РАДОСТ НИКОЛАЕВА:“ДА СЪБЕРЕШ ФРАГМЕНТИТЕ, ЗА ДА СЪЗДАДЕШ СОБСТВЕН МОДЕЛ – О, ХРАБРОСТ СЕ ИЗИСКВА!“

Разговор на Анелия Крумова с Радост Николаева, председател на Съвета на Фондацията на Младежки център Кръг-Арт движение Кръг, Кърджали

Репортер Анелия Крумова

Ще представите ли вас и вашата инициатива пред читателите ни?

-Новата инициатива на Младежки център Кръг /Арт движение Кръг/ стартира от този месец, ще се реализира ежемесечно с по няколко нови имена и се нарича „Млади таланти от Кърджали и областта”, изписано на български, англ. и турски език. С тази инициатива ние ще създадем още една мрежа от млади творци и иноватори тук в града и областта – в нея вероятно ще може да се акумулира нов опит за бягство от илюзията, че си сам, когато твориш. От артистични продукти на млади хора и деца /текстове, рисунки, фотографии, нотни листа и какво ли не/ нашият екип от художници и поети ще създава интердисциплинарни произведения – напр. част от авторските стихове ще бъдат изписвани на ръка върху висящи във въздуха пана, рисунките ще бъдат представяни в подходяща концептуална рамка с колаж от снимки с автора, с реални предмети от живота му… Новите сегменти ще могат да разширяват смисъла и посланието на представяните произведения, ще помагат на младите автори да се вгледат в себе си, да се видят по нов начин през очите на друг творец, а дори и несъвършени в момента, произведенията им ще звучат извън собствената си рамка като част от един общ свят. Всяко представяне ще бъде съпроводено с писано интервю или автоинтервю с автора, което ще може да се прочете на някоя от стените в галерията: кой е той, как определя своята творческа идентичност, кои са върховете и спадовете му до момента, какви са търсенията му извън предметното, преходното, случайното. Ще представяме текстове и в превод от самите автори на английски и турски езици, като насърчаваме по този начин и езиковото многообразие в рамките на самите дебюти.

-Каква е вашата цел?

-В нашата Арт галерия Кръг в Кърджали има широко експериментално пространство – не само като обем, но и като дух. Тук – както и в другото ни пространство, познато като Европейската младежка къща в село Дъждовница – години наред са осъществявани много и различни творчески предизвикателства с млади автори от 33 страни до момента. Някога, когато започнахме да работим в името на младежки каузи, нашият първи екип създаде националното младежко литературно списание „Кръг” в София, после от него се роди екипът в Кърджали, много от авторите ни са вече университетски учени, изследователи, автори на книги, международни експерти. Имаме богат опит за работа в младежка среда – как да насърчиш уникалността на детето и младия човек в условията на глобализация, как да създаваш нови и нови хоризонти пред него и заедно с него, защото светът не е в нещата, а в хоризонта на нещата. През 2018 година заедно с експерти от 3 европейски младежки организации и екип от Университета в Гент, Белгия разработихме цялостна технология за различни приложения на младежките изкуства за преобразуване на социалната среда. Беше отпечатан учебник на английски ез. с работни карти и конкретни техники за работа, приложими при различни обстоятелства. Съвременните изкуства имат необикновени възможности да разширяват рамката на всекидневния свят и да променят живота на хората.

Смятате ли, че обществото познава достатъчно добре младите автори?

-Изграждането на млад автор е дълъг и отворен процес, в който участват /или не съвсем/ семейството, училището, медиите, обществените институции, случайностите. Това е интерперсонализиран модел, в който „мрежите за подкрепа” могат да съществуват, но могат и да не действат ефективно. Могат да са като разпръснати фрагменти и затова организации като нашата работят за каузата да събират фрагментите, да ги реинтегрират с цел „сглобяване” на среда за непрекъсната подкрепа на творчески личности. Младият автор разцъфтява така, както словото разцъфтява магически в децата из тяхната малка човешка форма.

А дават ли се достатъчно възможности на младежите, които имат желание за реализация?

-Както казах, много често възможностите са фрагментирани, трудно се изграждат цялостни модели, които действат като специално създадена инфраструктура в подкрепа на младия човек. Затова по-скоро говорим за шансове, които отделните съществуващи мрежи могат да осигуряват.

-Какво е вашето обръщение към писателите на нашето време?

-Ще цитирам едно мое собствено стихотверение от книгата ми „Диво и красиво”, посветено на приятеля ми Борис Роканов, художник и поет от Пловдив:

Разнищвайки

нетърпеливо нишката – о! храброст се изисква,

за да продължаваш по-нататък,

път за никъде е,

но такава орис заслужава всеки,

който по небесен пясък стъпва с боти,

влиза вятър през подметките

и незаслужено щастлив изглежда Този.

Ето, Боби – ода за немирствата!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s