Валентина Каролева:“Човекът е създаден така, че може да се справи с всичко, трябват ни само любов, вяра и надежда“

Йоана Йорданова, репортер на в-к „Алтернатив прес“ за Габрово

В началото на ноември тази година по кината тръгна нова българска продукция, която се различава от всички останали проекти на родното кино. Филмът „Доза щастие“, разказващ една напълно истинска история и то без да спестява нищо, е един съвсем нов и откровен поглед към ежедневието ни и борбите на младия човек с изкушенията на големия свят.

Историята на журналистката Весела Тотева, запленила сърцата на българските зрители, е драматична, трогателна и в същото време поучителна приказка за спасението, което все пак съществува, стига да сме готови да направим първата крачка към него.

В ролята на Весела влиза един от главните герои и в истинската история – дъщеря ѝ Валентина (Валя) Каролева, която ще разкаже повече за каузата на „Доза щастие“.

Какво „пише“ във Вашата визитна картичка? Представете се с няколко думи.

-Валентина е мечтател, отчаян романтик и човек, вярващ в доброто у хората до последно. На кратко занимавала съм се класически балет дълги години, но тъй като данните ми не бяха достатъчно, за да стана прима, реших да премина към другата ми страст, която беше актьорското майсторство. В момента съм професионален актьор, а в личен план от скоро поех ролята на майка.

Каква роля изигра филмът за Вас и беше ли вид катарзис? Защото за нас, публиката, определено имаше ролята на пречистване и осъзнаване.

-Мисля че катарзисът за мен дойде след като приключих работата по проекта. Като “излязох” от ролята и разгледах отстрани какво се е случило. За мен също беше терапевтично цялото преживяване.

Какви са най-силните Ви страхове и повлияни ли са те от историята във филма?

-За жалост един от най-силните ми страхове се наложи да го изживея съвсем наскоро, а това е да загубиш един от най-близките си хора внезапно и не на времето. Знам, че всеки един от нас ще и се сблъсква със загубата на баба, дядо първо, а после и на родител, но при мен това стана доста по-рано от очакваното. Нямам други страхове, мисля че трябва да бягаме от страха и да не му позволяваме да управлява живота ни. Човекът е създаден така, че може да се справи с всичко, трябват ни само любов, вяра и надежда.

Защо избрахте живота в Лондон, свързан ли беше този избор с професията Ви?

-Този избор беше свързан както с професионалното ми развитие, така и с личното. Мъжът ми (тогава гадже) работеше в Лондон и след като се сгодихме през 2012 аз се преместих при него, а година по-късно пък записах и университет.

Кой е тъмният герой във филма и в тази връзка ще дефинирате ли понятието „спасение“. Как да се спасят майките и децата, попаднали в плена на подобна съдба?

-Аз мисля, че всеки герой във филма, а и в живота има и тъмна и светла страна. Но за мен тъмният герой в историята на мама беше духът на зависимостта(така го наричаше тя) и Яна Титова (режисьор на “Доза Щастие”) много интересно е извела един от героите точно по този начин, все едно е духът. Това е героят Жоро – изигран от Митко Николов.

Спасение – интересно е, че като отворих да прочета значението в тълковния речник на думата спасение ми излизат само неща, свързани с духовното спасение. За мен спасение освен духовно има и физическо – откъсване от дадено нещо, даден човек, даден свят, може да ти донесе спасение.

Първото нещо, което мама винаги казваше на хората, които вече са се закачили беше, че първата стъпка към спасението е осъзнаването, че нещо не е наред, че ти не си в контрол. Когато осъзнаеш, вече тръгваш по пътя към спасението и всяка крачка от този път трябва да бъде направена с вяра, силна воля и подкрепа и любов от близките.

Какво Ви дава сили да сте винаги слънчева и усмихната на живота, който Ви е поставил пред толкова изпитания?

-Колкото и наивно да звучи, Бог ми дава сила. Да стана и да се усмихна всеки ден и да се изправя на крака, без значение дали всичко е наопаки или не. Мама беше написала в края на книгата си: “Обичам Бог, хората и живота” и ме научи и мен така да живея.

Каква е вашата „доза щастие“?

-Моята дъщеря – Изабела и семейството ми.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s