Людмила Филипова: „За мен познанието за Вселената ни дава всичкото знание за света и за най-голямото чудо в нея – Природата“

Интервю на Петър Цвятков, репортер на в-к „Алтернатив прес“ с писателката Людмила Филипова

-В началото на този разговор искаме да Ви благодарим, че гостувате на в-к „Алтернатив прес“ и да Ви попитаме, как се учи астрофизика, трудно ли е и как един млад човек може да види реализацията си като такъв в България?

– Астрофизика, физика и математика са едни от най-трудните образования и науки. Трите са вплетени помежду си. Следват се само по един, единствен начин – с огромно желание и страст. Хората, които притежават тези качества още от античността са малцинство, но имат ли ги веднъж, те са неугасващи. Въпросът за реализацията не стои пред тях, но винаги се намира такава. Бях щастлива да имам преподаватели, които отдават всяка свободна минута за наука, дори и в не добрите условия на университета ни в България, но горящи и живеещи с и за науката. Така се чувствам и аз. Писателството също не е леко, но виждаш ли, че има смисъл от това което даваш, правиш го ако е в кръвта ти. За мен е важно да запалвам хората за знанието, да им показвам непознати светове и ценна, но трудна за достъп информация. Разбира се, че има реализация – и у нас и по света. Познавам много възпитаници на физическия ни факултет, които стигат до най-уважавани университети по Света. А извън страната ни реализацията в тези специалности е космологична. У нас също в университети, планетариуми, училища, и най-вече в европейски научни проекти.

-Откога е този Ви интерес към звездите и към живота извън земята?

– Интересът ми към Вселената и към точните науки е от както се помня. Може би причината е баба би Николина Ковачева, която бе преподавател в университети по математика и винаги ме е възпитавала да се интересувам от точни науки. Дядо ми Гриша Филипов също се интересуваше много от тях. Майка ми Нина Ковачева записва физика, но поради житейски обстоятелства не успява да продължи до край. Още от 1ви клас четях енциклопедии за Вселената. А интерес към живота извън Земята кой няма?

-Трудно ли се пише книга на такава тематика?

– Зависи от мотивацията, темата и съдържанието. Средно статистично – да. Но за мен бе удоволствие, защото темите описани в нея са вълнуващи за мен. Иначе е нужно образование по астрономия, много четене, добро обмисляне на сюжета и разпределяне на информацията, темите и идеите, много писане, много редакция и т.н. при ежедневна работа без почивка отнема около 3 години.

-Можете ли да ни разкажете малко повече за самия процес на написването на новата Ви книга „Контактът“?

– Най-важно е да ти хрумне нова идея, неразказана досега. Другото е лесно: учиш, четеш, измисляш сюжет, който да носи информацията и идеите, които искаш да предадеш. Подходящи герои и взаимоотношения между тях. И после много писане и редакция тъй като книгата съдържа огромен обем от наука, която трябва да е много точна. И най-вече е нужна страст към темата.

-Как виждате срещата ни след време с извънземните?

– Както съм я описала в книгата „Контактът“.

-Подготвяте ли още нови проекти , с които да изненадате читателите си?

– Винаги като приключа една книга веднага започвам да търся идеи за следващата. В момента съм на най-важния етап – селекция от няколко идеи, за да намеря най-интересната според мен. За да живееш 2, 3, 4 години с една книга ежедневно определено трябва да ти е скъпа и темата.

-Кога човек може да се нарече писател?

– Мисля, че никога в това, което влагаме като смисъл в думата – така може да те нарече само читателят. Иначе писател е всеки пишещ.

-Чете ли българинът и особено младият човек в страната?

-Мисля, че да от обратната връзка, която получавам.

Това, че често забравяме да погледнем звездите, прави ли ни по- бедни?

-За мен познанието за Вселената ни дава всичкото знание за света и за най-голямото чудо в нея – Природата. Псевдо науките, с които е пълен интернет и псевдо учения, който ни отдалечават от нея само ни заслепяват. За тях подробно може да прочетете в книгата ми.

– Какво е тъмна материя според Вас?

-Тази тема е вече доста изследвана. Тъмната материя не е нещо според мен, а според науката. Тя е 27% от Вселената и представлява огромно натрупване на небарионно вещество (невидима за очите ни материя), която обаче влияе гравитационно на видимата материя и светлината. По това влияние изучаваме засега Тъмната материя. По-интересно за мен е какво е Тъмната енергия – тя се изучава в астрофизиката едва от 20-тина години и представлява 70% от Вселената. На нея дължим все по-ускореното разширение на Вселената, което не вещае добър край. Тъй като е несериозно тук да задълбавам по тези теми, тъй като за тях цяла магистърска теза посветих и още има да се пише по тях ви препоръчвам да си вземете последната ми книга „Контактът/Отговорът“ – там ще се запознаете с голяма част от най-интересното и важното по тези теми. И още много други теми свързани с живота и Вселената.

-Много благодарим за този разговор и си запазваме правото да го продължим, тъй като темата за Космоса е необятна! За нас беше голямо удоволствие!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s