ЕПИЗОД:“ В УЧЕБНИЦИТЕ ИМА МНОГО СПЕСТЕНА ИСТИНА ЗА НАШАТА ИСТОРИЯ И НИЕ КАТО МУЗИКАНТИ СЕ ОПИТВАМЕ ДА Я КАЖЕМ“

ПЕТ ОТ ПЕСНИТЕ НА ГРУПАТА ВЕЧЕ СА ЗАЛЕГНАЛИ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ЛИТЕРАТУРА И ЩЕ СЕ ИЗУЧАВАТ В УЧИЛИЩЕ

Интервю на Теодора Димитрова, Василена Джамбазова и оператора Цветослав Тошев

Разговаряме със Симеон Христов, Христо Стоилов и Васил Бележков от популярната група „Епизод“. В момента музикантите представят в страната своя албум „Великите владетели“.

-Как се е родила идеята за името на група „Епизод“?

Симеон Христов: Групата е създадена в читалището, в което правим това интервю през 1986 година.Създадена е като една от многото столични групи, които са били от рода на така наречената художествена самодейност. Свирили са всичко, дори на сватби, вземали са участия във фестивали. Но през 1988 година, когато и аз започнах работа с тях, решихме да потърсим певец. Това беше моята единствена молба. Те до тогава си „ръмжаха“ сами, тези юнаци, положили основата на групата. Вече бяха поставили основите да се работи по класически поети. Потърсихме певец, имаха две-три композиции свои. Записахме още. И затова в Уикипедия е прието , че групата е създадена през 88 година. А кой я е кръстил преди това? Един Симо Лазаров , който е професор сега, преподава в Израел и също минал през групата, ми е разказвал, че също не знае кой е именувал групата. Решихме си това име да си остане.

Как се запознахте?

Васил Бележков: Всеки от нас е дошъл в групата по различно време. Симеон е от самото начало. Преди него не е имало друг бас китарист. Те до тогава са били 3 или 4. Аз съм в групата от 2009 год.. Христо от по-отдавна, с известно прекъсване.

Христо Стоилов: Да, аз се присъединих към групата точно, когато се работеше върху албума „Българският бог“. Познавах се с тях от различни събития преди това. В един момент ми се обадиха и до 2010 г. бях член на групата. После имах период на прекъсване, но се завърнах преди три години.

Защо и как избрахте да превръщате литературата в музика?

Симеон: Така беше създадена групата преди 30 години. Започнахме със стихове по френски поети, които се изучаваха по Западно европейска литература. Тогава не всичко беше позволено.

А пък френските поети , от така наречените прокълнати поети Вион, Бодлер, са го казали. Позовавайки се на тях , знаехме , че няма кой какво да ни каже. И така се започна. Нищо ново не сме открили. Един Моцарт, твърдят, че едва ли ще е бил Моцарт без своя либретист. Лесно е, когато има красив хубав текст и тогава седнеш и да пишеш музиката.

Защо решихте да пишете песни за България? Може би с послание към младите хора?

Симеон: Така е. Много малка част от нашата история се изучава и се намира в учебниците. Има съвсем точни и ясни лъжи. А има и неказани неща, казваш малко, пък истината я спестяваш. Това е силна лъжа, защото ти се подвеждаш. Да бъдем полезни на децата да научат истината е нашата цел. Имаме и много приятели учени, които ни казват много научни факти. Дават ни силна информация, какво предстои да бъде публикувано, кое ще бъде доказано и кое е под съмнение. И бързаме да кажем някои неща по нашия начин като музиканти. Не го правим случайно.

Имате ли си фаворит от всички исторически личности?

Васил: Те са толкова много, че е трудно да се каже. Преди време имаше проучване за това и Левски беше признат. Дадох интервю за един сръбски сайт и в него казах, че имаме страхотни велики владетели в Средновековието. Но едно е да наложиш волята си, когато си монарх, а съвсем друго е, когато си роден в една държава, която се казва Османска империя и всичко се прави трудно. И да успееш да направиш цялата тази мрежа от комитите, когато нямаш фейсбук, инстаграм и цялата комуникация, звучи просто абсурдно .

Симеон:В сърцето ми са залегнали двама свише-Левски и Ботев.

Какво е отношението на младите , според вас към българската история?

Христо: За жалост, тъй като синът ми е от младото поколение,имам наблюдения, че са позагубили ценностното. Не са добре запознати. Вълнуват ги различни неща. Което е тъжно, защото човек трябва да си знае историята. Кога сме се създали, всички периоди през, които сме минали. Но се надявам те да започнат да четат.

