Диана Дафова:“Ако познаваме по-добре произхода си и приноса на нашите предшественици към световното развитие, ще бъдем хора с повече себеуважение и увереност“

Интервю на Тошко Стоянов, репортер на в-к „Алтернатив прес“ за Бургас

Огромно удоволствие е,че сте гост на нашата медия! Бихте ли ни разказали на ученическите Ви години?

– Благодаря за интереса. За мен също е удоволствие. Имам много приятни спомени от ученическите си години. Първо от 47-мо общообразователно училище, което впоследствие се превърна в спортно. Учих там до седми клас. Имаше атмосфера на ангажираност, дисциплина и много продължителни приятелства. След това продължих образованието си в музикалното училище „Любомир Пипков“ в София със специалност „пиано“.

Много труд и старание се полагаше през всичките 5 години на обучение. Изискванията бяха високи. Постоянно имахме изпити и продукции. Свирехме с часове всеки ден за максимално усъвършенстване, имаше и конкуренция. Отново си припомням и прекрасните преживявания със съучениците ми, близките приятелства, предизвикателствата. Бяхме и доста непримирими, правехме стачки, когато условията на обучение не ни допадаха. Водеха ни на летни бригади за бране на ягоди, но както се досещате музикантите не си падат много по земеделска работа. Превръщахме бригадите в постоянен купон.

Добрите приятелства се запазиха и до ден днешен. Правим си сбирки на класа или випуска. Много бивши съученици работят в чужбина, затова се организираме през летните ваканционни месеци.

-Всеизвестно е,че песента „Аадия“ лети в Космоса. Как се роди тази идея и какво е усещането Вашата песен да лети в Космоса?

-Песента „Аадия“(Космос, Вселена) стана емблематична за мен. Тя е от албума ми „Звуци на Земята“, записан в Холандия.Той съдържа първите песни с характерния за мен стил, който стана и мой почерк от тогава. След записите в град Илверсъм заминах за САЩ и посетих НАСА, където оставих копие от албума. След няколко дни получих покана от НАСА да присъствам на излитането на совалката Колумбия, тъй като песента „Аадия“ беше селекционирана за трансмисия в Космоса именно чрез тази мисия. Бях гост на директора Дейвид Дикинсън и генерала по спасителните операции Джон Мартин. Наблюдавахме изстрелването от най-близкото допустимо разстояние- 5 мили. Никога няма да забравя това невероятно преживяване.

Как ви посрещат в чужбина?

– Имам шанса изявите ми в чужбина да бъдат успешни и да бъда приемана и оценявана на високо ниво.

–Големите ми признания, награди и отличия са от чужбина, а най-много от тях са получени в САЩ .Ценя ги много. Такива са „Златно Реми“за най-добър концерт на живо в Голдън Нагет-залата на Франк Синатра в конкуренция на 4400 участници от 33 страни. Първа награда за композиция за песента „Талиесин“ между 35 000 участници от цял свят, 5 медала от Американската армия за концерта ми в Косово, Прокламация номер 470 от Сената на Тексас за специални постижения в областта на изкуството, сертификати и златен медал за благотворителна дейност от ООН като техен представител и други. Имам и много проекти с отличия и на изток, най-вече Индия по покана на тяхното правителство. Пътувала съм много и в Европа.

С какво българите превъзхождаме другите нации?

– Ние, българите сме благословени с това да бъдем потомци на богата история, духовност и култура в страна с уникални природни ресурси. Ако познаваме по-добре произхода си и приноса на нашите предшественици към световното развитие, ще бъдем хора с повече себеуважение и увереност. Именно липсата на информираност и задълбоченост в това отношение, ни пречи в настоящето да изграждаме живота, който заслужаваме.

-Кой е любимият певец или певица на Диана Дафова?

– Нямам един любим певец или певица.Има много световни музиканти, които съм харесвала и слушала през годините. Бих споменала: Арета Франклин, Натали Кол, Селин Дион, Принц, Марио Бионди и много други…

– Имали сте много незабравими преживявания по целия свят! Разкажете ни едно от тях.

– Може би една история за създаване на песен, която ме свърза с Папа Йоан Павел II. По време на престой в Истанбул постоянно виждах навсякъде билбордове с надпис „Charisma“.Беше толкова натрапчиво, че когато се прибрах в София се разрових в различни източници да открия по-обширния смисъл на тази дума. Бях впечатлена от богатото ѝ съдържание и реших да напиша песен с това заглавие.Песента е на италиански и латински и има духовно послание. Когато я записах в студио възкликнах: „Тази песен трябва да бъде чута от папата!. И наистина, година по-късно бях поканена на служба в католическата църква в София, водена от Нунциото на Ватикана. След службата поговорихме и аз му разказах за моята музика и песента „Charisma“, която даде заглавието на цял авторски албум. Нунциото отнесе лично до папа Йоан Павел II този албум и специално написано от мен писмо. След време получих отговор от папата с поздравления и благословии за музиката, която композирам и изпълнявам.

акар да сте световно известна, какво хората не знаят за Вас?

– Това, което не афиширам пред хората е моя личен живот. Предпочитам да ме познават чрез творчеството ми, а всъщност то изразява до голяма степен и моята същност. Когато хората ме срещат лично, много често се изненадват от факта, че съм непосредствена към тях. Сцената и екранът понякога създават впечатление за дистанция и недостижимост. Това с мен не е така. С годините се научих да общувам с всякакви хора и винаги се отнасям с уважение и към просяка, и към краля.

ак ще коментирате цитата: „Без музиката животът щеше да е една грешка“?

– Самата музика носи живот. В стойностната музика са заложени формули, които определят неговите фази. Животът сам по себе си не може да бъде грешка, но без музика щеше да е скучен, празен и неопределен.

-. Нашият младежки вестник „Алтернатив прес“ е с читатели над 800 000, включително и извън България! Какво ще пожелаете на нашите читатели и нашият екип?

– На читателите и екипа на „Алтернатив прес“ пожелавам да се стремят към духовно развитие в живота си, защото то осмисля нашето съществуване, действия и стремежи. Обичайте себе си, за да можете да цените и обичате и другите.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s