МАКСИМ ГЕНЧЕВ:“Помощ от всеки родолюбец, независимо от сумата, е едничкият шанс да се създаде нещо ценно за родовата памет“

Интервю на Диляна Касабова, репортер на в-к „Алтернатив прес“

-Г-н Генчев, Вие създадохте филм за една от най-светлите личности в българската история. Той зарадва голяма част от зрителската аудитория, но все пак се оказа доста скандален за други. С какво толкова възмути Вашият филм не стана ясно. Ще ни разкажете ли малко повече за пътя, трудностите по създаването и популяризирането на тази лента?

-Дякон Левски бе обесен от чорбаджиите, уплашени за парите си. Днешните “чорбаджии” държат портрета му зад гърбовете си, коленичат на заря и рецитали, но никога няма да позволят “свята и чиста република”, за да не изгубят привилегията – власт, пари. Атаката срещу филма за Левскй беше добре платена – 3 телевизии, 4 вестника и над 50 експерти по история и кино получиха пачки, за да ме унижат. Но филмът бе видян от 4 милиона българи тук и по света и истината им затвори устите. Трудно събрах бюджета, над 50000 дарители с малки суми и една българка работеща в чужбина даде сериозната сума от 900000. Филмът стана хит и още буди внимание. Постигнах целта – за 4 години се говори много повече за Левски, вниква се в делото и живота му, отколкото през всичките години от прехода!

-Вие работите по един много стойностен и патриотичен проект. Ще ни разкажете ли малко повече за него?

– За Ботев или всичко, или нищо! Ботев е апологет на нравственост, състрадание, грамотност, духовност. Тоест, всичко, което все повече липсва на нашето упадъчно време. Ботев е СЪСТРАДАНИЕ И САМОЖЕРТВА. Живот в 20 песни, които са световен шедьовър, в които е разказал всичко за себе си, за робството, за свободата!

-Искате да създадете филм за Ботев, велика личност, патриот, революционер и творец. Виждаме, че от културното ведомство не желаят да подпомогнат реализацията на този проект. Защо се случва това?

– Темата за родните възрожденци е табу. Днес политическите сили обслужват икономически интереси и потискат духовната структура на човешката природа. Целта е да се унищожи етническо-националното самосъзнание и хората да станат клиенти на търговски вериги и битови услуги. Безродието ражда подчинение. България не прави изключение и затова ни управляват неграмотните.

Защо до този момент българската кинематография не е създала нито един стойностен филм за тези светли личности и герои?

– В България с кино, финансирано от държавата, се занимават специално избрани от властта хора, повечето некадърни, които играят в правилата – получаваш един милион, “връщаш” където трябва половината, с другите живееш и правиш филм за 100-Тина хиляди. Филмите, издигащи националния дух, са трудни – ист истина, богата художествена измислица и са скъпи (филм в епоха е невъзможен с оскъдни пари).

-С какво може да помогне всеки родолюбив българин в страната и извън нея за реализацията на втория Ви проект?

– Помощ от всеки родолюбец, независимо от сумата, е едничкия шанс да се създаде нещо ценно за родовата памет. Направили сме две банкови сметки, едната е пей пал за улеснение.

-Как виждате бъдещето на българското кино?

– Бъдещето на нашето кино е свързано с културната политика на властта. Иначе е възможно само в правене на Независими филми, които имат висока цел – родна класика, като сценарии и исторически личности за пример, гордост и подражание. Национално по дух, общочовешко по съдържание!

-Какви са шансовете на един млад творец да се развие успешно в страната?

– За младите творци без протекции, практически няма шансове. Има изключения, като Ники Илиев, чийто талант блесна, тъй като предприемачески успя да намери частни средства. Младите трябва да знаят, че само с талант няма да успеят и затова е нужно да се обединяват, да работят заедно – всеки според специалностите, знанията и вярата в успеха.

-Знаем, че сте и много талантлив художник. Готвите ли изложба и каква ще е тематиката й?

-Рисувам по поръчка, с парите от картини помагам за филми, въртележка:) Изложби ще правя по Коледа в една строяща се галерия зад площад „Славейков“.

-Благодарим много за този интересен разговор! Съпричастни сме към Вашата идея да сътворите филм за Ботев и апелираме към всички наши сънародници в и извън страната да подпомогнат великото Ви дело!

Да разделим залъка си с Ботев! Това е мотото, под което ще протече акцията за набиране на средства за създаване на филма.

ЕТО И СМЕТКАТА, ЧРЕЗ КОЯТО ВСЕКИ РОДОЛЮБИВ БЪЛГАРИН МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ПЪРВИЯ СТОЙНОСТЕН ФИЛМ ЗА БОТЕВ:

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s