Деница Стойкова: „Обичам българските традиции. Те са източникът на цялата ни култура!“

Интервю на Анелия Крумова, репортер на в-к „Алтернатив прес“ за Кърджали

Днес читателите на Алтернатив прес ще се запознаят с Деница Стойкова. Млада, талантлива и красива. За нея да бъде част от трио „Булгарина“ е една мечта, която сбъдва всеки ден. С Деница Стойкова разговаря Анелия Крумова.

-Представете се на читателите на Алтернатив прес. Разкажете ни за себе си.

-Здравейте! Казвам се Деница Стойкова, на 22 години. Родена съм в един много красив малък град в Северна България – Полски Тръмбеш. Живея в София, завърших НМУ „Любомир Пипков” със специалност народно пеене. В момента съм последен курс в СУ „Св. Климент Охридски” със специалност Музика.

-Кога и как осъзнахте, че музиката е Вашето призвание?

-Музиката присъства всекидневно в моето ежедневие, още от най-ранна детска възраст. Имам спомени как моите баба и дядо ми пееха народни песни, а аз ги обожавах, дори започнах да ги изпълнявам преди да мога да говоря правилно. От тогава до сега не е минал нито един мой ден без музика. Вярвам, че призванието не е нещо, което придобиваш, а нещо, с което се раждаш!

-Почитате ли българските традиции и какво е за вас България?

-Обичам българските традиции. Те са източникът на цялата ни култура! Носят и съхраняват истинския дух на българина през вековете. Щастлива съм, че в моето семейство винаги са били на почит. Бих посъветвала младите хора да възпитават децата си по този начин.. България е невероятно богата на природа, култура и традиции. Не мога да си представя да живея на друго място. Тук се чувствам свободна и истински щастлива. Често се взираме само в негативите и забравяме, че родината ни е прекрасна – пълна с талантливи, работливи и дружелюбни хора.

-Коя е любимата Ви българска народна песен? Какво усещане Ви носи тази песен?

-Макар че съм от Северния край, обожавам песните на Родопите. Всяка песен от този край носи невероятен заряд и емоция. Тя е красива, волна и богата – точно като Родопската природа. Слушайки тези песни моментално се потапям в необятната Родопа планина, усещам ухание на борова гора, виждам бистрите потоци и някъде отдалеч чувам чановете на стадата…

– Какво правите, когато не пеете?

-Когато не пея, обикновено свиря на гъдулка! Заедно с Любомира сме част и от група „Етнотикс”, с които изпълняваме интересни интерпретации на българския фолклор. В свободното си време обичам да пътувам, да чета поезия или пък просто да си почивам, слушайки хубава музика.

-Какво значи за Вас да бъдете част от трио „Булгарина“?

-Мечта, която сбъдвам всеки ден. Истинско щастие е да работиш това, което обичаш и да си свободен да се изразяваш чрез музиката. Нищо нямаше да е възможно без останалите момичета от триото, които безкрайно обичам. Радостта, гордостта и емоцията винаги са умножени по три!

– Какво послание искате да предадете чрез музиката?

-Любов, красота и хармония – именно това, което усещаме и самите ние, докато сме на сцената!

– Какво си пожелавате?

-На първо място здраве, още много музика, сцени и все по- голяма публика.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s