпълнявам дадена песен, тогава мога да кажа, че се чувствам най-щастлива и пълноценна.

-Какво правите, когато не пеете?

-Работата ми извън трио „Булгарина“ е в различна сфера от музикалната, но ми помага да се развивам и да усъвършенствам и други умения. През свободното си време много обичам да чета, излизам с приятели, танцувам – така се разтоварвам. Обичам да пътувам, това ми носи духовно израстване. Слушам много музика през свободното си време, разбира се. Харесвам разнообразни стилове, тъй като всеки стил носи различно послание. Следя новостите в тези среди и отделям по-голямата част от времето си в подготовка на нови проекти с момичетата.

-Какво значи за Вас да бъдете част от Трио „Булгарина“?

-Това за мен е сбъдната мечта, вдъхновение.

Прекрасно е да работя с хора, с които не само в работата, но и в живота сме заедно, близки приятели сме и се подкрепяме. Заедно гоним целите си и мечтаем смело в една посока. Малко по малко сбъдваме тези мечти. Гордост е, че творим собствена музика и представяме нов прочит на българския фолклор по съвременен начин, като същевременно го преплитаме с автентичното звучене. Обичам да експериментирам и да обогатявам творческия си потенциал.

-Какво послание искате да предадете чрез музиката?

-Музиката е отвъд думите. Тя трябва да носи положително послание, да дава надежда, да говори за любов, да разказва истории, които да променят живота. Музиката докосва душата на човек.

-Какво си пожелавате?

-Една от важните цели е красотата на българският фолклор да достигне до повече хора и ние с трио „Булгарина“ усилено ще работим за това..

Пожелавам си здраве и и още много творчески успехи, и разбира се, купища незабравими мигове с моите момичета – Любомира и Деница (трио „Булгарина“).

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s