Васил: В днешно време информацията е страшно много, обаче за младите е трудно да отсеят полезното от несъщественото, кое е истина и кое фалшиво.

Как измисляте вашите текстове?

Симеон: В последните албуми имаме доста наши текстове. Една от причините е, че не е писано за дадено събитие, което нас ни интересува. Например, Васко, не знам откъде успя да изрови текст на Стефан Стамболов. Известен, голям политик. Бях чувал , че има поезия. Васко къде е ровил…

Васил: В интернет. В интерес на истината стихотворението не беше в най-идеалния си вид, за да стане песен. Симеон имаше тежката задача да му направи основен ремонт.

Симеон: Едно е да ремонтираш нещо хубаво, друго е да го измислиш. Никой не е писал за нашите забележителни владетели. Няма поезия за тях. И това ни принуди да се заемем сами.И ще продължи да се налага, защото за следващия албум също няма текстове. На мен лично ми е трудно да пиша текстове. Много време ми отнема. С музиката ми е по-лесно.

Снимка на Алтернатив Прес.

Как се роди идеята за песента „Авитохол“?

Симеон:Каква идея? Имаме „Именник на българските царе“.Защо го няма това никъде в историята? Открити е от един руснак, намира документите, в които са изредени владетелите по години, съвсем точно. Има двама, за които никой нищо не знае. Всички останали съвпадат съвсем точно.Чисто математически, когато всичко друго е истина, трябва да се замислим. Кои са двамата? Започва с Авитохол. В сборника се твърди , че българската държава е създадена 165 година след Хр. И първият кан, който поставя основите на рода дуло е Авитохол. И ние какво? Да се направим, че не сме го чули ли? А самата песен как стана? Има легенда за римляните, които са създавали римската империя, Ромул и Рем бозали от вълчица. За нашия Авитохол пък се твърди ,че бил бозал от сърна. Ние я сложихме внимателно, като внимавахме да не подведем някого.

-Случвало ли ви се е да губите мотивация и въпреки това да продължавате, случвало ли ви се е да имате трудни дни?

Васил: Какво значи загуба на мотивация? Аз от дете само с музика се занимавам. Няма друг вариант!

Имало ли и конфликти между вас?

Христо : О, разбира се. Не може да нямаме. Ние сме едно семейство. Не може да няма пререкания и търкания, като всички нормални хора.Това го правим от професионално естество. Обичаме да бъдем перфекционисти. Изпадали сме в такива ситуации, но продължаваме напред. Бързо избухваме, бързо ни минава. Да са нагрубим, лошо никога не се е случвало. Всеки човек има свое виждане. Както казват, те, петте пръста на ръката не си приличат. Но винаги сме били абсолютно единни. Като една добре смазана машина.

Виждате ли подкрепа в нечие лице?

Симеон: Няма да говорим все за проблеми. Може би за пръв път се оплаквам. Естествено, че срещаме подкрепа. В Севлиево например, където правихме концерт последно нямаше места, интелигентни, красиви хора. Беше такова зрелище. Ето това е подкрепата. Имаме силна подкрепа. Подкрепят ни българите.

Какво е чувството да твориш за толкова много хора на сцената?

Христо:Колкото повече хора има, толкова повече се мотивирам да се раздавам. Един друг се зареждаме с позитивна енергия. Когато са малко хората и аз се свивам, и не се чувствам комфортно.

Смятате ли, че освен музиканти, можете да се наречете и историци?

Симеон: Много е отговорно да кажеш, че си историк. Аз познавам няколко добри историци, които дори и не са учили история специализирано. Единият е завършил Художествена академия. Александър Кофорт Алексиев се казва. Негови картини са в учебниците по история „Аспарух минава Дунава“ е негова. Той направи удивителни открития и като историк,като любител и в момента защити докторат. За нас е малко раничко да го направим. Аз написах един роман. Детска мечта „Съкровището на Шишман“. Но ние сме по-скоро хора, които създават музика.

Какво ново да очакваме от вас в бъдеще?

Симеон:Искаме да направим спектакъл. Искаме да възстановим театъра, рок театър „Аспарух в битката за Онгъла“. Ще потърсим рокаджии. Опитахме с актьори, но те са други хора. Готвим следващия си албум. Рано е да говорим още за него.

-Благодарим много за интересния разговор!

Можете да видите цялото интервю с музикантите тук:

https://www.vbox7.com/play:0e6f6827d3

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s