Нина Светославова:“Животът е магия и един живот абсолютно не е достатъчен!“

Интервю на Тошко Стоянов, репортер на в-к „Алтернатив прес“ за Бургас

Нина Светославова е славеят на българската естрада през 60-те години. През последните 16 години живее в Канада, а от 40 години не е заставала пред камера. Нина Светославова изпява хита „Летя със колата“ по музиката на германския композитор Берт Кемпферт. Тя остава единствената изпълнителка в световната музика, която записва вокал към мелодията.

оспожо Светославова, Вие сте една от видните представителки на българската популярна музика. Наричали са Ви: „Българката „Лайза Минели“. Какви са Вашите първи спомени от самостоятелната Ви кариера?

– Първите ми спомени от самостоятелната ми кариера започват от студията за естрадните певци. Веднага след като я завърших започнаха концерти, записи от радиото, участия в телевизията, „Златния Орфей“. Имах международни участията в Съветския съюз, Куба, Германия,Полша, Югославия, Италия и много други! Имах много интензивен творчески живот, свързан с най-добрият оркестри- като този на националното радио, Балкантон, Студио 5 и други професионални сборни оркестри

Нина Светославова по време на върха в своята кариера.

Как се създаде незабравимата Ви визитна картичка-„Летя със колата“(„Разминаване“)?

– Автор на това произведение е Берт Кемпферт, немски композитор. Мелодията беше много популярна като инструментална верига. Влезе в моето съзнание и не искаше да излезе. Звучеше в главата ми непрекъснато. Хрумна ми идеята да я изпея. Обърнах се към Надежда Захариева с молба да напише текст и така се роди вокалната интерпретация на тази мелодия! Записах я в „Балкантон“. Излезе на грамофонна плоча. След това телевизията я засне,но не беше излъчвана по радиата и телевизията. Само плочата беше излязла. Дълго време не беше известна на публиката. По-късно доби такава популярност

Кой от всичките Ви концерти е бил незабравим?

– Всеки един концерт е бил неповторима и незабравима среща с публиката, която обожавах. Да усещаш нейния дъх, нейната чувствителност да те стопля, да те респектира понякога нейната резервираност!

– Имали ли сте забавни случки на сцената?

– Най-силното ми преживяване беше първото ми излизане пред италианската публика. Бях поканена първо на едномесечно турне. След това ми предложиха да продължа още един месец. Италия беше свещеното място на популярната музика в онези години. И ето ме в сърцето на Италия, пея 11 песни на концерт пред публика, слушала най-големите световни италиански звезди. Излизам на сцената- бях изплашена до припадък! Не знаех къде се намирам. Още след първата песен получих много силни аплодисменти.

Кариерата ми беше успешна в Италия.

Кои песни останаха в сърцето Ви?

– Разбира се,че някои песни ми носеха по-голям успех от други. С обич съм запазила в сърцето си „Аз искам да зная“ на Георги Костов, с която участвах на „Златния Орфей“- песен, която съм изпяла с голямо вълнение. Не мога да пропусна „Летя с колата“, която ми донесе много радост по-късно. Както и „Няма да ти простя“, която тогава ми носеше най-голям успех

-Вие сте човек на изкуството! Какви книги обичате да четете?

– Много книги съм изчела. На по-млада възраст четях големите майстори на световната и българската литература. Имам много голяма лична библиотека, с някъде около 4000 екземпляра. Сега предпочитам документална литература в по-късите форми. Най-много сега чета поезия.

ко имахте възможността, бихте ли се завърнала на музикалната сцена?

– Винаги бих се върнала! Музиката е моята любов, диалогът с моята собствена душа, моето спасение.

И днес…

След толкова много години, съгласна ли сте, че „Само един живот, не е достатъчен“?

– „Само един живот не е достатъчен“- да, за всички, които искаме да го преоткрием с всичките радости и болки. За всички нас, което е енигма и не ни остава време за въпросите, на които не можем да намерим отговори. Животът е магия и един живот абсолютно не е достатъчен!

автор Тошко Стоянов

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s