KsANa ЗАПОЧВА ЗАПИС НА ПЪРВИЯ СИ АЛБУМ

КЛАВДИЯ И АНТОН:“МЕЧТАЕМ МУЗИКАТА НИ ДА ПРОМЕНЯ ХОРАТА И СВЕТА“

Интервю на Виктория ХРИСТОВА, репортер на В-К „АЛТЕРНАТИВ ПРЕС“ ЗА ПЛОВДИВ

This image has an empty alt attribute; its file name is fullsizerender.jpg

Нашите читатели ви познават вече много добре и за тях ще е интересно как мина лятото за вас?

Клавдия: Уау! Къде ли не?… Разбира се, ще започна с преживяванията на фестивала в Nikopolis Ad Istrum, в който участваме за втора поредна година в Търновско. Вълнуващи бяха участията ни в Севлиево, София, тук в Пловдив, успяхме да отдъхнем на Родопите… За щастие, на много места бяхме. Разкошни неща ни се случиха.

Антон: Това лято за нас беше много динамично и го прекарахме основно в свирене и пътувания.

Клавдия: Просто се чувстваме благословени, въпреки гоненето на графика и интензитета на събитията, пътуванията, събирането на багаж постоянно… Цялото това нещо беше с много приключенски дух. Срещнахме страхотни нови хора и сме много благодарни, че всичко това ни се случи. В сравнение с миналата година нещата ескалираха, развиха се от чисто фестивална гледна точка и се надяваме прогресът да продължи и по-нататък.

-Феновете, сред които сме и ние, се питат какво ново ще очакваме от вас в близко бъдеще. Ще открехнете ли завесата на близките си музикални планове?

Антон: Съвсем скоро започваме записи за първия ни албум. В момента предстои да преговаряме с гост-музиканти, за да влезем в студио. Ако се движим по план, още другия месец започваме да записваме.

Снимка на KsANa.

Клавдия: Много се вълнуваме за записите. По-голямата част от материала е готова, но искаме да добавим още 2-3 нови неща. В момента валят идеи за тях, работим в тази насока. Предстои и нещо съвсем ново в близките три месеца, но за това повече няма да издаваме. Бъдете на линия, много се вълнуваме!

https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/67522135_10220064206984621_1609131015232552960_n.jpg?_nc_cat=108&_nc_oc=AQnLT7loYiG86qfoqiwOzTTJedqiz2QwkhphEYDg7XHyVaM-H0SOT3BuBaQv7N0Y0Tc&_nc_ht=scontent.fsof3-1.fna&oh=7f2313e9b82cd49ea4a290ab39cf4c99&oe=5E2555C2

-Популярни сте с това, че използвате нетрадиционни инструменти, какво са те за вас?

Антон: Те са като част от нас, начин, по които да се изразяваме и да създаваме музика. На моменти съм прекалено привързан към тях и непрекъснато ги опаковам, почиствам. Къщата ни е пълна инструменти, едва се преминава в стаите.

Клавдия: Тази година се запознахме с някои нови инструменти и постоянно проучваме различни, които принадлежат на различни култури, които са възникнали в племена – африкански, аборигенски. Също тази година се сдобихме с първия ни шаман дръм, който не е нищо ново за музикалната гилдия, но ние сме много впечатлени, понеже издава много дълбок и плътен звук и това още повече ни пристрасти за откриването на нови хармонии. Иначе се стремим да включваме много природни звуци и от тях да извличаме музика. Защото, според нас, най-голямата хармония е в природата.

Кои ваши музикални участия ще определите като най-вълнуващи до този момент?

Снимка на KsANa.

Клавдия: Еха! Това е много хубав въпрос. Тази година се чувствахме много емоционални за едно участие и това беше фестивалът „Lost Аge“, който се проведе в Пловдив през юни и за първи път споделихме сцена с около 30 групи. За нас това беше много високо вдигната летва и невероятен шанс, за да гледаме и да слушаме, да се учим от много хора, които са с повече опит. За втора година участваме в Античния фестивал в Никополис – „Нике – играта и победата“ и беше още по-прекрасно. Работихме отново заедно с Mos Maiorum Ulpiae Serdicae, сдружението за антични реконструкции, след това се включихме във фестивала на историческото наследство в Севлиево, миналия месец, организиран от сдружението ДУКС Антика. Там също открихме страхотна атмосфера и преживяхме силна емоция.

Антон: „Сердика е моят Рим“ беше първото издание на римския фестивал в центъра на София и беше доста интересно като формат, защото, докато свирехме, имаше и постановки – не го форматирахме като цялостен концерт, а като спорадични музикални включвания.

-Ще ни разкажете ли повече за фестивала“ Сердика е моят Рим“?

Снимка на KsANa.

Антон: Това е реплика на император Константин и оттам идва името на фестивала.

