Любомира Павлова: Трио „Булгарина“ е моята свобода

Интервю на Анелия Крумова, репортер на в-к „Алтернатив прес“ за Кърджали

След като вчера ви запознахме с Трио „Булгарина“, днес е ред да ви представим основния вокал в триото – Любомира Павлова. Една амбициозна и успешна дама, която е готова на всичко, за да покаже, че българският фолклор може да се мери с популярните стилове и че е достоен за световните сцени. Какво още сподели тя пред репортера ни Анелия Крумова – прочетете!

-Бихте ли се представили на читателите на Младежка медия“ Алтернатив прес“. Разкажете ни за себе си.

– Аз съм Любомира Павлова, на 24 години от град Кюстендил. Завършила съм музикалното училище в град София – „Любомир Пипков“ с народно пеене и след това „Софийски университет“ със специалност музикална педагогика. В момента съм рекламен мениджър в първия частен ансамбъл в България – „Чинари“, както и основен вокал и мениджър на трио „Булгарина“.

Кога и как осъзнахте, че музиката е Вашето призвание?

– Занимавам се с музика сериозно от 7 годишна. Когато моите родители, баба ми и дядо ми разбраха, че имам някакъв музикален таналант, веднага започнаха да ме водят да пея в разни школи, читалища и т.н. Първоначално започнах обучението си по музика с уроци по пиано в моя роден град Кюстендил. След година осъзнах, че пеенето е моята истинска страст. Така се озовах при моята първа преподавателка по народно пеене, която положи основите на моето развитие като бъдещ сериозен изпълнител – г-жа Елена Генадиева, на която съм вечно благодарна за труда, който положи. Най-важното за един бъдещ артист, певец и човек на изкуството е подходът и обичта, които получава от ПЪРВИЯ му преподавател. Ако той успее да запали любовта и искрата към изкуството, то тази искра ще гори вечно. Точно така стана и с мен, благодарение на усилията на г-жа Генадиева.

– Почитате ли българските народни традиции? Какво е за Вас България?

– Разбира се, че почитам българските традиции. Това най-вече личи от музикалната сфера, в която съм избрала да се развивам – именно българския фолклор. Цялото ми семейство са истински традиционалисти, които са успели да съхранят всичко българско и да ми го предадат. А пък аз, от своя страна се ангажирам да предам всичко това на моите деца.

Аз съм на 24 години, живея, работя, творя и се развивам в България и не искам да го правя никъде другаде. Това е достатъчно показателно и отговаря на въпроса какво за мен е България!

-Коя е любимата Ви българска народна песен? Какво усещане Ви носи тази песен?

– Любимата ми народна песен е „Петлите пеят“. Не случайно точно тази песен бе включена в дебютния проект на трио „Булгарина“ – „Химера“. Тя е изключително красива и мелодична. Без значение от настроението, в което се намирам в момента, винаги мога да си пусна „Химера“ (Петлите пеят).

Разкажете ни малко повече за осъществяването на дебютната Ви песен „Химера“ и планирате ли следващи подобни проекти?

– „Химера“ се получи много спонтанно и непринудено. От много време планирахме да осъществим подобен проект, но все нещо ни спираше – може би не бяхме достатъчно уверени в себе си. Търсихме някой, който да ни напише аранжимента и т.н. Накрая седнах да поговоря с Асен Павлов (Директор на ансамбъл „Чинари“) и той ме надъха, че аз бих могла да напиша аранжимент. Два или три дни след този разговор вече имах версия на песента. Бях много щастлива, че съм го постигнала сама и че съм повярвала в себе си (след леко побутване, разбира се).

Работим по следващата ни песен, която определено ще бъде голяма изненада за нашите почитатели и с която се надяваме да съберем още по-голяма аудитория от хора обичащи и слушащи българска народна музика.

Какво правите, когато не пеете?

– Моето ежедневие е свързано изцяло с ансамбъл „ЧИНАРИ“, група „ЕТНОТИКС“ и трио „БУЛГАРИНА“. Както вече споменах, работя като мениджър – реклама и много ми харесва да се развивам и в тази сфера. Двете неща са неразривно свързани. Ние може да имаме хубав продукт, но трябва знаем как да го рекламираме, така че повече хора да разберат за него. Когато не пея, чета много и се развивам в сферата на рекламата и графичния дизайн. От скоро се занимавам и с преподаване на уроци по народно пеене.

Какво значи за Вас да бъдете част от Трио „Булгарина“?

– Трио „Булгарина“ е моята свобода. Тук мога да творя моята музика, по начина, по който аз я виждам и усещам. Това предполагам важи и за Радостина и Деница (част от трио „Булгарина“), защото всяка една от нас има свободата да твори, да дава идеи и наистина го прави. Много се радвам, че и трите сме дейни, активни и работим заедно по нашата обща цел, която е да популяризираме Нашата музика, базирана на българския фолклор.

Какво послание искате да предадете чрез музиката?

– Няма да е нещо ново, ако кажа, че музиката е начин на възпитание. Моето послание е към всички хора и особено към тези, които са винаги скептично настроени, когато чуят думата „народна музика“. Искам да им покажа, че нашият фолклор може да се мери с популярните стилове и е достоен за световните сцени.

-Какво си пожелавате?

– Пожелавам здраве, сила и търпение, за да устоявам на всички трудности, които ще се изправят на пътя ми. И от все сърце искам музиката ни да се чуе от цял свят!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s