ГАБРОВСКОТО АПРИЛОВО УЧИЛИЩЕ НАВЪРШВА 185 ГОДИНИ

ВАСИЛЕНА АЛЕКСИЕВА, репортер на в-к „Алтернатив прес“за Габрово

Василена Алексиева

Всяка година Априловската гимназия в Габрово чества своя празник на 14 януари. През 2020 година учебното заведение чества 185 години от откриването на Априловото училище. Утре празникът ще започне с „Шифърът на Априлов“ (интелектуална вътрешноучилищна игра), следва Тържественият ритуал пред паметника на Благодетеля .

След това априловци ще се срещнат с Таня Христова, кмет на град Габрово, и с Николай Минков, журналист от БНТ, възпитаник на гимназията. В „Час в музея” е предвидена прожекция на филма „Благодетелите“ за осмокласниците и посещение на библиотеката на Националния музей на образованието, където те ще се запознаят с редки и архивни книги, съхранявани в музея. „Стълба на времето“, „185 птици в полет“ и артинсталация с архивни материали и реликви, дарени на училището от поколения апрловци, ще бъдат открити в новото крило на гимназията, те са дело на творческите ателиета на деветокласниците, десетокласниците и еднадесетокласниците, а за част от класовете ще се проведат и тържествени часове под надслов: „Вдъхновяващи диалози за професията учител“ с гости – учители, които вече са напуснали професията след дълъг трудов стаж, но още има какво да разкажат на младите хора.

Кулминацията на празника ще е спектакълът „Дивният огън“!

Историята:

Благодарение на Васил Априлов, по негов почин и с неговата парична помощ, се полагат основите на първото габровско училище. Със своя приятел и съмишленик Николай Палаузов той изготвя през 1832 г. тефтер – кондика, в която се записва, че всяка година двамата ще дават по 2000 турски гроша от собственото си имущество за бъдещото Габровско училище. Призовават и габровци и с подписка започва събирането на средства.

На 2 януари 1835г. първото новобългарско светско училище отваря врати.

Главен учител е Неофит Рилски. Васил Априлов първи въвежда взаимноучителната метода вместо килийното обучение. Това прави школото първото българско светско училище, чийто наследник днес е Националната Априловска гимназия. Тя е една от най-елитните учебни заведения в цяла България. Предлага хуманитарно и чуждоезиково обучение. Сградата е обявена за паметник на културата през 1979 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s