Клавдия: Считало се е, че там някъде е била неговата резиденция. Ние сме българи и определяме музиката си като европейски фолклор, но, в същото време сме и граждани на света, няма как да бъдем откъснати от него. Намираме във всяка култура нещо безценно и достойно за уважение и изследване, затова за нас работата с тези организации е страшна благословия, защото много има да научим от тях. Те ни разкриха красотата на Римската империя и в нас се събуди страшен интерес към древната история.

На втория ден от фестивала, след като мина нашият концерт, на сутринта излязох и отидох до загражденията, където беше Западната порта. Лагерът тъкмо се раздвижваше. Беше още рано, не се бяха организирали хората изцяло, а аз просто стоях и ги гледах – хубави жени вървяха по чакълените пътеки, облечени подходящо, просто много красиви; мъже се преобличаха в туники и проверяваха снаряжението си и над всичко това звучеше гласа на Loreena McKennitt. Чувах гласовете им, а и изведнъж ги видях – такива, каквито са били някога. И величието им, и простото им ежедневие.

Щях да се разплача.

Сякаш дупка във времето се беше отворила и едно отдавна изчезнало измерение се беше насложило върху нашето. Mos Maiorum отвориха дупка във времето. Успях да видя една утринна улица от Древен Рим. Това се случи за около минута, не можех да повярвам. Беше невероятно усещане и един вид пътуване назад.

Снимка на Клавдия Китанова.

Какъв е вашият начин на живот извън участия и фестивали?

Антон: Музика. Опитваме се от 3-4 години да генерираме по-малко боклук, да не купуваме найлон, трудно е, но се опитваме и е хубаво всеки да се замисли за тези проблеми с отпадъците. Към това се стремим.

Снимка на KsANa.

Клавдия: Пътуваме, стремим се да сме сред природата . Наскоро бяхме в Родопите и промяната е шокираща. Практикуваме йога, медитация, занимаваме се с животинките ни, имаме заек и куче. Прибрани хора сме, не сме много социални, въпреки, че държим на много хора. Но по-скоро сме в собственото си убежище. В отделни периоди, когато излезем от пашкула си, след много репетиции се обръщаме към света.

Каква е вашата житейска философия?

Снимка на KsANa.

Клавдия: Хм… много са. Подхождай към това, което правиш, с много смирение, независимо с какво се занимаваш, защото, за съжаление е пълно с прекалено много самонадеяни хора и просто занаятите страдат. Никога няма да се научиш изцяло докато си на този свят и това е прекрасно. Докато го правиш, в момента на извършването, продължаваш да се учиш.… Живей за момента!

Какво мислите за веганството и борбата на младите за един по-чист и светъл свят?

Снимка на KsANa.

Клавдия: Понякога ми се струва, че веганството и борбата на младите са две различни неща, но не е така. За мен веганството е нещо трудно и изпитвам страхотно уважение към хората, които го практикуват. Факт е , че това помага на света, възхищавам се на дисциплината и смелостта да го покажат на другите хора, защото не можеш вечно да се притесняваш , че някой друг ще има друго мнение. Отделно борбата на младите е нещо, което никога не трябва да свършва и има резултати, според мен. И ние най-инатливо сме се хванали с кукички за това нещо, защото иначе няма да има смисъл и това, което ние правим. Младите имат много чиста сила.

-На какви нетрадиционни инструменти свирите в последно време?

Антон: Шаман дръм, тамбура, диджериду.

Клавдия: В момента се учим на диджериду и сме го включили в някои нови неща. Перкусии, звуци от пясък, от вода, винаги записваме звуци сред природата около нас.

Имаме една гривна, направена от кенари ядки, издава много интересен звук. Ще го нарека вкусен звук, туземски звук издават. Гуслата също има много чист звън и ни е много интересна, сякаш фея свири, доста приятно звучи и, въобще, предпочитаме старите инструменти.

Кой момент от музикалната си кариера до този момент, можете да определите като звезден?

Антон: Първият е, когато Омния избраха наш запис в техен месечен бюлетин. Другия епичен момент беше, когато певицата на една холандска група, Shireen, беше споделила наше изпълнение на тяхна песен.

Клавдия: Което не бяхме очаквали, бяхме в шок и си казахме, каквото и да се случи, колкото и да ни е трудно понякога, винаги ще се връщаме към тези моменти. Дори не сме си мечтали, не сме го сънували, а то се случи.

Снимка на KsANa.

А за какво мечтаете?

Антон: Музиката, която правим, и нашите идеи да повлияват и на други хора.

Клавдия: Да споделим една сцена с Омния. Ако ни поканят да ги подгряваме, ще бъде най-епичното нещо, което може да ни се случи, както и да участваме в холандския фестивал „Castle Fest“.

А ето какво ви пожелаха великолепните Клавдия и Антон:

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s