Атанас Младенов, ръководител на гайдарски състав „Войводите“: „Българският фолклор, българският дух се пазят – ние го правим и ще продължаваме и в бъдеще“

Интервю на Анелия Крумова, кореспондент на в-к“Алтернатив прес“ за Кърджали

Атанас Младенов е на 23 години. Роден е в с. Баните, обл. Смолян. Премества се в гр. Пловдив и започва да ходи на гайдарски уроци в Асеновград. Продължава да се усъвършенства като студент в Пловдивския университет със специалност „Муизка“. Атанас споделя, че от дете си мечтае да свири на гайда. Към момента той се е превърнал в един от най-добрите гайдари в България. Работи с големи имена във фолклора. Съвместният му албум със Сийка Хълбукова – ,,Лек за душата от Родопите“, се радва на голям успех. Талантът на гайдаря е високо оценен и участията му са многобройни. Преди година започва да преподава уроци по гайда в дома си, в село Белозем. Много хора от всякакви възрасти проявяват интерес и ръководството на НЧ ,,Просвета“, с. Белозем, отправя покана към господин Младенов заниманията да се провеждат в културната институция на селото. Така Атанас Младенов създава гайдарски състав ,,Войводите“. Миналата седмица двама от неговите възпитаници се превръщат в хит в интернет пространството. За тях, за състава и за дейността си ще ни разкаже Атанас Младенов в следващите редове.

Откога се занимаваш със свирене на гайда?

-От близо 10 години.

-Какво те накара да хванеш гайдата в ръце?

-От много малък си мечтая да свиря на гайда.

Занимаваш се с преподаване от близо година, а вече си ръководител на цял гайдарски състав – „Войводите“. Разкажи ни повече за него.

-Започнах да преподавам в дома си. А първият ми ученик е Никола – момчето, което свири на клипчето. Много хора от всякакви възрасти, с всякакви професии, започнаха да проявяват интерес. Не след дълго получих предложение да започна да преподавам в НЧ „Просвета“, село Белозем. Там създадох гайдарски състав „Войводите“. Минала е само година, а вече имаме много награди от национални и международни конкурси. Успяхме да създадем и два записа, които по-късно клипирахме, благодарение на съвместната ни работа с Танцова школа „Тодорови“. Те се излъчват по Фен Фолк ТВ.

Преди месец реших да организирам заедно със състава концерт спектакъл „Родопа иде в Белозем“. Ние, гайдарите, подарихме магичния звук на родопската каба гайда. Известните народни изпълнители Росица Пейчева, Сийка Хълбукова и Николай Славеев изпяха красиви родопски песни. А Танцова школа Тодорови извиха кръшни хора. Събитието бе грандиозно, изправихме на крака всички в залата.

Изключителна чест е за мен да бъда ръководител на гайдарски състав „Войводите“! Всеки един отделен човек в състава е специален за мен! Уважавам всички изключително много и доверието на всички е най-голямото признание за мен! Гордея се и с високите върхове, които покорихме за малкото време, през което работим заедно! Ще продължаваме да покоряваме нови и по-високи върхове, ще развиваме уменията си! И вярвам, че ще си останем сплотен екип! Защото можем да постигнем много само ако сме заедно! Българският фолклор, българският дух се пазят – ние го правим и ще продължаваме и в бъдеще!

Най-гледаното нещо във фейсбук последните дни са двама твои ученици. Клипът им гони 400 500 гледания. Разкажи ни как успяхте да предизвикате такъв интерес.

-Миналата седмица по време на уроците бях излезнал да поема глътка въздух и чух, че Никола свири емблематичната песен ,,Петко льо, капитанине“, а Алекс пее от сърце. Толкова много се развълнувах, че дори ми беше трудно да пристъпя към залата! Влизайки вътре ги помолих да повторят своето изпълнение, за да ги заснема и за да ги чуят и други хора! Качих видеоклипа на стената си във фейсбук, но не очаквах такъв интерес! За часове гледанията станаха много, а интересът на интернет потребителите не спира да расте и до днес!

Има много деца като Алекс и Никола! България е пълна с талантливи като тях и това ме вдъхновява да увеличавам състава и да се учим на фолклор, традиции, отношения, история и много важни неща за ценностната система на един истински човек ! Фолклорът ни е запазил в трудни времена и ни е запазил, като българи ! За мен лично това е нещо, което е като водата, храната – той е нужда, потребност !

А Алекс и Никола искат да ви кажат какво е за тях гайдата. Вижте ги във видеото, както и докосващото им изпълнение на „Петко льо, капитанине“!

Един коментар към “Атанас Младенов, ръководител на гайдарски състав „Войводите“: „Българският фолклор, българският дух се пазят – ние го правим и ще продължаваме и в бъдеще“

  1. […] пазят – ние го правим и ще продължаваме и в бъдеще!“ https://alternativavestnik.home.blog/…/%D0%B0%D1%82%D0%B0…/… Ако българските изселници в Турция издаваха […]

    Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s